Ur temat Coronakrisen
Nyheter branschen

Splittrad sommar i branschen

Katastrof för storstadshotellen. Helt okej, till och med bra, för vissa andra branschföretag, framför allt på de svenska turistorterna. Bilden av sommaren i hotell- och restaurangbranschen är splittrad. Nu varnar Visita för en tuff höst.

Publicerad 19 augusti 2020
Splittrad sommar i branschen
Medan storstadshotellen har haft en tung sommar, har läget varit ett annat på turistmål som Öland och Gotland. Foto: Mostphotos
Stefan Westerberg. Foto: Linnéa Carlsson

Våren var en uppslitande tid i hotell- och restaurangbranschen. Nu visar statistik att även sommaren har präglats av coronapandemin. Värst har läget varit för hotell i storstäderna. Siffror från Västsvenska turistrådet visar att antalet gästnätter i Göteborg sjönk med drygt 70 procent under juni månad, jämfört med samma månad i fjol.

Även Stockholmshotellen har drabbats hårt. I juli var 22 procent av hotellrummen i Stockholm uthyrda, att jämföra med 69 procent samma månad året innan, visar statistik från Stockholms Handelskammare.
– Stora evenemang inom kultur, musik och idrott och kända nöjesparker är en väldigt viktig del av huvudstadens attraktionskraft. När dessa verksamheter står på paus så blir det svårare att locka gäster och det återspeglas så klart i hotellens siffror, säger Stefan Westerberg, chefsekonom på Stockholms Handelskammare.

Samtidigt antyder siffror från bordsbokningssajterna The Fork och Bokabord att läget för restaurangerna varit bättre än väntat, skriver Dagens Industri. Under juli månad ökade bokningarna hos The Fork med 38 procent, jämfört med samma månad förra året, skriver tidningen.
– Det är många som har stannat i storstäderna och har velat njuta lite extra. Det enda landet som har gått lika bra är Schweiz, säger The Forks Sverigechef Maximilien Kauffmann, till Dagens Industri.

Jonas Siljhammar. Foto: Visita

Jonas Siljhammar, vd för bransch- och arbetsgivarorganisationen Visita, delar bilden av ett splittrat läge i branschen under sommaren.
– För de klassiska turistorterna har juli varit en parantes i krisen, med gott om besökare. Men det är stor och tydlig skillnad mellan storstad och landet. För storstäderna har sommaren varit extremt tuff.

Oron inför hösten är nu stor bland branschföretagen, säger Jonas Siljhammar.
– Många är oerhört oroliga. Bokningsläget är dåligt. Det finns rekommendationer om hemmaarbete så affärsresenärerna och konferenserna uteblir. Företagen kommer tillbaka till hur situationen var före midsommar. Man undrar hur länge det här ska pågå.

Ingår i temat: Coronakrisen 171 artiklar

Alla artiklar i temat (168 till)
Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här