Ur temat Coronakrisen
Nyheter a-kassa

Många får vänta på a-kassa

Sedan i somras har många fått vänta länge på ersättning från a-kassan. Men risken för dröjsmål minskar om man gör rätt från början.

Publicerad 31 augusti 2020
Många får vänta på a-kassa
Många får vänta i månader på ersättning från a-kassan. Foto: Lars-Olof Åberg

Hotell- och restauranganställdas a-kassa, HRAK, har för närvarande bland de längsta genomströmningstiderna av alla a-kassor, tio till tolv veckor.

– Det finns flera orsaker. Vi har högst arbetslöshet av alla branscher, vi har 100 procent fler sökande nu och vi får inte längre hjälp från andra a-kassor. Men i de allra flesta fall beror det på att vi inte har komplett underlag att fatta beslut på, säger Karin Pettersson, föreståndare på HRAK.

Den vanligaste bristen är att det saknas eller är fel på arbetsgivarintygen. Dokumenten ska visa arbetstid och lön de senaste tolv månaderna. För den som haft många anställningar innebär det många intyg att få fatt på.

– Det vi ser är att många arbetsgivare har haft svårt att fylla i arbetsgivarintyg för korttidspermitterade. Vi har faktiskt haft arbetsgivare som hört av sig till oss och bett att få utbildning i att fylla i intyg. Det är jättepositivt tycker jag, och ökar chansen att det blir rätt från början. Sedan har vi haft dialog med Visita om att de kanske kan gå ut med information till sina medlemmar, säger Karin Pettersson.

Redan i våras krävde HRAK förenklingar av regelverket, för att snabbare kunna hantera alla ärenden som kom in. Men man fick inte gehör för de förslag man hade.

Just nu har HRAK runt 13 000 pågående a-kasseärenden. Före coronapandemin låg de på cirka 6 000. De i dag 23 handläggarna på kassan kommer att utökas med ytterligare 15 under hösten.

– Vi har en plan för att komma över den här puckeln. Alla jobbar stenhårt för att få ut ersättning till medlemmarna, säger Karin Pettersson.

Ingår i temat: Coronakrisen 133 artiklar

Alla artiklar i temat (130 till)
Ur temat Coronakrisen
Nyheter Nöjesparker

Grönan anställer 1 100

I dagarna kommer Gröna Lund i Stockholm att skriva under runt 1 100 anställningsavtal för säsongsjobbare. ”Nu kommer vi att göra många glada”, säger Magnus Widell, vd på Gröna Lund.

Publicerad 17 maj 2021 Kommentera
Grönan anställer 1 100
Från den 1 juni lättas restriktionerna och nöjesparkerna kan öppna. Det betyder jobb för 1 100 personer på Gröna Lund, berättar vd Magnus Widell. Foto: Colourbox, Frans Hällqvist

Det har varit en lång väntan för nöjesparker, som har tvingats hålla stängt i mer än ett år. I förra veckan kom beskedet att de får öppna den 1 juni, med viss begränsning.
– Vi är lättade och glada. Vi har levt med ganska mycket besvikelse under så lång tid, säger Magnus Widell.

För nöjesparker gäller att de får ta in en besökare per 20 kvadratmeter. Det betyder för Gröna Lunds del att de kan ta in 3 100 personer samtidigt. För att maxa antalet besökare kommer man att erbjuda förmiddags- eller eftermiddagspass.
– Om vi får den beläggningen som restriktionerna tillåter så kommer vi att gå runt. Men det ger oss inte utrymme att investera i nytt, säger Magnus Widell.

Det är många säsongsjobbare som har levt med osäkerhet kring om de ska få jobba i sommar eller inte. För 1 100 personer som kommer att anställas på Gröna Lund är inkomsterna i sommar säkrade.

I nuläget känner jag ingen oro över att vi inte får ihop tillräckligt med personal.

– Det har varit en väldigt stor oro, och det finns folk som har hoppat av. I nuläget känner jag ingen oro över att vi inte får ihop tillräckligt med personal. Det som kan bli problematiskt, inte bara för oss, det är på kocksidan, säger Magnus Widell.

Även om man är lättad över att restriktionerna anpassas den 1 juni så lever besvikelsen över hur nöjesparkernas verksamhet hanterats kvar.
– Vi är de enda parkerna i Europa som inte fått hålla öppet. Jag tycker att man har använt oss som symbolpolitik, som ett bevis på att man tar pandemin på allvar, säger Magnus Widell.

Ingår i temat: Coronakrisen 133 artiklar

Alla artiklar i temat (130 till)
Ur temat Coronakrisen
Nyheter restriktioner

Senare stängning skjuts fram

I dag meddelade regeringen och Folkhälsomyndigheten att de begränsningar som nu gäller kommer att förlängas till den 1 juni. Det innebär att restaurangernas stängning ligger kvar på 20.30 i ytterligare ett par veckor.  

Publicerad 12 maj 2021 Kommentera
Senare stängning skjuts fram
Ingen alkoholservering efter 20, och stängning 20.30. Restriktionerna gäller fortsatt och fram till 1 juni. Foto: Mostphotos

Många hade hoppats att den 17 maj skulle vara dagen som restriktionerna lättades något. Så blir inte fallet.

– Vi är inte där än, sade statsminister Stefan Löfven på en presskonferens.

Enligt regeringen och Folkhälsomyndigheten ligger smittspridningen fortsatt på för hög nivå, även om det finns positiva tecken. Trycket på vården är högt, och regionerna har uttryckt önskemål om att inte gå för fort fram med lättnader.

– Vi hade hoppats på en lättnad, framför allt av öppettiderna på restauranger, eftersom vi vet att de hade klarat av det. Men myndigheterna gjorde en annan bedömning, säger Malin Ackholt, Hotell- och restaurangfackets ordförande.

Från den 1 juni kommer däremot restriktionerna att justeras. Då förlängs de begränsade öppettiderna för restauranger till 22.30.

Samma datum kommer nöjesparkerna att kunna öppna upp, med en begränsning på en person per 20 kvadratmeter. För Gröna Lunds del innebär det att man kan ta emot max 3 100 gäster samtidigt, en femtedel av det normala antalet besökare.

– Det känns helt fantastiskt att vi nu äntligen får slå upp portarna, efter 1,5 år av nedstängning, säger Gröna Lunds vd Magnus Widell i ett pressmeddelande.

Ingår i temat: Coronakrisen 133 artiklar

Alla artiklar i temat (130 till)
Ur temat Coronakrisen
Nyheter bokning

Scandic blir vaccinmottagning