Ur temat Coronakrisen
Nyheter BRANSCHEN ÖPPNAR

Glädje över slopade restriktioner

I går kom det efterlängtade beskedet om att de kvarvarande restriktionerna för restaurangbranschen tas bort den 29 september. Hotellrevyn har talat med tre HRF:are inför återstarten.

Publicerad 8 september 2021 Kommentera
Glädje över slopade restriktioner
Kajsa Bysell, Daniel Meyn och Anna Hjortheden. Foto: Privat, Julia Sjöberg, Marc Femenia.

Daniel litar på beslutet

Daniel Meyn. Foto: Julia Sjöberg

Daniel Meyn, bar- och eventmanager på Taket, Comfort Hotel Göteborg:

Vad säger du om att restriktionerna tas bort?
– Jag blev helt lycklig ända in i själen när jag hörde det. Det känns som att vi har bara fått negativa besked under en lång period. Visst hade det börjat pratas lite om att det skulle öppnas upp, men jag var inte alls beredd på det. Det var en euforisk känsla i hela mitt community.
Hur har restriktionerna påverkat din arbetsplats?
– Eftersom vi är en utomhusbar har vi klarat oss väldigt, väldigt bra faktiskt. Vi satte all time high både år 2020 och 2021. Men hotellet har haft kräftgång.
Har du någon oro för smittspridning?
– Nix, inte ett smack. Jag litar fullständigt på Folkhälsomyndighetens beslut, precis som jag har gjort hittills. Säger de att vi ska stänga 20, så stämmer det. Säger de att det ska vara fyra per sällskap, så stämmer det. Då stämmer det här också.

Anna tror att det behövs en handlingsplan

Anna Hjortheden. Foto: Marc Femenia

Anna Hjortheden, servitris och skyddsombud, Sturehof:

– Det är klart att det är skönt att det är över. Vi har haft gäster hela tiden, utom kanske under några veckor. Men det är roligt för till exempel lunchrestauranger att folk börjar gå tillbaka till jobbet och för medlemmar som får jobben tillbaka.

– För vår del tror jag att det kommer att bli lite rörigt i början. Folk kommer tycka det är så roligt att kunna stå och dansa och kramas, äntligen. Det kan bli besvärligt när man ska gå med varma tallrikar och brickor, när folk spontandansar. Vi får stämma av med vårt skyddsombud så att arbetsmiljön funkar. Jag tror att vi behöver en handlingsplan.

Det här förändras

Från den 29 september ställs det inte längre krav på:

  • Hur stora avstånd det ska vara mellan sällskap.
  • Hur många gäster som får sitta tillsammans.
  • Att gästerna sitter ner.

Dessutom blir det tillåtet med dans igen!

– Om man ska säga något bra med pandemin så är det att det har kommit gäster men det har varit städat. Det har varit jätteskönt att jobba, även med arbetstiderna. Det är väldigt många som säger att de har fungerat på ett annat sätt. Sömnen var bättre, man slapp stressen. Nu har vi jobbat helger och nätter igen i ett par månader.

Kommer er verksamhet förändras vid återgången?
Nej, det känns som att vi kommer att återgå till det som var innan. Möjligtvis att det blir några veckor med lite mer party.

Har ni tillräckligt med personal?
Både ja och nej. Vissa avdelningar har bra bemanning, och några saknar personer.
Vi brukar ha folk som kan rycka in, den listan är avsevärt mycket mindre nu. De som fanns där har fått tillsvidareanställning nu.

Kajsa undrar om det blir som kosläpp

Kajsa Bysell. Foto: Privat

Kajsa Bysell, barista SSP Centralen och ordförande för HRF:s avdelning Stockholm-Gotland:

– Det här är jättebra för branschen och alla kollegor som fått gå från sina anställningar. Nu får de chans att komma tillbaka, även om det kanske inte blir till samma arbetsplats som de varslades från.

Hur tror du att det kommer att bli på arbetsplatserna?
– Jag undrar hur det blir arbetsmiljömässigt. Kommer det att vara som ett kosläpp, får vi en anstormning och hur blir det då när vi redan är kort om folk? Lite orolig kan jag också vara för att företagen ska släppa för mycket på rutinerna vi haft under pandemin. Smittan finns kvar och en del av mina kollegor är inte ens vaccinerade.

– Så jag ser med lite oro på den här fina nyheten. Det är jätteskönt att vi öppnar upp, men man måste vara eftertänksam. Vi får heller inte ta för givet att alla ska reagera likadant på att restriktionerna släpps och inte tro att nu vill alla kollegor kramas och strunta i avstånden.

