Ur temat Coronakrisen
Nyheter säsong

Skidanläggningarna laddar för coronasäker säsong

Förra skidsäsongen fick ett abrupt slut i och med coronapandemin. Nu laddar landets skidanläggningar inför det man hoppas ska bli en coronasäker rekordsäsong.

Publicerad 2 oktober 2020
Skidanläggningarna laddar för coronasäker säsong
Färre personer i liftar och gondoler är en av åtgärderna för att coronasäkra skidanläggningarna. Foto: Skistar

För merparten av landets skidanläggningar tog årets vintersäsong slut i förtid. För branschjätten Skistar innebar stängningen ett omsättningstapp på 314 miljoner kronor, meddelade företaget i veckan. Samtidigt pågår förberedelserna för kommande säsong, som verkar lovande. Bokningsläget på Skistars boenden inför säsongen är 10 procent högre än samma period i fjol, rapporterar företaget.

SLAO:s rekommendationer

  • Personal ­– ha noggrann handhygien, ta egenansvar vid symptom, se över personalboenden.
  • Liftar – se över flöden till respektive lift så att det är möjligt att hålla avstånd.
  • Skiduthyrning – erbjud bokning på nätet, vänta ute, rengör hjälmar.
  • Skidskola/träning – sprid ut samlingsplatser, variera och sprid ut lektionstillfällen.
  • Värmestugor – begränsa antalet platser, öka utrymmen vid behov, eventuellt fler grill- och utematplatser.
  • Resor – anpassa antal turer i kollektivtrafiken och utöka antal parkeringsplatser.
  • Serveringar – Folkhälsomyndighetens rekommendationer utgör grunden.

Rekommendationerna i sin helhet finns här.

Mats Lennartson. Foto: Emrik Jansson

Även andra anläggningar ser samma trend.
– Bokningsläget var bra redan i ett tidigt skede, särskilt under de populära veckorna. Vi ser att en del som tidigare valt Alperna nu valt att komma till svenska fjällen i stället, säger Mats Lennartson, destinationschef för Funäsfjällen där bland andra Funäsdalen, Ramundberget och Tänndalen ingår.
Men coronapandemin kommer att prägla även kommande säsong, säger Mats Lennartson.
– Det finns en rad utmaningar som vi måste jobba oss igenom, kanske framför allt på restaurangsidan.

För att hjälpa skidanläggningarna coronasäkra verksamheten har branschorganisationen SLAO tagit fram en rad rekommendationer. Det handlar bland annat om färre platser i värmestugor, utspridda lektionstider i skidskolorna och liftköer som möjliggör avstånd.
– Vi har haft en dialog med Folkhälsomyndigheten och smittskyddsläkare. Sedan har vi jobbat tillsammans med vårt medlemsråd kring säkerhet och teknik, och vårt medicinska råd, säger Titti Rodling, vd för SLAO.

Vi får se vad det blir i slutändan.Titti Rodling

Titti Rodling. Foto: Jens Blixth

Hon har förtroende för att anläggningarna kommer att kunna öppna på ett coronasäkert sätt, men säger att SLAO fortsätter följa utvecklingen.
– Jag har stort förtroende för att både gäster och medarbetare ska ta ansvar för att det ska fungera på ett bra sätt. Vi kommer att jobba stenhårt med vår del inom skidområdet och har en kontinuerlig dialog med Folkhälsomyndigheten som är experterna.

Titti Rodling säger att medlemsföretagen sett ett ökat intresse inför den kommande vintersäsongen. Men hon tycker att det är för tidigt för att vara alltför optimistisk.
– Vi får vara lite ödmjuka. Vi vet att många av våra medlemmar har infört väldigt flexibla bokningsregler och att en del bokningar är sådana som bokade om när deras vistelse blev inställd i vintras. Vi får se vad det blir i slutändan.

Ingår i temat: Coronakrisen 140 artiklar

Alla artiklar i temat (137 till)
Nyheter försäkring

Hon fick 40 000 för gammal skada

För tio år sedan skar kocken Jackie Lenander av en sena i ena tummen. Nyligen fick hon drygt 40 000 kronor från arbetsskadeförsäkringen.

Publicerad 29 juni 2021
Hon fick 40 000 för gammal skada
Jackie Lenander fick en arbetsskada på tummen på sin tidigare arbetsplats. På vänster tumme syns två små ärr från skärskadan. Foto: Daniel Nilsson

Om försäkringen

  • Den som drabbas av en arbetsskada, till exempel genom en olycka, kan få ersättning från Trygghetsförsäkringen vid arbetsskada, TFA. Den gäller för alla anställda på en arbetsplats med kollektivavtal.
  • Försäkringen administreras av Afa Försäkring. TFA kompletterar den lagstadgade arbetsskadeförsäkringen som alla anställda omfattas av, och som administreras av Försäkringskassan.
  • TFA kan lämna ersättning bland annat för inkomstförlust, kostnader, sveda och värk, ärr och medicinsk invaliditet.

