Ur temat Coronakrisen
Nyheter BRANSCHEN ÖPPNAR

Glädje över slopade restriktioner

I går kom det efterlängtade beskedet om att de kvarvarande restriktionerna för restaurangbranschen tas bort den 29 september. Hotellrevyn har talat med tre HRF:are inför återstarten.

Publicerad 8 september 2021
Glädje över slopade restriktioner
Kajsa Bysell, Daniel Meyn och Anna Hjortheden. Foto: Privat, Julia Sjöberg, Marc Femenia.

Daniel litar på beslutet

Daniel Meyn. Foto: Julia Sjöberg

Daniel Meyn, bar- och eventmanager på Taket, Comfort Hotel Göteborg:

Vad säger du om att restriktionerna tas bort?
– Jag blev helt lycklig ända in i själen när jag hörde det. Det känns som att vi har bara fått negativa besked under en lång period. Visst hade det börjat pratas lite om att det skulle öppnas upp, men jag var inte alls beredd på det. Det var en euforisk känsla i hela mitt community.
Hur har restriktionerna påverkat din arbetsplats?
– Eftersom vi är en utomhusbar har vi klarat oss väldigt, väldigt bra faktiskt. Vi satte all time high både år 2020 och 2021. Men hotellet har haft kräftgång.
Har du någon oro för smittspridning?
– Nix, inte ett smack. Jag litar fullständigt på Folkhälsomyndighetens beslut, precis som jag har gjort hittills. Säger de att vi ska stänga 20, så stämmer det. Säger de att det ska vara fyra per sällskap, så stämmer det. Då stämmer det här också.

Anna tror att det behövs en handlingsplan

Anna Hjortheden. Foto: Marc Femenia

Anna Hjortheden, servitris och skyddsombud, Sturehof:

– Det är klart att det är skönt att det är över. Vi har haft gäster hela tiden, utom kanske under några veckor. Men det är roligt för till exempel lunchrestauranger att folk börjar gå tillbaka till jobbet och för medlemmar som får jobben tillbaka.

– För vår del tror jag att det kommer att bli lite rörigt i början. Folk kommer tycka det är så roligt att kunna stå och dansa och kramas, äntligen. Det kan bli besvärligt när man ska gå med varma tallrikar och brickor, när folk spontandansar. Vi får stämma av med vårt skyddsombud så att arbetsmiljön funkar. Jag tror att vi behöver en handlingsplan.

Det här förändras

Från den 29 september ställs det inte längre krav på:
  • Hur stora avstånd det ska vara mellan sällskap.
  • Hur många gäster som får sitta tillsammans.
  • Att gästerna sitter ner.
Dessutom blir det tillåtet med dans igen!

– Om man ska säga något bra med pandemin så är det att det har kommit gäster men det har varit städat. Det har varit jätteskönt att jobba, även med arbetstiderna. Det är väldigt många som säger att de har fungerat på ett annat sätt. Sömnen var bättre, man slapp stressen. Nu har vi jobbat helger och nätter igen i ett par månader.

Kommer er verksamhet förändras vid återgången?
Nej, det känns som att vi kommer att återgå till det som var innan. Möjligtvis att det blir några veckor med lite mer party.

Har ni tillräckligt med personal?
Både ja och nej. Vissa avdelningar har bra bemanning, och några saknar personer.
Vi brukar ha folk som kan rycka in, den listan är avsevärt mycket mindre nu. De som fanns där har fått tillsvidareanställning nu.

Kajsa undrar om det blir som kosläpp

Kajsa Bysell. Foto: Privat

Kajsa Bysell, barista SSP Centralen och ordförande för HRF:s avdelning Stockholm-Gotland:

– Det här är jättebra för branschen och alla kollegor som fått gå från sina anställningar. Nu får de chans att komma tillbaka, även om det kanske inte blir till samma arbetsplats som de varslades från.

Hur tror du att det kommer att bli på arbetsplatserna?
– Jag undrar hur det blir arbetsmiljömässigt. Kommer det att vara som ett kosläpp, får vi en anstormning och hur blir det då när vi redan är kort om folk? Lite orolig kan jag också vara för att företagen ska släppa för mycket på rutinerna vi haft under pandemin. Smittan finns kvar och en del av mina kollegor är inte ens vaccinerade.

– Så jag ser med lite oro på den här fina nyheten. Det är jätteskönt att vi öppnar upp, men man måste vara eftertänksam. Vi får heller inte ta för givet att alla ska reagera likadant på att restriktionerna släpps och inte tro att nu vill alla kollegor kramas och strunta i avstånden.

Ingår i temat: Coronakrisen 171 artiklar

Alla artiklar i temat (168 till)