Ingår i temat: Coronakrisen 144 artiklar

Alla artiklar i temat (141 till)
Fokus TRE ÅR MED TRANELLSKA

Nya kollegor på tillväxt

Drömmar om utlandet, restaurangliv och eget företag. Allt ryms hos ettorna på Tranellska gymnasiet i Västerås. Vi hänger med ett gäng elever – från skolstart till studenten!

Publicerad 17 september 2021 Kommentera
Nya kollegor på tillväxt
Första terminen för Benjamin Nygren, Moa Gunstedt, Finley Rejström, Lovisa Enlund, Jasmine Constable och Ingrid Pettersson. Foto: Jonas Bilberg

Utsikten från den gamla hotellbyggnaden är slående. Den här höst­dagen visar sig Mälaren och Västerås från sin bästa sida.
Ica-koncernen hade länge provkök, utbildningslokaler och hotell i lokalerna, och Best Western har huserat i huvudbyggnaden.

I dag finns ­Tranellska gymnasiet i Västerås här. För ett par veckor sedan började 57 elever på skolan. Hotellrevyn kommer att följa sex av dem, från start till studenten om tre år.

I entrén är såväl ljudnivån som stämningen hög. Här samlas lärare och elever för fika och prat.
Moa Gunstedt vickar på en flaska Mer och funderar på vad som fick henne att söka till Restaurang och livsmedel.
– Ett tag funderade jag på att söka idrottsprofil, men jag tränar fotboll och innebandy i princip varje dag, så det får jag redan på fritiden. Jag har alltid gillat att laga och äta mat, och kollar mycket på matlagningsprogram på tv.

Moa, som tidigare tyckt att skolan var långsam och ganska tråkig, har fått ny energi sedan hon kom till gymnasiet.
– Nu tycker jag att det är roligt. Dagarna går snabbt, säger hon.

Benjamin Nygren vill lära sig laga riktigt god mat och ser fram emot kurser i mer avancerad matlagning. Här får han hjälp av läraren Eddie Carlsson i metodköket. Foto: Jonas Bilberg
Av de 57 nya eleverna som började i augusti är det bara tio som går Tranellskas Hotell- och turismprogram. Foto: Jonas Bilberg
Ingrid Pettersson drömmer om att baka och starta eget i Paris. Men först läggs grunderna. Här dukning med klasskompisen Moa Gunstedt. Foto: Jonas Bilberg

Av de 57 nya eleverna är det bara tio som går Hotell och turism. Perfekt, tycker Jasmine Constable.
– Jag gick in i väggen i nian, så för mig var det en lättnad att det var en liten klass. Det gör hela klassen till engrupp. Vi klickade redan andra dagen. Det är verkligen en blessing in disguise.

Det känns som att vi är en stor grupp vänner. Lovisa Enlund

Den goda stämningen bekräftas av Lovisa Enlund och Finley Rejström. Alla verkar de glada och en smula för­vånade att de så snabbt blev sammansvetsade.
– Det känns som att vi är en stor grupp vänner. Alla kan vara med i diskussioner på lektionerna, säger Lovisa.
Drömmen är ett jobb där hon kan få människor att må bra.
– Antingen jobbar jag på hotell, och så småningom äger jag ett. Annars vidare­utbildar jag mig till terapeut eller psykolog. För mig är det lite samma idé, att få folk att må bra.

Jasmine Constable.

Jasmine Constable såg gymnasiet som en nystart, en chans att börja om sitt skolliv. Från att ha varit en av de tystare i klassen på högstadiet har hon nu tagit ett beslut om att vara mer aktiv på lektionerna. Inte heller hon har ännu bestämt sig vilken karriärväg hon ska ta.

Jag kommer alltid ha möjlighet till jobb med min utbildning.Jasmine Constable

– Jag kanske vill bli flygvärdinna sedan, då är det här rätt utbildning för mig. På sikt kanske jag vill bli pilot. Jag har också funderat på att bli turistguide. Då får man lära sig om där man är. Jag kommer alltid ha möjlighet till jobb med min utbildning. Min mamma skolade om sig vid 50. Jag har hela livet på mig att bestämma mig för vad jag vill göra. Jag lär mig saker som är bra inom alla fält, som service och bemötande.

