Ur temat Coronakrisen
Nyheter INFÖR SOMMAREN

Fler sommarjobb i branschen

I år finns det betydligt fler sommarjobb inom hotell- och restaurangbranschen än förra året. Och eftersom många är sena med rekryteringarna kan antalet fortsätta att öka, tror Johan Eklöf, analytiker på Arbetsförmedlingen.

Publicerad 27 maj 2021
Fler sommarjobb i branschen
Branschen ligger i startgroparna och sommarjobben kan öka. Foto: Colourbox

Under april kom det in 907 lediga sommarjobb inom hotell- och restaurang till Arbetsförmedlingen. Det är nästan fem gånger så många som förra året, då det bara anmäldes 188 jobb.

– Det verkar som att arbetsgivarna ställer sig lite i startgroparna och förbereder sig på att kunna öppna mer, säger Johan Eklöf, analytiker på Arbetsförmedlingen.

Johan Eklöf. Foto: Privat

I april brukar det annars inte komma in så många sommarjobb, säger han.

– Men just i år finns en möjlighet att det kommer att fortsätta i maj och kanske ända in i juni, just inom hotell- och restaurang.

Det beror dock på om restriktionerna hävs som planerat, säger han.

– Smittan minskar ju i vissa delar av landet och ökar i andra.

Under hela perioden januari april i år anmäldes 3 200 sommarjobb inom branschen till Arbetsförmedlingen. Förra året fanns det fler jobb under perioden.

– Men det beror på att de första månaderna såg ganska bra ut. Sedan störtdök det i april på grund av pandemin. Det är inte troligt att alla de platser som kom in i början av året sedan tillsattes, säger Johan Eklöf.

På hela arbetsmarknaden finns det just nu närmare 24 000 sommarjobb att söka. De flesta jobben finns inom vård och omsorg, följt av handel, städ och restaurang.

Ingår i temat: Coronakrisen 171 artiklar

Alla artiklar i temat (168 till)
Hämtar fler artiklar
Till startsidan

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här