Ur temat Coronakrisen
Nyheter INSPEKTION

Många klagomål på trängsel

Miljöförvaltningen i Stockholm får flera hundra tips i veckan om trängsel på restauranger. Och det är fortfarande alltför många av de inspekterade arbetsplatserna som får anmärkningar, säger enhetschefen Peter Brådenmark.

Publicerad 5 maj 2020
Många klagomål på trängsel
Det är tillåtet att servera vid baren men det får inte bli trångt. Foto: Gabby Baldrocco/Mostphotos

De senaste veckorna har flera restauranger i Stockholm fått stänga när de inte följt Folkhälsomyndighetens regler med anledning av covid-19. Skälen har varit att borden stått för tätt eller att det varit trängsel i lokalen.

När restaurangerna har rättat till bristerna har de flesta fått öppna igen. Men att det är få som blivit tvungna att stänga betyder inte att miljöförvaltningen är nöjd.
– Säg att vi är ute på 25 inspektioner, då brukar åtta nio ställen få anmärkningar. Vid det här laget borde alla vara medvetna om reglerna, både krögare och privatpersoner. Det är inte några krångliga regler, säger enhetschef Peter Brådenmark på miljöförvaltningen.

Synpunkterna från allmänheten kommer in via appen Tyck till eller genom mejl och telefonsamtal.
– Det kommer in flera hundra i veckan. Det handlar om att det är för mycket folk som rör sig på ställena och att det ser trångt ut, säger Peter Brådenmark.

Alla tips följs inte upp. Men får förvaltningen flera tips om ett ställe eller ett område skickas inspektörerna ut.
– Ibland visar sig synpunkterna vara befogade, andra gånger gör vi en annan bedömning. Det kan ha varit väldigt tjockt med folk just då anmälaren var där, men vi utgår från hur det är för ögonblicket.

Det krävs att det är drygt en armslängd mellan borden, i alla riktningar. Det är inte godkänt att sitta rygg mot rygg.
– Smittskyddsmyndigheten vill att det ska vara två meters avstånd. Vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer om en armlängd, men ju längre avstånd desto bättre.

Gästerna får sitta och äta och dricka vid en bardisk, men avstånden måste hållas. Det är tillåtet att beställa vid baren men sedan måste man sätta sig ner.
– Det vi ser, särskilt sena kvällar, är att det blir trångt kring baren. Folk tar inte sin öl och sätter sig.

Inspektörerna påpekar regelbrotten direkt på plats.
– Vi har en dialog med den som är ansvarig. En del fixar då bristerna på en gång. Men det funkar inte alltid. Har man gäster går det inte bara att rycka bort bord.

I sådana fall återkommer inspektörerna. Ser det fortfarande inte bra ut kontaktas smittskyddsläkare, som är den som kan besluta om stängning. Smittskyddsläkarna har jour dygnet runt. Besluten om stängning kommer oftast dagen efter den andra inspektionen.

Kontrollerna gäller hur krögarna sköter sig, men Peter Brådenmark påpekar att också gästerna har ett ansvar.
– Oavsett om jag går och handlar i livsmedelsaffären eller besöker en restaurang har jag ett stort ansvar att hålla avstånd till andra kunder eller gäster.

Han förstår att det blir svårare för personalen att säga till gäster ju senare på natten det blir.
– Men man måste vara tydlig som företrädare för verksamheten. Som anställd är man i sin fulla rätt att säga till på samma sätt som man alltid ska göra när någon inte sköter sig.

Även Göteborgs miljöförvaltning har gjort inspektioner och hittat brister. Av 25 inspekterade ställen i centrala stan fick 8 anmärkningar som behövde följas upp.

Ingår i temat: Coronakrisen 110 artiklar

Alla artiklar i temat (107 till)
Ur temat Coronakrisen
Nyheter CORONAKRISEN

LO vill ha vaccin till branschfolk

Riskgrupper och vårdanställda först. Näst på tur för vaccin borde de som jobbar i kontaktnära yrken stå, som hotell- och restauranganställda. Det menar LO i ett förslag.

Publicerad 15 januari 2021 Kommentera
LO vill ha vaccin till branschfolk
LO vill att anställda i kontaktnära yrken ska få vaccin när de prioriterade grupperna har vaccinerats. Foto: Colourbox

LO har presenterat ett förslag till åtgärdsprogram för att hindra smittspridning och få bukt med arbetslösheten i pandemins spår.

Bland annat föreslår man att de som jobbar i kontaktnära yrken ska stå på tur när de prioriterade grupperna fått sitt vaccin.

Therese Guovelin
Therese Guovelin. Foto: LO

Flera andra förslag tar tydligt sikte på det tuffa läget för hotell- och restaurangbranschen.
– Hela den näringen är ju oerhört hårt drabbad. Förutom att gäst- och kundunderlaget har försvunnit så har branschen drabbats av fler och fler rekommendationer och restriktioner, säger Therese Guovelin, LO:s vice ordförande.

Hon menar att samhället inte har råd att låta en så viktig bransch gå under.
– Det skulle vara katastrof om man skulle behöva börja om från början. År efter år har omsättningen ökat, och det är en oerhört viktig bransch för sysselsättningen. Är det någonstans man kan skapa jobb snabbt är det inom hotell och restaurang.

