Ur temat Coronakrisen
Nyheter UTBILDNING

Ovanlig student under corona

Studenttiden blir i år annorlunda för alla. De som går praktiska program påverkas särskilt. För Sandra Samuelsson, avgångselev på hotell- och turismprogrammet med inriktning konferens, känns framtiden osäker.

Publicerad 16 april 2020
Ovanlig student under corona
Coronapandemin påverkar både firande och sista tiden på gymnasiet. Foto: Hubert Elming/Mostphotos

Avgångseleverna på Stockholms hotell- och restaurangskola skulle just nu ha fullt upp på de arbetsplatser där de gör sin sista apl-period. Apl står för arbetsplatsförlagt lärande.

Av 45 avgångselever har 12 förlorat sina praktikplatser. Fem av dem var på praktik i Spanien och blev hemkallade, berättar Mona Friedman som är apl-ansvarig för hotell- och turismprogrammet.
– När restauranger permitterat folk blir det inte moraliskt rätt att behålla praktikanter. Men nu har vi lyckats omplacera alla utom två. En del har fått gå ner på halvtid och det är inte så mycket att göra för alla, men det fungerar i alla fall.

En av de elever som har apl är Sandra Samuelsson. Hon har kvar sin plats på Såstaholm Hotell & Konferens, men har inte kunnat vara där så mycket som det var tänkt.
– Jag har missat jättemycket. I stället för att vara där och lära mig har jag suttit hemma. Och när jag väl är där är det nästan inget att göra. Ingen vill konferera nu.

Sandra Samuelsson, avgångselev.

Hon är osäker på hur det kommer att gå med examen.
– Man måste ha ett visst antal veckor apl för att få ut sin examen, så jag vet inte hur det blir med det nu.

Skolverket kräver minst 15 veckors arbetsplatsförlagt lärande, men det kan gå att lösa på annat sätt om det finns speciella omständigheter. Skolan ska hjälpa eleverna att komplettera med praktiska eller teoretiska moment på skolan om det behövs.
– Det är ju mycket speciella omständigheter, säger Mona Friedman.

Under perioden mars–april ska eleverna också göra sitt gymnasiearbete, som utgår från apl-arbetet.
– Jag ska berätta vad jag lär mig, som hur bokningssystemet funkar. Men det är svårt när det är tomt i systemet, säger Sandra Samuelsson.

De som går första och andra året på skolan har fjärrundervisning.
– De har lektioner via skolplattformen. Det fungerar över förväntan. De uppgifter som behöver göras på skolan ska vi lösa genom att ta in eleverna i smågrupper. Det har regeringen och Skolverket sagt ja till, säger Mona Friedman.

Skolan har även komvux-utbildningar. Det finns en 42 veckors kockutbildning och en språkintegrerad kockutbildning som är 60 veckor. I början var det svårt att få distansundervisningen att fungera, säger Linda Beijar som ansvarar för utbildningarna.
– Många av våra elever är inte så datorvana. Men nu har de fått låna datorer och vi kan ta in dem i smågrupper för att hjälpa dem att komma igång.

Linda Beijar, Stockholms hotell- och restaurangskola.

Eleverna kan även komma in för vissa praktiska moment och de får hemuppgifter i bland annat näringslära och hygien.
– De kan till exempel fota sin mat och näringsberäkna, säger Linda Beijar.

Men en del har svårt att studera hemifrån, till exempel för att de har småbarn. Några har hoppat av utbildningen.
– Det kan vara elever som har en misslyckad skolgång bakom sig men som varit motiverade att gå den här praktiska utbildningen. Då kan det vara svårt att få distansundervisningen att fungera.

Skolan försöker se till att alla vuxenstuderande får komma ut på apl under den här perioden.
– Jag ringer runt men många tycker att det är svårt att ta emot eleverna just nu. Men jag har fått en del platser i kök på förskolor och skolor. Vi har också sedan länge samarbete med äldreboenden, säger Linda Beijar.

Komvux-utbildningen tar inte sommarlov.
– Sommaren brukar vara prime-time för våra elever, både när det gäller praktik och jobb. Vi får se om branschen återhämtat sig då, säger Linda Beijar.

Studentfirandet för gymnasieeleverna kommer inte att bli som planerat. Ingen mösspåtagning, inget utspring och för de flesta inga studentfester. Men Sandra Samuelssons klass hann ha sin.
– Som tur var hade vi studentskivan redan 10 mars.

Till sommaren hade hon planerat att arbeta på McDonald’s där hon redan arbetar extra, för att till hösten åka till Schweiz för att plugga event och hotellmanagement på Swiss Education Group under tre år. Nu har hon bara sex timmar i veckan på McDonald’s och vet inte hur det går med de fortsatta studierna.
– Man vågar inte förvänta sig så mycket.

