Ur temat Coronakrisen
Nyheter säsong

Skidanläggningarna laddar för coronasäker säsong

Förra skidsäsongen fick ett abrupt slut i och med coronapandemin. Nu laddar landets skidanläggningar inför det man hoppas ska bli en coronasäker rekordsäsong.

Publicerad 2 oktober 2020
Skidanläggningarna laddar för coronasäker säsong
Färre personer i liftar och gondoler är en av åtgärderna för att coronasäkra skidanläggningarna. Foto: Skistar

För merparten av landets skidanläggningar tog årets vintersäsong slut i förtid. För branschjätten Skistar innebar stängningen ett omsättningstapp på 314 miljoner kronor, meddelade företaget i veckan. Samtidigt pågår förberedelserna för kommande säsong, som verkar lovande. Bokningsläget på Skistars boenden inför säsongen är 10 procent högre än samma period i fjol, rapporterar företaget.

SLAO:s rekommendationer

 • Personal ­– ha noggrann handhygien, ta egenansvar vid symptom, se över personalboenden.
 • Liftar – se över flöden till respektive lift så att det är möjligt att hålla avstånd.
 • Skiduthyrning – erbjud bokning på nätet, vänta ute, rengör hjälmar.
 • Skidskola/träning – sprid ut samlingsplatser, variera och sprid ut lektionstillfällen.
 • Värmestugor – begränsa antalet platser, öka utrymmen vid behov, eventuellt fler grill- och utematplatser.
 • Resor – anpassa antal turer i kollektivtrafiken och utöka antal parkeringsplatser.
 • Serveringar – Folkhälsomyndighetens rekommendationer utgör grunden.

Rekommendationerna i sin helhet finns här.

Mats Lennartson. Foto: Emrik Jansson

Även andra anläggningar ser samma trend.
– Bokningsläget var bra redan i ett tidigt skede, särskilt under de populära veckorna. Vi ser att en del som tidigare valt Alperna nu valt att komma till svenska fjällen i stället, säger Mats Lennartson, destinationschef för Funäsfjällen där bland andra Funäsdalen, Ramundberget och Tänndalen ingår.
Men coronapandemin kommer att prägla även kommande säsong, säger Mats Lennartson.
– Det finns en rad utmaningar som vi måste jobba oss igenom, kanske framför allt på restaurangsidan.

För att hjälpa skidanläggningarna coronasäkra verksamheten har branschorganisationen SLAO tagit fram en rad rekommendationer. Det handlar bland annat om färre platser i värmestugor, utspridda lektionstider i skidskolorna och liftköer som möjliggör avstånd.
– Vi har haft en dialog med Folkhälsomyndigheten och smittskyddsläkare. Sedan har vi jobbat tillsammans med vårt medlemsråd kring säkerhet och teknik, och vårt medicinska råd, säger Titti Rodling, vd för SLAO.

Vi får se vad det blir i slutändan.Titti Rodling

Titti Rodling. Foto: Jens Blixth

Hon har förtroende för att anläggningarna kommer att kunna öppna på ett coronasäkert sätt, men säger att SLAO fortsätter följa utvecklingen.
– Jag har stort förtroende för att både gäster och medarbetare ska ta ansvar för att det ska fungera på ett bra sätt. Vi kommer att jobba stenhårt med vår del inom skidområdet och har en kontinuerlig dialog med Folkhälsomyndigheten som är experterna.

Titti Rodling säger att medlemsföretagen sett ett ökat intresse inför den kommande vintersäsongen. Men hon tycker att det är för tidigt för att vara alltför optimistisk.
– Vi får vara lite ödmjuka. Vi vet att många av våra medlemmar har infört väldigt flexibla bokningsregler och att en del bokningar är sådana som bokade om när deras vistelse blev inställd i vintras. Vi får se vad det blir i slutändan.

Ingår i temat: Coronakrisen 110 artiklar

Alla artiklar i temat (107 till)
Nyheter diskriminering

Hotell erkänner diskriminering

Ett hotell i Stockholmstrakten erkänner att man har diskriminerat två kvinnor med romsk bakgrund. Hotellet ska nu betala 30 000 kronor vardera till kvinnorna i en förlikning.

Publicerad 21 januari 2021 Kommentera
Hotell erkänner diskriminering
Hotellet utanför Stockholm erkänner att det var diskriminering när två kvinnor avvisades eftersom de är romer. Foto: Mostphotos

Kvinnorna hade bokat rum på hotellet utanför Stockholm via en bokningssajt. Men när de kom vägrade receptionisten checka in dem. Anledningen: hotellet uppgav att de tidigare haft problem med gäster av romskt ursprung.

Diskrimineringsombudsmannen, DO, har drivit kvinnornas ärende.
– Att man som individ på det här sättet drabbas på grund av hur andra individer har agerat för att man uppfattas ha samma etniska tillhörighet är diskriminering, säger DO, Lars Arrhenius.

