Ur temat Coronakrisen
Nyheter UTBILDNING

Ovanlig student under corona

Studenttiden blir i år annorlunda för alla. De som går praktiska program påverkas särskilt. För Sandra Samuelsson, avgångselev på hotell- och turismprogrammet med inriktning konferens, känns framtiden osäker.

Publicerad 16 april 2020
Ovanlig student under corona
Coronapandemin påverkar både firande och sista tiden på gymnasiet. Foto: Hubert Elming/Mostphotos

Avgångseleverna på Stockholms hotell- och restaurangskola skulle just nu ha fullt upp på de arbetsplatser där de gör sin sista apl-period. Apl står för arbetsplatsförlagt lärande.

Av 45 avgångselever har 12 förlorat sina praktikplatser. Fem av dem var på praktik i Spanien och blev hemkallade, berättar Mona Friedman som är apl-ansvarig för hotell- och turismprogrammet.
– När restauranger permitterat folk blir det inte moraliskt rätt att behålla praktikanter. Men nu har vi lyckats omplacera alla utom två. En del har fått gå ner på halvtid och det är inte så mycket att göra för alla, men det fungerar i alla fall.

En av de elever som har apl är Sandra Samuelsson. Hon har kvar sin plats på Såstaholm Hotell & Konferens, men har inte kunnat vara där så mycket som det var tänkt.
– Jag har missat jättemycket. I stället för att vara där och lära mig har jag suttit hemma. Och när jag väl är där är det nästan inget att göra. Ingen vill konferera nu.

Sandra Samuelsson, avgångselev.

Hon är osäker på hur det kommer att gå med examen.
– Man måste ha ett visst antal veckor apl för att få ut sin examen, så jag vet inte hur det blir med det nu.

Skolverket kräver minst 15 veckors arbetsplatsförlagt lärande, men det kan gå att lösa på annat sätt om det finns speciella omständigheter. Skolan ska hjälpa eleverna att komplettera med praktiska eller teoretiska moment på skolan om det behövs.
– Det är ju mycket speciella omständigheter, säger Mona Friedman.

Under perioden mars–april ska eleverna också göra sitt gymnasiearbete, som utgår från apl-arbetet.
– Jag ska berätta vad jag lär mig, som hur bokningssystemet funkar. Men det är svårt när det är tomt i systemet, säger Sandra Samuelsson.

De som går första och andra året på skolan har fjärrundervisning.
– De har lektioner via skolplattformen. Det fungerar över förväntan. De uppgifter som behöver göras på skolan ska vi lösa genom att ta in eleverna i smågrupper. Det har regeringen och Skolverket sagt ja till, säger Mona Friedman.

Skolan har även komvux-utbildningar. Det finns en 42 veckors kockutbildning och en språkintegrerad kockutbildning som är 60 veckor. I början var det svårt att få distansundervisningen att fungera, säger Linda Beijar som ansvarar för utbildningarna.
– Många av våra elever är inte så datorvana. Men nu har de fått låna datorer och vi kan ta in dem i smågrupper för att hjälpa dem att komma igång.

Linda Beijar, Stockholms hotell- och restaurangskola.

Eleverna kan även komma in för vissa praktiska moment och de får hemuppgifter i bland annat näringslära och hygien.
– De kan till exempel fota sin mat och näringsberäkna, säger Linda Beijar.

Men en del har svårt att studera hemifrån, till exempel för att de har småbarn. Några har hoppat av utbildningen.
– Det kan vara elever som har en misslyckad skolgång bakom sig men som varit motiverade att gå den här praktiska utbildningen. Då kan det vara svårt att få distansundervisningen att fungera.

Skolan försöker se till att alla vuxenstuderande får komma ut på apl under den här perioden.
– Jag ringer runt men många tycker att det är svårt att ta emot eleverna just nu. Men jag har fått en del platser i kök på förskolor och skolor. Vi har också sedan länge samarbete med äldreboenden, säger Linda Beijar.