Klasskompisen Finley Rejström har, till skillnad från de andra, servicen ­i blodet. Hans mamma jobbar på O’Learys i Köping, och Finley har hoppat in i serveringen där, men också hos pappa på Byggmax. Men det är inte Köping som hägrar efter studenten. Det var främst möjligheten att jobba utomlands som lockade honom till H&T.

Nästa termin blir det att göra mer, inte så mycket lyssna.Finley Rejström

– Jag har valt rätt. Jag gillar verkligen det här. Och det känns som att det bara kommer att bli bättre. Nästa termin blir det att göra mer, inte så mycket lyssna.
Efter gymnasiet hoppas han att det bär av till något varmare land. Grekland, Kap Verde eller kanske Italien.
– Jag är ganska go with the flow.

Benjamin Nygren var bestämd. Han skulle gå en praktisk linje på gymnasiet.
– Jag är inte ett stort fan av att sitta och titta i en bok. Och jag har alltid velat bli bra på att laga mat, så det var egent­ligen självklart att välja Restaurang.

Foto: Jonas Bilberg
”Då jobbar jag som kock och har bra arbetsmiljö.” Moa Gunstedt Foto: Jonas Bilberg
”Jag jobbar långt härifrån. Jag vill utomlands.” Finley Rejström Foto: Jonas Bilberg
”Då jobbar jag på hotell eller utbildar mig vidare.” Lovisa Enlund. Foto: Jonas Bilberg
”Då har jag gått en utbildning till bartender utomlands.” Benjamin Nygren Foto: Jonas Bilberg

Benjamin berättar att familjen numera pushar honom att vara den som fixar middagen. Det händer, säger han, men inte i den utsträckning som familjen skulle önska.
På frågan om var han ser sig själv efter studenten kommer svaret blixtsnabbt.
– Då åker jag förhoppningsvis utomlands och tar en bartenderkurs någonstans, och öppnar eget. Jag vet inte var, jag vet bara att jag vill starta en restaurang.

Starta eget vill även Ingrid Pettersson. Helst i Frankrike. Hon ärvde sitt stora intresse för bakning av sin mammas moster.
Och när hon var på ett öppet hus på Tranellska bestämde hon sig. Det var konditori och bageri hon skulle satsa på.
– Jag tror att det var chokladrummet som övertygade mig.

Ingrid Pettersson.

Men inriktningen mot bageri och konditori kommer först senare i utbildningen. Nu läggs grunden.
I måndags var det tillagning av bechamelsås på schemat, såsen som även den bäste kan bränna vid.
– Ja, jag brände den. Men inte så att det märktes i smaken. Åtminstone sade inte vår lärare något, avslöjar Ingrid.

Ingår i temat: Coronakrisen 144 artiklar

Alla artiklar i temat (141 till)
Fokus TRE ÅR MED TRANELLSKA

”Vi har en utmaning”

Utbildningen måste anpassas till den verklighet eleverna ska möta, men branschen måste också förstå de direktiv som skolan måste följa. Det menar Marcus Hallgren, rektor på Tranellska gymnasiet i Västerås.

Publicerad 17 september 2021 Kommentera
”Vi har en utmaning”
Marcus Hallgren, rektor på Tranellska. Foto: Jonas Bilberg

– Den här bryggan mellan skola och bransch är svår. Jag ser det som min uppgift att öka förståelsen mellan olika måsten, säger Marcus Hallgren.

Han har själv en bakgrund som kock under många år och försöker behålla en fot i branschen genom olika ideella uppdrag. Det hoppas han ska gynna eleverna på Tranellska.
– Jag tror på kollegiala utbyten och samarbetspartners. Jag vill ge ett mervärde för eleverna.

Färre sökande

På tio år har antalet sökande till landets Restaurang- och livsmedelsprogram (RL) samt Hotell- och turism (HT) sjunkit, visar siffror från Skolverket.

År RL HT
2011 3433 1779
2014 2559 1427
2017 1955 1099
2020 1715 820

På Tranellska kan restaurang- och livsmedelsprogrammet stoltsera med två fulla nybörjarklasser. Hotell och turism har det tuffare.
– Det är HT vi måste satsa på i höst, få upp kunskapen om programmet. Det är ju det yrkesprogram som ligger närmast det teoretiska. Det är inte så många som vet att det kan vara ett högskole­förberedande program.

Att kockyrket lockar kan ha med exponeringen i tv att göra, i alla fall för några år sedan.
– De elever som kom in 06/07 skulle bli tv-kockar allihop. Men det är ju inte så många som blir det, säger Marcus Hallgren.

Ingår i temat: Coronakrisen 144 artiklar