Sedan i somras har många fått vänta länge på ersättning från a-kassan. Men risken för dröjsmål minskar om man gör rätt från början.

Hotell- och restauranganställdas a-kassa, HRAK, har för närvarande bland de längsta genomströmningstiderna av alla a-kassor, tio till tolv veckor.
– Det finns flera orsaker. Vi har högst arbetslöshet av alla branscher, vi har 100 procent fler sökande nu och vi får inte längre hjälp från andra a-kassor. Men i de allra flesta fall beror det på att vi inte har komplett underlag att fatta beslut på, säger Karin Pettersson, föreståndare på HRAK.
Den vanligaste bristen är att det saknas eller är fel på arbetsgivarintygen. Dokumenten ska visa arbetstid och lön de senaste tolv månaderna. För den som haft många anställningar innebär det många intyg att få fatt på.
– Det vi ser är att många arbetsgivare har haft svårt att fylla i arbetsgivarintyg för korttidspermitterade. Vi har faktiskt haft arbetsgivare som hört av sig till oss och bett att få utbildning i att fylla i intyg. Det är jättepositivt tycker jag, och ökar chansen att det blir rätt från början. Sedan har vi haft dialog med Visita om att de kanske kan gå ut med information till sina medlemmar, säger Karin Pettersson.
Redan i våras krävde HRAK förenklingar av regelverket, för att snabbare kunna hantera alla ärenden som kom in. Men man fick inte gehör för de förslag man hade.
Just nu har HRAK runt 13 000 pågående a-kasseärenden. Före coronapandemin låg de på cirka 6 000. De i dag 23 handläggarna på kassan kommer att utökas med ytterligare 15 under hösten.
– Vi har en plan för att komma över den här puckeln. Alla jobbar stenhårt för att få ut ersättning till medlemmarna, säger Karin Pettersson.