Ur temat Coronakrisen
Nyheter ARBETSMILJÖ

Vanligare med smitta i serviceyrken

I dag presenterade Folkhälsomyndigheten ny statistik om förekomsten av covid-19 i olika yrkesgrupper. Pizzabagare, kökschefer och restaurangbiträden finns med på listan över utsatta yrken.

Publicerad 25 juni 2020
Vanligare med smitta i serviceyrken
Yrkesgruppen ”pizzabagare med flera” har en relativt hög förekomst av covid-19. Foto: Syda Productions/Mostphotos

Den relativa risken för att få covid-19 skiljer sig mellan olika yrkesgrupper. Taxichaufförer ligger i topp, de löper 4,8 gånger högre relativ risk för smittan jämfört med övriga yrken. De följs av gruppen ”pizzabagare med flera”, där siffran är 4,5.
Buss- och spårvagnsförare är också bland de mest utsatta.

– Personer i olika serviceyrken är överrepresenterade, det förvånar nog inte någon, kommenterade Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten, under en presskonferens i dag.

Om statistiken

  • Statistiken är baserad på 3 188 personer med laboratoriebekräftad smitta av covid-19 under perioden 13 mars – 27 maj.
  • Den relativa risken räknas fram genom att dela andelen av alla fall för respektive yrkesgrupp med andelen av dem som har respektive yrke, baserat på siffror från SCB.
  • En relativ risk som är 2 innebär att yrket har dubbelt så hög förekomst av covid-19 jämfört med de övriga yrkesgrupperna.

Även köks- och restaurangchefer återfinns bland de studerade yrkesgrupperna. Där är den relativa risken 2,5 gånger högre.
Den yrkesgrupp som har flest antal fall är städare. Städpersonal löper 1,5 gånger högre relativ risk att diagnostiseras med covid-19. Bland restaurang- och köksbiträden är siffran 1,4.

Ingår i temat: Coronakrisen 166 artiklar

Alla artiklar i temat (163 till)