Ur temat Coronakrisen
Nyheter konkurs

Konkurserna skjuter i höjden

Coronakrisen innebär slutet för en stor mängd branschföretag. Redan nu har konkurserna ökat lavinartat och värre kan det komma att bli, tror Richard Damberg, ekonom på kreditupplysningsföretaget UC.

Publicerad 24 mars 2020
Konkurserna skjuter i höjden
De senaste veckorna har konkurserna i hotell- och restaurangbranschen ökat kraftigt. Foto: Armin Staudt/Colourbox
Richard Damberg. Foto: UC

Det har inte ens gått två veckor sedan coronaviruset slog till med full kraft mot Sverige, men antalet hotell och restauranger som gått omkull har redan ökat kraftigt.
– Vi vet sedan tidigare att många av hotell- och restaurangbranschens företag har låga marginaler och många är små bolag. Har man inte motståndskraften som behövs när man plötsligt tappar 70–80 procent av omsättningen, då räcker det inte att säga upp personal och försöka pressa ner hyran, säger Richard Damberg, ekonom på kreditupplysningsföretaget UC.

UC beräknar att konkursökningen i branschen kommer att landa på hela 57 procent för mars månad, jämfört med samma period förra året. Det är en historiskt stor ökning, som inte setts sedan möjligtvis den ekonomiska krisen 2008. Skillnaden denna gång är att det har gått betydligt snabbare, säger Richard Damberg.
– Vi är precis i början av den här krisen, det har ju bara gått tio dagar. Om det är så som vi tror så kommer konkurserna mycket snabbare denna gång.

Hur långvarig coronakrisen blir kommer att avgöra hur överlevnaden ser ut bland hotell- och restaurangbranschens företag, säger Richard Damberg.
– Det här är en annan typ av kris. Hotell- och restaurangbranschen upplever helt stoppad efterfrågan. Om det blir långvarigt är det inte säkert att det ens hjälper med nya lån i den här gruppen av företag.

Förra veckan varslades 13 698 personer om uppsägning. Det visar siffror från Arbetsförmedlingen. Merparten, drygt 8 500, kom från hotell- och restaurangbranschen.

I dag meddelades att en av Stockholms största krogkoncerner, Melanders group med ett tjugotal verksamheter, går in i rekonstruktion. Det skriver nyhetssajten Breakit. Några av restaurangerna som berörs är Melanders Fisk, Ulla Winbladh, KB och Edsbacka Wärdshus.

Ingår i temat: Coronakrisen 171 artiklar

Alla artiklar i temat (168 till)
Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här