HRF-klubben på Liseberg hade lyckats få schemalagd facklig tid i våras. Tiden finns kvar, men har gått till förhandlingar om korttidspermitteringar och uppsägningsvarsel.
Det såg ljust ut för platsklubben på Liseberg i början av 2020. De hade lyckats komma överens med arbetsgivaren om facklig tid varje torsdag. Tural Kokulu, klubbordförande och servitör på Liseberg Heden Hotell, upplevde att även arbetsgivaren såg en kvalitet i att ha den fasta tiden.
När upplägget skulle utvärderas tyckte arbetsgivaren att det var för mycket tid och ville minska den.
– De hade gjort beräkningar, men bara på den tid vi satt i möte med dem, berättar Tural.
Tural Kokulu påpekade att det tar tid att ha kontakt med medlemmar och att förbereda sig. Det bestämdes att den fackliga tiden fick vara kvar, till nästa utvärdering.
Sedan kom covid. Då hade Tural precis hoppat på ett vikariat som ombudsman på Hotell- och restaurangfacket avdelning Väst.
Men kollegorna i klubben fick god användning för den fackliga tiden. Det blev förhandlingar om korttidspermitteringar och varsel om uppsägningar.
Tural fick inte den mjukstart han hoppats på som ombudsman.
– Det var bara att slänga sig rakt in i det. Tur nog är vi ett sammansvetsat gäng och jag har kunnat ventilera med kollegor och chef.
I november rullade nästa varselvåg in. Då varslades de i hotellpersonalen som inte redan hade gjort det under våren. Redan före pandemin var det bestämt att Heden skulle säljas.
Turals vikariat som ombudsman tar slut vid årsskiftet. Han och de andra från hotellet har under nio månader företrädesrätt till tjänster om ett annat bolag tar över.
– Vi som jobbat på Heden har ofta varit de första som möter besökarna som kommer till Göteborg och Liseberg. Nu är vår framtid oviss.