Hotellet har nu erkänt att man gjort sig skyldig till diskriminering. I en förlikning ska företaget betala 30 000 kronor vardera till kvinnorna.

Ingår i temat: Coronakrisen 110 artiklar

Alla artiklar i temat (107 till)
Ur temat Coronakrisen
Nyheter CORONAKRISEN

LO vill ha vaccin till branschfolk

Riskgrupper och vårdanställda först. Näst på tur för vaccin borde de som jobbar i kontaktnära yrken stå, som hotell- och restauranganställda. Det menar LO i ett förslag.

Publicerad 15 januari 2021 Kommentera
LO vill ha vaccin till branschfolk
LO vill att anställda i kontaktnära yrken ska få vaccin när de prioriterade grupperna har vaccinerats. Foto: Colourbox

LO har presenterat ett förslag till åtgärdsprogram för att hindra smittspridning och få bukt med arbetslösheten i pandemins spår.

Bland annat föreslår man att de som jobbar i kontaktnära yrken ska stå på tur när de prioriterade grupperna fått sitt vaccin.

Therese Guovelin
Therese Guovelin. Foto: LO

Flera andra förslag tar tydligt sikte på det tuffa läget för hotell- och restaurangbranschen.
– Hela den näringen är ju oerhört hårt drabbad. Förutom att gäst- och kundunderlaget har försvunnit så har branschen drabbats av fler och fler rekommendationer och restriktioner, säger Therese Guovelin, LO:s vice ordförande.

Hon menar att samhället inte har råd att låta en så viktig bransch gå under.
– Det skulle vara katastrof om man skulle behöva börja om från början. År efter år har omsättningen ökat, och det är en oerhört viktig bransch för sysselsättningen. Är det någonstans man kan skapa jobb snabbt är det inom hotell och restaurang.

Några av LO:s förslag

 • Rätt att få covid-19 klassad som arbetsskada om man smittas på jobbet.
 • Prioriterad vaccinering för anställda i kontaktnära yrken.
 • Hyressubventioner riktade till företag.
 • Riktat omställningsstöd.
 • Ekonomiska bidrag vid betydande regelförändringar.
 • Möjlighet till heltidspermittering.
 • Krav på kollektivavtal för att korttidspermittera.
 • Statligt stöd för kompetensutveckling och validering.
 • Ekonomiskt tillskott till de värst drabbade a-kassorna.

Bland annat föreslår LO att regeringen går in med hyressubventioner och ekonomiskt stöd ”vid betydande regelförändringar så som inskränkning av alkoholförsäljning”.

Arbetslösheten är en annan viktig fråga för LO. Många har förlorat sina jobb när verksamheter tvingas dra ned på öppettider eller till och med stänga. Bland annat vill man att regeringen skjuter till medel så att den som saknar gymnasieutbildning får möjlighet att utbilda sig, med rimlig ersättning. Dessutom vill LO att företag ges möjlighet att korttidspermittera på heltid.

– Företagen måste kunna övervintra och behålla sin personal. Det är inte så enkelt att stänga och sedan starta igen när det vänder, säger Therese Guovelin.

Ingår i temat: Coronakrisen 110 artiklar

Alla artiklar i temat (107 till)
Ur temat Coronakrisen
Nyheter Alkoholstopp

HRF kräver besked från regeringen

I morse meddelade regeringen att förbudet mot alkoholförsäljning efter klockan 20 förlängs. Nu kräver HRF besked om riktade stöd till branschen.

Publicerad 14 januari 2021 Kommentera
HRF kräver besked från regeringen
HRF:s förbundsordförande Malin Ackholt kräver besked om riktade stöd till branschen. Foto: Colourbox, Peter Jönsson

Vid jul skärptes förbudet mot alkoholförsäljning. I stället för den tidigare restriktionen som satte stopp vid klockan 22 blev det nu klockan 20 som gällde. Den nya begränsningen skulle gälla till och med den 15 januari, men förlängs alltså med nio dagar.

– Det är besvärande att regeringen inte kan lämna besked tidigare, när man ändå har gjort bedömningen att smittläget är oförändrat, säger Malin Ackholt, ordförande för Hotell- och restaurangfacket.

Hon anser att besöksnäringen drabbas orimligt hårt av restriktioner.
– I synnerhet som man inte kunnat visa att den är drivande i smittspridningen. Vi har ställt frågor om det, men inte fått några svar.

Redan före jul utlovades att kompensation skulle komma. Enligt Malin Ackholt väntar branschen fortfarande.

– Det är snart en månad sedan man sade det. Och förutom ökade möjligheter att korttidspermittera har man inte lämnat några besked. Vi har haft ett besvärligt läge i snart elva månader. Det finns inga marginaler längre. Våra medlemmar behöver åtgärder som ger rimlighet och förutsägbarhet för både företag och anställda.

Ingår i temat: Coronakrisen 110 artiklar