Effekterna av coronapandemin har blivit allt mer kännbara, tycker Sandra Samuelsson.
– I början tyckte jag inte att det var så jättejobbigt utan tänkte att det går väl över. Nu känns det mer som: varför ska jag ens gå till apl-jobbet om jag inte vet om jag får examen? Men det är klart att det gör jag ändå!

Ingår i temat: Coronakrisen 90 artiklar

Alla artiklar i temat (87 till)
Nyheter KARPALTUNNEL

Bra att veta om ”baristahandled”

Så uppstår besväret som ger stickningar, fummel och domnade händer – karpaltunnelsyndrom.

Publicerad 20 oktober 2020 Kommentera
Bra att veta om ”baristahandled”
Killen på bilden är modell, annars skulle vi tipsa honom om att göra övningen i punkt 3. Foto: Istockphoto

1 En viktig tunnel. Karpaltunneln sitter mitt i handleden, och leder den viktiga medianusnerven till fingrarna.  Karpaltunnelsyndrom är när nerven kommer i kläm.

2 Ond natt. Får du domningar och stickningar i händer och fingrar, ofta på natten? Då kan det vara just detta syndrom du råkat ut för. Nedsatt känsel, fumlighet, svårt att greppa och lätt att tappa saker är andra tecken. En del blir så svaga att det är svårt att skruva upp till exempel korken på en pet-flaska. Det kan också göra ont i handen och handleden.

3 Tidig insats. Gör armar uppåt sträck och knyt fingrarna, tio gånger per vaken timme. Det kan minska svullnaden i tidiga stadier.

4 Branschjobb frestar på. Upprepade monotona rörelser där man använder mycket kraft är en vanlig orsak. Det blir värre om man inte hinner ta paus. Kockar, städare, diskare och baristor har ofta sådant arbete. Det är inte för inte som karpaltunnelsyndrom också kallas baristahandled.

5 Hjälp finns. En arbetsterapeut kan ge behandling och träning. Stödskena är bra för att undvika böjda handleder som klämmer nerven. Kortisonspruta hjälper ibland. Ibuprofen eller andra antiinflammatoriska medel kan hjälpa. Du kan också prova behandling hos kiropraktor eller naprapat.

6 Dags för kniven. Om inget annat hjälper kan det bli operation. Ett snitt över karpaltunneln skär av ledbandet som täcker den och trycket minskar. Sedan läker ledbandet ihop av sig självt. Efteråt blir det lite mer utrymme för nerven.

7 Ta det lugnt. Efter operationen är du öm och ska ta det lugnt, speciellt under de första veckorna. Går du tillbaka för tidigt till ett arbete som överbelastar handen kan det leda till att operationen måste göras om. Det brukar behövas två till sex veckors sjukskrivning.

Källor: Danderyds sjukhus, Akademiska sjukhuset, 1177

Nyheter LAS

”Vi har kämpat”

I dag beslutade LO:s styrelse att säga nej till det bud som fanns för en överenskommelse om trygghet och omställning. ”Nu har vi försökt, och nu har vi slutligen gett upp för den här gången” säger LO:s ordförande Susanna Gideonsson.

Publicerad 16 oktober 2020 Kommentera
”Vi har kämpat”
Det blev en del sena förhandlingskvällar, men till slut sade LO nej till avtalsförslaget. Foto: Mostphotos

I går återupptog LO, PTK och Svenskt Näringsliv förhandlingarna om trygghet och omställning. I dag på eftermiddagen stod det klart att parterna inte kunnat enas.

– Vi har verkligen försökt att ända in i kaklet få till stånd en överenskommelse, men inte lyckats, sade LO:s ordförande Susanna Gideonsson vid en pressträff.

Att arbetsmarknadens parter inte kommit överens om ett avtal betyder att den utredning som presenterades i juni ska ligga till grund för ny lagstiftning.

Susanna Gideonsson. Foto: Joacim Schwartz

– Vi kan konstatera att den politiska inblandning som kom efter januariavtalet inte har varit av godo. Utgångspunkten för samtalet har blivit annorlunda. Det har alltid funnits ett annat alternativ som har legat på sidan om och som faktiskt har påverkat våra förhandlingar.

Enligt Susanna Gideonsson lyckades inte facken få till stånd mer trygghet för medlemmarna.

– Vi har lyckats bra på vissa bitar. Vi har lyckats mindre bra på de bitar som faktiskt var huvudanledningen till att vi begärde förhandling. Den om att lagen om anställningsskydd inte fungerar, att det är alldeles för många som står utan skydd, som inte ens omfattas av lagen.