År 2011 jobbade Jackie Lenander som kock på Casino Cosmopol i Malmö. En dag när hon skulle putsa ryggbiff slant hon med kniven och råkade skära av en sena i vänster tumme.
Det resulterade i en lång sjukskrivning, rehabilitering och nedsatt rörlighet. Trots det, och trots att Jackie haft många fackliga uppdrag, däribland försäkringsinformatör, anmälde hon inte sin skada till Afa Försäkring.
– Det är på något sätt så att alla skador är viktigare än sina egna. Dessutom hade jag flyttat och hade inte kvar alla papper, säger Jackie.

Preskriptionstiden för skadeersättning i arbetsskadeförsäkringen är tio år.
När den gränsen närmade sig bestämde sig Jackie till slut för att göra en anmälan.
– Jag hade det i bakhuvudet, att jag skulle fixa det innan tiden gått ut.

Det lönar sig verkligen att anmäla, och det var mycket enklare än jag trodde.

Jackie Lenander. Foto: Daniel Nilsson

Hon skickade in läkarintyg, bilder och filmer på problemen hon har med den skadade tummen i dag, och arbetsgivaren bekräftade att skadan var orsakad av arbetet.

Efter ett tag kom svaret från Afa Försäkring: hon har rätt till 40 500 kronor i ersättning. Bland annat bedömer Afa att Jackie fått två procents invaliditet på grund av skadan.

– Jag trodde att jag kanske skulle få en liten peng för ärrbildningen, men det är ju jättemycket pengar! Det lönar sig verkligen att anmäla, och det var mycket enklare än jag trodde, säger Jackie.

Så här anmäler du

Du gör själv din anmälan till Afa Försäkring.
Enklast är att göra det på afaforsakring.se där du loggar in på Mina sidor med Bank-ID.
Här fyller du i alla uppgifter om din arbetsskada och bifogar eventuella intyg.
Din arbetsgivare måste sedan bekräfta din anställning. Det kan ske digitalt eller via brev.
Handläggningstiden varierar, men målet är beslut inom 30 dagar. Det går också att anmäla via pappersblankett.

För att få fram de saknade sjuk- och läkarintygen vände hon sig till Försäkringskassan.
Förutom en mindre kostnad på 50 kronor för att få pappren utskrivna, var det inga problem alls, berättar Jackie.

Även från Afa Försäkring fick hon bra hjälp.
– De har varit jättebra och hjälpsamma, svarat snabbt på mina frågor.

Hon vill nu uppmana alla att anmäla sina arbetsskador.
– Anmäl! Det kan vara jättemycket pengar du har rätt till.

Ingår i temat: Coronakrisen 140 artiklar

Alla artiklar i temat (137 till)
Ur temat Coronakrisen
Nyheter LÄTTNADER

Alkoholstoppet tas bort

Nu kom det efterlängtade beskedet – från den 1 juli får restaurangerna ha öppet lika länge som vanligt. Det blir också tillåtet med fler gäster per sällskap.

Publicerad 28 juni 2021
Alkoholstoppet tas bort
Snart blir det tillåtet att servera alkohol efter 22.30 igen. Foto: Colourbox

Alkoholstoppet för serveringsställen tas bort den 1 juli. Det berättade övergångsregeringen och Folkhälsomyndigheten under en pressträff på måndagen.

Det är den höga vaccinationsgraden gör att Sverige kan öppnas enligt den plan som tidigare presenterats. Lättnaderna som nu presenterats ingår i steg två av planen.

På uteserveringar slopas begränsningen av storlek på sällskap helt från den 1 juli. Inomhus blir det tillåtet att servera åtta personer, i stället för dagens fyra.

Men det är fortfarande sittande servering och avstånd mellan borden som gäller. Anledningen är att man vill se hur det går innan de sista restriktionerna tas bort, för att undvika att det blir ett bakslag.

Malin Ackholt, förbundsordförande för Hotell- och restaurangfacket, hade hoppats på fler lättnader.

– Dagens besked är glädjande, men det är synd att det finns restriktioner kvar. De som inte har utomhusaktiviteter är fortfarande mer drabbade, säger Malin Ackholt.

När det gäller privata träffar är rådet att umgås utomhus och i mindre grupper. Butiker har kvar sina begränsningar för hur många som får vara i lokalen samtidigt.

Ingår i temat: Coronakrisen 140 artiklar