Krisåret 2020 har slagit hårt mot hotell- och restaurangbranschen och dess anställda. Även mot HRF:s förtroendevalda. På Scandic Malmen i Stockholm splittrades HRF-klubben, men har precis återuppstått.
Det är en gråmulen dag i Stockholm. Utanför Scandic Malmen stressar människor förbi med nedböjda huvuden.
Men i konferensrummet Söder är stämningen god, det är första årsmötet för den återuppståndna HRF-klubben på hotellet.
Ordförande Klas Lennartsson är den ende i styrelsen som är kvar.
– Vi bildade vår klubb för runt två år sedan. Men i somras fick de andra i styrelsen sluta, så det var bara jag kvar.
Dagens möte är resultatet av Klas idoga arbete för att få ihop en ny styrelse.
Hector Sepulveda och Andres Cano är nya i styrelsen.
– Jag har varit medlem länge, men har inte varit aktiv förut. Men Klas frågade och jag sade ja, säger Hector Sepulveda som jobbar på fastighetsavdelningen tillsammans med Klas.
Planen är att de alla ska gå olika fackliga utbildningar så snart som möjligt.
– Så fort de sätter i gång igen, säger Klas.
Han säger att det känns viktigt att det finns en fackklubb på arbetsplatsen.
– Särskilt nu i pandemitider. Det tycker både vi och vår arbetsgivare. Det är så mycket som händer, och även om vi inte får lov att förhandla särskilt mycket själva just nu så är det ohållbart att springa till avdelningen med allt.
Det är ett tiotal som ska samlas i det lilla konferensrummet. Klas Lennartsson berättar att de som är kvar nu är anställda som har arbetat på hotellet länge.
– Vi hade redan tidigare många som varit här väldigt länge. De som är kvar nu är sådana som har jobbat 15–20 år. Resten har fått sluta.
Några satt och ringde runt till alla förtroendevalda för att se hur de hade det.Viktoria Melin
Stockholmsregionen hör till de områden som drabbats hårdast ekonomiskt av coronakrisen. Det avspeglar sig även bland Hotell- och restaurangfackets förtroendevalda, säger Viktoria Melin, avdelningens kassör.
– Vi har tappat alla typer av förtroendevalda. Det är rakt över: platsombud, skyddsombud och klubbar som har tappat medlemmar och tvingats lägga ner.
Hon tycker att det är extra tråkigt med tanke på att Stockholmsavdelningen före pandemin lagt ner mycket resurser på organisering.
– Det känns jättetråkigt. Vi har verkligen gjort det jobbet de senaste två åren.
Under våren var avdelningen tvungen att pausa mycket av det vanliga arbetet.
– Vi hade fullt upp med att förhandla arbetsbrister och teckna avtal om korttidspermittering och sådant. Men vi hade också några som satt och ringde runt till alla förtroendevalda för att se hur de hade det, säger Viktoria Melin.
Nu pågår också arbete med att inventera klubbarna i avdelningen, och försöka hjälpa dem att komma i gång igen.
– På de ställen där det saknas en eller ett par personer och där vi har förhoppningar bokar vi möten.
Arbetsplatserna är fortfarande det fackliga navet. Pim van Dorpel
Förra året försvann cirka 50 000 branschjobb. En översyn som facket gjort visar att även platsombud, skyddsombud och klubbar blev färre.
– Vi fick signaler om att många förtroendevalda hade korttidspermitterats, så vi ville se hur situationen
såg ut, säger Pim van Dorpel, HRF:s andre vice ordförande.
Resultatet är inte så alarmerande som det hade kunnat vara, säger han.
– Många förtroendevalda hade drabbats av uppsägningar, men hade långa uppsägningstider och blev aldrig uppsagda. På en del håll har de förtroendevalda i stället blivit fler, och i någon avdelning har antalet klubbar ökat.
Pim van Dorpel säger att förbundets grundorganisation är stabil.
– Vi kan se att vi har en fungerande organisation ute i avdelningarna. Arbetsplatserna är fortfarande det fackliga navet. Men vi kommer naturligtvis att följa upp utvecklingen och arbeta aktivt med rekrytering av förtroendevalda.
Ett viktigt arbete är också att stötta de förtroendevalda som är kvar.
– De har haft helt andra frågor att hantera, de får möta människor i kris. Det är svårt. Dessutom kanske de själva har varit rädda att förlora jobbet.
Det känns bra att vi har fått ihop klubben igen.Klas Lennartsson
På Scandic Malmen ska mötet strax starta. Klubbordförande Klas Lennartsson bekräftar bilden av att det fackliga arbetet har blivit lidande under pandemin.
– Det är inte direkt så att man vill ta upp saker när allting går lite på sparlåga. Man får välja sina strider. Även om vi aldrig har haft några egentliga strider, säger han.
Det finns en del saker som den nybildade klubben vill jobba med långsiktigt. Men det får bli när det passar, säger Klas Lennartsson.
- Vi har några frågor som vi vill jobba med framöver, inga stora saker. Men det känns bra att vi har fått ihop klubben igen.