Dagens besked innebär att många fackförbund i stället kommer att driva frågor om trygghet i den pågående avtalsrörelsen. HRF har till exempel kompletterat sina yrkanden till Visita med krav på ökat skydd mot hyvling och starkare rättigheter för deltidsanställda.

HRF:s ordförande Malin Ackholt säger i ett uttalande att ”Förslaget till överenskommelse var inte tillräckligt bra. Vi har gått in med ambitionen att sluta ett avtal som kan hålla över tid. Vi kan konstatera att Svenskt Näringsliv inte har gått oss till mötes i viktiga trygghetsfrågor för våra medlemmar på den framtida arbetsmarknaden”.

Susanna Gideonsson antydde på pressträffen att arbetsmarknadens parter inte kan ta ansvar för den politiska kris som eventuellt uppstår nu när man inte lyckades landa en överenskommelse.

– Vi har kämpat. Vi har trott på en överenskommelse, vi tror på den svenska modellen, vi tror på starka parter. Vi tror på facklig styrka, och det kommer vi att fortsätta göra.

Ingår i temat: Coronakrisen 90 artiklar

Alla artiklar i temat (87 till)
Nyheter TRÄNGSEL

Fortsatt trängsel kan leda till vite

Trängseln på restaurangerna ser inte ut att minska. Fortfarande får många anmärkningar vid inspektion och när nattklubbarna i Stockholm öppnade blev klagomålen fler.

Publicerad 16 oktober 2020 Kommentera
Fortsatt trängsel kan leda till vite
Senaste helgen var det mycket folk på nattklubbar kring Stureplan. Foto: Roland Lundgren/Mostphotos

Sedan i juli har minst en tredjedel av de ställen som inspekterats av kommunernas miljöförvaltningar fått anmärkningar, både i Stockholm och Göteborg.

Förra helgen öppnade dessutom flera av de nattklubbar kring Stureplan i Stockholm som varit stängda. Enligt vittnesmål ska gästerna inte ha hållit säkerhetsavstånd.
– Efter helgen har vi fått in ett antal klagomål på ställen runt Stureplan. Vi tar till oss det och arbetar nu med hur vi kommer att gå vidare, säger Kristine Fornander, enhetschef på livsmedelskontrollen.

Kristine Fornander, enhetschef livsmedelskontrollen, Stockholm.

Av de 19 restauranger och kaféer som inspekterades under lördagen i Stockholm fick 7 anmärkningar. Nattklubbar ingick inte bland dem som fick besök.

Kommer de att inspekteras den här helgen?
– Vi berättar aldrig på förhand. Våra inspektioner är alltid oanmälda, säger Kristine Fornander.

Ungefär 35 procent av de ställen som inspekterats sedan i juli har fått anmärkningar.
– Det är för mycket. Vi har hållit på med det här så länge nu att fler borde klara att se till att avstånd hålls och bord glesas ut. Men jag förstår att det är svårt, säger Kristine Fornander.

Sedan i juli har kommunerna ansvar för att serveringsställen följer regler och ser till att det inte blir trängsel. De kan också komma med föreläggande om vite, det vill säga böter. Det vanligaste i Stockholm är att restaurangerna först får en anmärkning och chans att rätta till bristerna. Har de inte gjort det vid ett andra besök blir det föreläggande med vite.

Så många har inspekterats

  • Stockholm: sedan i juli har 999 serveringsställen inspekterats. 382 har fått anmärkningar. 35 har fått beslut om krav på åtgärder med vite.
  • Göteborg: sedan i juli har 959 inspekterats. 303 har fått anmärkningar. 26 har fått beslut om krav på åtgärder med vite.

Ungefär tio procent av dem som haft anmärkningar har inte åtgärdat bristerna vid det andra besöket. Ett fåtal av dem gör det inte heller till besök nummer tre. Då skickar inspektionen vidare ärendet till förvaltningsrätten som bestämmer om utdömande av vite. Ännu har inga sådana beslut kommit, men 35 företag i Stockholm riskerar att få betala.

Skulle bristerna vara mycket stora kan inspektörerna även stänga ett ställe direkt. Sedan månadsskiftet mars-april har 19 ställen fått stänga. Samtliga har kunnat öppna igen. Sedan kommunen tog över ansvaret och viten infördes är det bara tre som fått stänga.

Vid inspektionerna i Göteborg helgen 2–3 oktober fick 7 av 26 inspekterade anmärkningar för att det var för trångt.

Ingår i temat: Coronakrisen 90 artiklar

Alla artiklar i temat (87 till)
Fråga om jobbet.
101
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här