Komvux-utbildningen tar inte sommarlov.
– Sommaren brukar vara prime-time för våra elever, både när det gäller praktik och jobb. Vi får se om branschen återhämtat sig då, säger Linda Beijar.

Studentfirandet för gymnasieeleverna kommer inte att bli som planerat. Ingen mösspåtagning, inget utspring och för de flesta inga studentfester. Men Sandra Samuelssons klass hann ha sin.
– Som tur var hade vi studentskivan redan 10 mars.

Till sommaren hade hon planerat att arbeta på McDonald’s där hon redan arbetar extra, för att till hösten åka till Schweiz för att plugga event och hotellmanagement på Swiss Education Group under tre år. Nu har hon bara sex timmar i veckan på McDonald’s och vet inte hur det går med de fortsatta studierna.
– Man vågar inte förvänta sig så mycket.

Effekterna av coronapandemin har blivit allt mer kännbara, tycker Sandra Samuelsson.
– I början tyckte jag inte att det var så jättejobbigt utan tänkte att det går väl över. Nu känns det mer som: varför ska jag ens gå till apl-jobbet om jag inte vet om jag får examen? Men det är klart att det gör jag ändå!

Ingår i temat: Coronakrisen 110 artiklar

Alla artiklar i temat (107 till)
Ur temat Coronakrisen
Nyheter CORONAKRISEN

LO vill ha vaccin till branschfolk

Riskgrupper och vårdanställda först. Näst på tur för vaccin borde de som jobbar i kontaktnära yrken stå, som hotell- och restauranganställda. Det menar LO i ett förslag.

Publicerad 15 januari 2021 Kommentera
LO vill ha vaccin till branschfolk
LO vill att anställda i kontaktnära yrken ska få vaccin när de prioriterade grupperna har vaccinerats. Foto: Colourbox

LO har presenterat ett förslag till åtgärdsprogram för att hindra smittspridning och få bukt med arbetslösheten i pandemins spår.

Bland annat föreslår man att de som jobbar i kontaktnära yrken ska stå på tur när de prioriterade grupperna fått sitt vaccin.

Therese Guovelin
Therese Guovelin. Foto: LO

Flera andra förslag tar tydligt sikte på det tuffa läget för hotell- och restaurangbranschen.
– Hela den näringen är ju oerhört hårt drabbad. Förutom att gäst- och kundunderlaget har försvunnit så har branschen drabbats av fler och fler rekommendationer och restriktioner, säger Therese Guovelin, LO:s vice ordförande.

Hon menar att samhället inte har råd att låta en så viktig bransch gå under.
– Det skulle vara katastrof om man skulle behöva börja om från början. År efter år har omsättningen ökat, och det är en oerhört viktig bransch för sysselsättningen. Är det någonstans man kan skapa jobb snabbt är det inom hotell och restaurang.

Några av LO:s förslag

  • Rätt att få covid-19 klassad som arbetsskada om man smittas på jobbet.
  • Prioriterad vaccinering för anställda i kontaktnära yrken.
  • Hyressubventioner riktade till företag.
  • Riktat omställningsstöd.
  • Ekonomiska bidrag vid betydande regelförändringar.
  • Möjlighet till heltidspermittering.
  • Krav på kollektivavtal för att korttidspermittera.
  • Statligt stöd för kompetensutveckling och validering.
  • Ekonomiskt tillskott till de värst drabbade a-kassorna.

Bland annat föreslår LO att regeringen går in med hyressubventioner och ekonomiskt stöd ”vid betydande regelförändringar så som inskränkning av alkoholförsäljning”.

Arbetslösheten är en annan viktig fråga för LO. Många har förlorat sina jobb när verksamheter tvingas dra ned på öppettider eller till och med stänga. Bland annat vill man att regeringen skjuter till medel så att den som saknar gymnasieutbildning får möjlighet att utbilda sig, med rimlig ersättning. Dessutom vill LO att företag ges möjlighet att korttidspermittera på heltid.

