Försäljning av alkohol förbjuds efter klockan 22. Det föreslog regeringen i dag. Barer, restauranger och pubar ses som riskmiljöer när smittan av covid-19 ökar.
Alla ställen med serveringstillstånd måste stänga senast klockan 22.30, föreslår regeringen. Detta meddelades under en extrainsatt presskonferens på onsdagseftermiddagen.
– I det läge vi är nu bedömer regeringen att vi behöver fler åtgärder för att hejda smittspridningen. Därför blir nu försäljning av alkohol förbjuden efter klockan 22, sade Stefan Löfven.
Socialminister Lena Hallengren sade att restauranger och barer är riskmiljöer för smittspridning.
– Dessutom kan alkohol göra att man tappar omdömet, att man börjar slarva med att hålla avstånd.
Förbudet ska gälla från den 20 november till den 28 februari. Regeringen remitterar förslaget till riksdagen. Beslutet om den nya förordningen väntas komma nästa vecka.
Malin Ackholt, förbundsordförande för Hotell- och restaurangfacket, konstaterar att liknande restriktioner redan har använts i andra delar av Norden.
– Det viktiga för oss är att så många verksamheter som möjligt kan vara öppna, och att det är tryggt och säkert både för anställda och gäster. Det är också viktigt att företagen kompenseras för inkomstbortfallet som blir av att de begränsas i att bedriva sin verksamhet.
Nettan Asplund är bartender på Smögens Hafvsbad. Hon välkomnar dagens besked eftersom det kan bidra till minskad smittspridning.
– Folk förstår inte det här med att hålla avstånd. Där spriten går in går vettet ut. Jag tycker att det här är ett bra förslag för att skydda folket. Annars får vår stackars sjukvårdspersonal ännu mer att göra.
Att alkoholstoppet också innebär att serveringsställena måste stänga 22.30 kan kännas ekonomiskt för krögarna, inser hon.
– Men ska vi stoppa det här och kunna behålla våra jobb måste det till mer drastiska åtgärder. Vi i branschen måste vara ledstjärna. Vi kanske blir permitterade, men vi kommer att komma tillbaka.