Ur temat Coronakrisen
Nyheter CORONAKRISEN

Så gick jobbjakten för Bijendra, Carolin och Georgios

Under pandemin miste många hotell- och restauranganställda jobbet. I början av 2021 pratade Hotellrevyn med tre HRF-medlemmar om hur de skulle gå vidare. Så här gick det med jobbjakt och framtidsplaner!

Publicerad 10 oktober 2022
Så gick jobbjakten för Bijendra, Carolin och Georgios
Bijendra Manandhar 2021. Foto: Anna-Lena Lundqvist

Den 13 december 2020 arbetade Bijendra Manandhar sin sista dag på housekeeping på Hotel Gothia Towers i Göteborg. Branschen kändes osäker så han valde att gå en kurs för att ta truckkort och riktade in sig på lagerjobb. Bijendra fick jobb på Willys och Jollyroom, men något truckkörande blev det inte.
– Det gjorde de som jobbat där längre.

Sedan fick Bijendras fru jobb inom Gislaveds kommun och familjen valde att lämna Göteborg.
– Nu bor vi i Anderstorp som har fin natur. Det är nära både till skogen och centrum.

Bijendra fick jobb direkt på Leksakscitys lager, men sedan gick deras beställningar ner på grund av pandemin. Då började han i stället arbeta för Puls bemanning. Just nu är han på industriföretaget Proton, där han hänger och packar plåt.
– Det är bra arbetstider, jag slutar klockan 14 så jag kan hämta barnen och vara med dem. Det är bra för familjen.

Men han har nya jobbplaner.
–  Jag ska söka jobb som fritidsledare i skolan. Jag kan tänka mig att plugga till fritidsledare i framtiden.

Carolin Cederloo 2021.

Carolin stortrivs på nya jobbet

Kocken Carolin Cederloo blev uppsagd efter 26 år på Gondolen. Hon fick snabbt jobb på Sund Nedergården i Vagnhärad, är kvar där och tänker stanna ”minst till pension”.
– Det finns inget bättre ställe. Det är så mycket omtanke, det är litet och man får göra allt. Jag har blivit en bättre kock, mer kreativ.

Kan sakna kicken efter att ha kört ut 350 varmrätter.

Nu har hon gångavstånd till jobbet och slipper pendla till Stockholm.
– Det blev något väldigt bra av det här.

Det var speciellt att arbeta på Gondolen, säger hon.
– Jag kan sakna kicken efter att ha kört ut 350 varmrätter och allt har löst sig till slut. Och det var en stor jobbfamilj. Men här har vi en liten familj som man jobbar nära. Jag får mer direkt feedback av gäster eftersom jag ibland går ut med maten.

Georgios Gkoratsas 2021.

”Har aldrig haft så bra chefer”

Frukostvärden Georgios Gkoratsas sökte tusentals jobb utan framgång. Men nu har det vänt. Georgios arbetar på bufférestaurangen Taste by Nordrest på Arlanda. Han står i kassan och jobbar på golvet. Det är en provanställning som han hoppas ska bli fast.
– Jag fick tips av en vän om att de behövde folk här. Jag trivs jättebra, har aldrig haft så bra chefer och det finns en värme i hjärtat mellan kollegorna.

Under tio år steg han upp klockan fyra på morgonen för att jobba på frukosten på Scandic Norra Bantorget i Stockholm. Nu arbetar han tvåskift, med både morgnar och kvällar.
– Jag jobbar till 22, det går bra för det är inte för sent och inte så mycket trafik när jag ska hem.

Den perioden utan jobb var katastrof för mig.

Året som arbetslös var tufft.
– Jag gillar att vara ledig en eller två dagar i veckan för att ladda batterierna och få lite energi. Men resten av tiden vill jag jobba. Jag älskar att jobba, att prata med människor och ta hand om dem. Den perioden utan jobb var katastrof för mig.

Georgios sökte 200–300 jobb i månaden. Inte bara inom hotell- och restaurang utan även inom vården och som chaufför. Han fick ett tillfälligt jobb på kafé, men trivdes inte med arbetsvillkoren.
– Sedan fick jag fick tips av en vän om att de behövde folk här.

Under tiden som arbetslös hoppade han av sitt uppdrag i HRF Stockholm-Gotlands avdelningsstyrelse.
– Men jag är revisor för avdelningsstyrelsen, kongressombud och fanbärare.

Ingår i temat: Coronakrisen 171 artiklar

Alla artiklar i temat (168 till)
Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här