– Företagen måste kunna övervintra och behålla sin personal. Det är inte så enkelt att stänga och sedan starta igen när det vänder, säger Therese Guovelin.

Ingår i temat: Coronakrisen 110 artiklar

Alla artiklar i temat (107 till)
Ur temat Coronakrisen
Nyheter Alkoholstopp

HRF kräver besked från regeringen

I morse meddelade regeringen att förbudet mot alkoholförsäljning efter klockan 20 förlängs. Nu kräver HRF besked om riktade stöd till branschen.

Publicerad 14 januari 2021 Kommentera
HRF kräver besked från regeringen
HRF:s förbundsordförande Malin Ackholt kräver besked om riktade stöd till branschen. Foto: Colourbox, Peter Jönsson

Vid jul skärptes förbudet mot alkoholförsäljning. I stället för den tidigare restriktionen som satte stopp vid klockan 22 blev det nu klockan 20 som gällde. Den nya begränsningen skulle gälla till och med den 15 januari, men förlängs alltså med nio dagar.

– Det är besvärande att regeringen inte kan lämna besked tidigare, när man ändå har gjort bedömningen att smittläget är oförändrat, säger Malin Ackholt, ordförande för Hotell- och restaurangfacket.

Hon anser att besöksnäringen drabbas orimligt hårt av restriktioner.
– I synnerhet som man inte kunnat visa att den är drivande i smittspridningen. Vi har ställt frågor om det, men inte fått några svar.

Redan före jul utlovades att kompensation skulle komma. Enligt Malin Ackholt väntar branschen fortfarande.

– Det är snart en månad sedan man sade det. Och förutom ökade möjligheter att korttidspermittera har man inte lämnat några besked. Vi har haft ett besvärligt läge i snart elva månader. Det finns inga marginaler längre. Våra medlemmar behöver åtgärder som ger rimlighet och förutsägbarhet för både företag och anställda.

Ingår i temat: Coronakrisen 110 artiklar

Alla artiklar i temat (107 till)
Ur temat Avtal 2020
Nyheter AVTAL 2020

Fyra avtal kvar att förhandla

Vid årsskiftet skulle de 20 centrala kollektivavtalen vara klara. Men för fyra avtal fortsätter förhandlingarna under 2021. HRF:s avtalssekreterare Per Persson tror att de snart är i hamn.

Publicerad 14 januari 2021 Kommentera
Fyra avtal kvar att förhandla
Under januari kommer de sista avtalen bli klara, tror Per Persson, HRF:s avtalssekreterare. Foto: Colourbox, Mostphotos
Per Persson
Per Persson. Foto: Peter Jönsson

I eftermiddag fortsätter HRF förhandlingarna om två kollektivavtal – Almega nöje och Almega bowling.
– Det vi diskuterar just nu är avräkningen till tjänstepensionen. Almega vill inte räkna som vi gjort i andra avtal, säger HRF:s avtalssekreterare Per Persson.

Kvar på förhandlingsbordet finns även cateringavtalet med Flygarbetsgivarna.
– Där är det bara detaljer kvar så det borde vi sy ihop nästa vecka. Jag tror och hoppas att alla avtal kommer att vara på plats under januari.

Men inte ens när man är överens om siffrorna är avtalsrörelsen över. Då återstår att sprida avtalen och diskussioner i de olika arbetsgrupper som tillsatts för att lösa vissa frågor.
– Det är det som är charmen, att det håller på hela tiden. Riksavtalen är dessutom bara bottenplattan. Jag hoppas att förtroendevalda och ombudsmän fortsätter att förhandla ännu bättre överenskommelser lokalt, säger Per Persson.

Det fjärde avtalet som återstår är Almega bingo. Där inleds förhandlingar nästa vecka.

Ingår i temat: Avtal 2020 32 artiklar

Alla artiklar i temat (29 till)
Fråga om jobbet.
100
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här