Ur temat Coronakrisen
Fokus | Nyheter BRANSCHEN ÖPPNAR

De väntar på ruschen

Blir det högtryck i branschen till sommaren och kommer personalen att räcka till? Det osäkra läget leder till att bokningar och rekryteringar blir sena, berättar tre HRF:are på olika håll i branschen.

Publicerad 24 maj 2021
De väntar på ruschen
Hur blir det med resandet i sommar? Tre HRF:are om läget. Foto: Peter Jönsson/BFUF, Elis Hoffman, Privat

Hoppet börjar vända tillbaka i branschen. Det kan bli en sommar med högtryck. Men samtidigt är många arbetsplatser sent ute med rekryteringar och det kan bli slitsamt för dem som jobbar.

Tufft att hinna med

Marianne Sundelius. Foto: Elis Hoffman

Marianne Sundelius, personalrepresentant i Scandics styrelse:
– Jag tror jättemycket på sommaren. Det finns ett sug efter både stränder och storstäder, då det kan bli fullt redan före midsommar.
– Men bokningarna kommer sent och det kan bli tufft att hinna med ute på hotellen om man inte hinner få tag på personal till sommaren. Scandic har rekryterat sedan i april, men många av de rutinerade är redan uppbundna eller har bytt bransch.

Folk väntar på besked

Marcus Björkenstam. Foto: Privat

Marcus Björkenstam, kock, Ronnums herrgård, vice ordförande HRF Karlstad:
– Många i branschen har under våren fått en månad i taget, på 50 procent. Sedan är de lovade mer under sommaren, men arbetsgivarna vågar inte anställa. Om det blir mycket gäster efter midsommar kommer det säkert att bli mycket enstaka dagar.
– Många byter bransch i stället för att chansa på att få något. Mycket kompetens försvinner, en hel del ställen kommer ha svårt att få tag på kockar i sommar.

Bättre rustade det här året

Hans Kristiansson. Foto: Peter Jönsson/BFUF

Hans Kristiansson, fackrepresentant i styrelsen för Idre fjäll:
– Förra sommaren blev det en boom när reserestriktionerna hävdes. Det var en slimmad organisation som jobbade. I år är vi bättre rustade, 50 av de 100 tillsvidareanställda har fått tillbaka jobbet, resten har blivit erbjudna säsong.
– Företaget tjänar mindre pengar på sommaren, men cyklingen har blivit väldigt populär och ger lite mer.

Ingår i temat: Coronakrisen 171 artiklar

Alla artiklar i temat (168 till)
Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här