Ur temat Coronakrisen
Nyheter UTBILDNING

Ovanlig student under corona

Studenttiden blir i år annorlunda för alla. De som går praktiska program påverkas särskilt. För Sandra Samuelsson, avgångselev på hotell- och turismprogrammet med inriktning konferens, känns framtiden osäker.

Publicerad 16 april 2020
Ovanlig student under corona
Coronapandemin påverkar både firande och sista tiden på gymnasiet. Foto: Hubert Elming/Mostphotos

Avgångseleverna på Stockholms hotell- och restaurangskola skulle just nu ha fullt upp på de arbetsplatser där de gör sin sista apl-period. Apl står för arbetsplatsförlagt lärande.

Av 45 avgångselever har 12 förlorat sina praktikplatser. Fem av dem var på praktik i Spanien och blev hemkallade, berättar Mona Friedman som är apl-ansvarig för hotell- och turismprogrammet.
– När restauranger permitterat folk blir det inte moraliskt rätt att behålla praktikanter. Men nu har vi lyckats omplacera alla utom två. En del har fått gå ner på halvtid och det är inte så mycket att göra för alla, men det fungerar i alla fall.

En av de elever som har apl är Sandra Samuelsson. Hon har kvar sin plats på Såstaholm Hotell & Konferens, men har inte kunnat vara där så mycket som det var tänkt.
– Jag har missat jättemycket. I stället för att vara där och lära mig har jag suttit hemma. Och när jag väl är där är det nästan inget att göra. Ingen vill konferera nu.

Sandra Samuelsson, avgångselev.

Hon är osäker på hur det kommer att gå med examen.
– Man måste ha ett visst antal veckor apl för att få ut sin examen, så jag vet inte hur det blir med det nu.

Skolverket kräver minst 15 veckors arbetsplatsförlagt lärande, men det kan gå att lösa på annat sätt om det finns speciella omständigheter. Skolan ska hjälpa eleverna att komplettera med praktiska eller teoretiska moment på skolan om det behövs.
– Det är ju mycket speciella omständigheter, säger Mona Friedman.

Under perioden mars–april ska eleverna också göra sitt gymnasiearbete, som utgår från apl-arbetet.
– Jag ska berätta vad jag lär mig, som hur bokningssystemet funkar. Men det är svårt när det är tomt i systemet, säger Sandra Samuelsson.

De som går första och andra året på skolan har fjärrundervisning.
– De har lektioner via skolplattformen. Det fungerar över förväntan. De uppgifter som behöver göras på skolan ska vi lösa genom att ta in eleverna i smågrupper. Det har regeringen och Skolverket sagt ja till, säger Mona Friedman.

Skolan har även komvux-utbildningar. Det finns en 42 veckors kockutbildning och en språkintegrerad kockutbildning som är 60 veckor. I början var det svårt att få distansundervisningen att fungera, säger Linda Beijar som ansvarar för utbildningarna.
– Många av våra elever är inte så datorvana. Men nu har de fått låna datorer och vi kan ta in dem i smågrupper för att hjälpa dem att komma igång.

Linda Beijar, Stockholms hotell- och restaurangskola.

Eleverna kan även komma in för vissa praktiska moment och de får hemuppgifter i bland annat näringslära och hygien.
– De kan till exempel fota sin mat och näringsberäkna, säger Linda Beijar.

Men en del har svårt att studera hemifrån, till exempel för att de har småbarn. Några har hoppat av utbildningen.
– Det kan vara elever som har en misslyckad skolgång bakom sig men som varit motiverade att gå den här praktiska utbildningen. Då kan det vara svårt att få distansundervisningen att fungera.

Skolan försöker se till att alla vuxenstuderande får komma ut på apl under den här perioden.
– Jag ringer runt men många tycker att det är svårt att ta emot eleverna just nu. Men jag har fått en del platser i kök på förskolor och skolor. Vi har också sedan länge samarbete med äldreboenden, säger Linda Beijar.

Komvux-utbildningen tar inte sommarlov.
– Sommaren brukar vara prime-time för våra elever, både när det gäller praktik och jobb. Vi får se om branschen återhämtat sig då, säger Linda Beijar.

Studentfirandet för gymnasieeleverna kommer inte att bli som planerat. Ingen mösspåtagning, inget utspring och för de flesta inga studentfester. Men Sandra Samuelssons klass hann ha sin.
– Som tur var hade vi studentskivan redan 10 mars.

Till sommaren hade hon planerat att arbeta på McDonald’s där hon redan arbetar extra, för att till hösten åka till Schweiz för att plugga event och hotellmanagement på Swiss Education Group under tre år. Nu har hon bara sex timmar i veckan på McDonald’s och vet inte hur det går med de fortsatta studierna.
– Man vågar inte förvänta sig så mycket.

Effekterna av coronapandemin har blivit allt mer kännbara, tycker Sandra Samuelsson.
– I början tyckte jag inte att det var så jättejobbigt utan tänkte att det går väl över. Nu känns det mer som: varför ska jag ens gå till apl-jobbet om jag inte vet om jag får examen? Men det är klart att det gör jag ändå!

Ingår i temat: Coronakrisen 171 artiklar

Alla artiklar i temat (168 till)
Hämtar fler artiklar
Till startsidan

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här