Några av LO:s förslag

  • Rätt att få covid-19 klassad som arbetsskada om man smittas på jobbet.
  • Prioriterad vaccinering för anställda i kontaktnära yrken.
  • Hyressubventioner riktade till företag.
  • Riktat omställningsstöd.
  • Ekonomiska bidrag vid betydande regelförändringar.
  • Möjlighet till heltidspermittering.
  • Krav på kollektivavtal för att korttidspermittera.
  • Statligt stöd för kompetensutveckling och validering.
  • Ekonomiskt tillskott till de värst drabbade a-kassorna.

Bland annat föreslår LO att regeringen går in med hyressubventioner och ekonomiskt stöd ”vid betydande regelförändringar så som inskränkning av alkoholförsäljning”.

Arbetslösheten är en annan viktig fråga för LO. Många har förlorat sina jobb när verksamheter tvingas dra ned på öppettider eller till och med stänga. Bland annat vill man att regeringen skjuter till medel så att den som saknar gymnasieutbildning får möjlighet att utbilda sig, med rimlig ersättning. Dessutom vill LO att företag ges möjlighet att korttidspermittera på heltid.

– Företagen måste kunna övervintra och behålla sin personal. Det är inte så enkelt att stänga och sedan starta igen när det vänder, säger Therese Guovelin.

Ingår i temat: Coronakrisen 110 artiklar

Alla artiklar i temat (107 till)
Ur temat Coronakrisen
Nyheter Alkoholstopp

HRF kräver besked från regeringen

I morse meddelade regeringen att förbudet mot alkoholförsäljning efter klockan 20 förlängs. Nu kräver HRF besked om riktade stöd till branschen.

Publicerad 14 januari 2021 Kommentera
HRF kräver besked från regeringen
HRF:s förbundsordförande Malin Ackholt kräver besked om riktade stöd till branschen. Foto: Colourbox, Peter Jönsson

Vid jul skärptes förbudet mot alkoholförsäljning. I stället för den tidigare restriktionen som satte stopp vid klockan 22 blev det nu klockan 20 som gällde. Den nya begränsningen skulle gälla till och med den 15 januari, men förlängs alltså med nio dagar.

– Det är besvärande att regeringen inte kan lämna besked tidigare, när man ändå har gjort bedömningen att smittläget är oförändrat, säger Malin Ackholt, ordförande för Hotell- och restaurangfacket.

Hon anser att besöksnäringen drabbas orimligt hårt av restriktioner.
– I synnerhet som man inte kunnat visa att den är drivande i smittspridningen. Vi har ställt frågor om det, men inte fått några svar.

Redan före jul utlovades att kompensation skulle komma. Enligt Malin Ackholt väntar branschen fortfarande.

– Det är snart en månad sedan man sade det. Och förutom ökade möjligheter att korttidspermittera har man inte lämnat några besked. Vi har haft ett besvärligt läge i snart elva månader. Det finns inga marginaler längre. Våra medlemmar behöver åtgärder som ger rimlighet och förutsägbarhet för både företag och anställda.

Ingår i temat: Coronakrisen 110 artiklar

Alla artiklar i temat (107 till)
Ur temat Avtal 2020
Nyheter AVTAL 2020

Fyra avtal kvar att förhandla

Vid årsskiftet skulle de 20 centrala kollektivavtalen vara klara. Men för fyra avtal fortsätter förhandlingarna under 2021. HRF:s avtalssekreterare Per Persson tror att de snart är i hamn.

Publicerad 14 januari 2021 Kommentera
Fyra avtal kvar att förhandla
Under januari kommer de sista avtalen bli klara, tror Per Persson, HRF:s avtalssekreterare. Foto: Colourbox, Mostphotos
Per Persson
Per Persson. Foto: Peter Jönsson

I eftermiddag fortsätter HRF förhandlingarna om två kollektivavtal – Almega nöje och Almega bowling.
– Det vi diskuterar just nu är avräkningen till tjänstepensionen. Almega vill inte räkna som vi gjort i andra avtal, säger HRF:s avtalssekreterare Per Persson.

Kvar på förhandlingsbordet finns även cateringavtalet med Flygarbetsgivarna.
– Där är det bara detaljer kvar så det borde vi sy ihop nästa vecka. Jag tror och hoppas att alla avtal kommer att vara på plats under januari.

Men inte ens när man är överens om siffrorna är avtalsrörelsen över. Då återstår att sprida avtalen och diskussioner i de olika arbetsgrupper som tillsatts för att lösa vissa frågor.
– Det är det som är charmen, att det håller på hela tiden. Riksavtalen är dessutom bara bottenplattan. Jag hoppas att förtroendevalda och ombudsmän fortsätter att förhandla ännu bättre överenskommelser lokalt, säger Per Persson.

Det fjärde avtalet som återstår är Almega bingo. Där inleds förhandlingar nästa vecka.

Ingår i temat: Avtal 2020 32 artiklar

Alla artiklar i temat (29 till)
Fråga om jobbet.
100
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här