Våren då inget är sig likt
Hotellrevyns chefredaktör Linda Svensson. Foto: Annika af Klercker
Ur temat Coronakrisen
Ledare OM KRISEN

Våren då inget är sig likt

Det skulle ha varit veckor fyllda av avtalsrörelse. I stället slåss branschen för sin överlevnad när coronaviruset fått samhället att stänga ner.

Publicerad 14 april 2020

Ett annat år hade jag skrivit om avtalsrörelsen vid den här tiden. Men det här är inget vanligt år. Den här våren kommer vi att minnas som tiden då virusskräck grep tag i oss på det mest omvälvande sätt.

Det tog inte mer än några veckor från det vi först fick höra talas om det där viruset som dök upp i Kina. Bilder på blixtbyggda sjukhus och vårdpersonal i heltäckande skyddsdräkter var oroande. Men fortfarande kunde vi inte se vidden av hur vi skulle påverkas.

Men så blev Italien hårt drabbat, och det fick vi veta samtidigt som svenska sportlovs­lediga tog ut svängarna i alperna. När de kom hem igen var smittan ett faktum i Sverige, och besöksnäringen var först att känna konsekvenserna av det.

När jag skriver detta har uppemot 20 000 jobb försvunnit. Det är kris för branschen. Det är kris för landet.
När HRF och Visita normalt förhandlar om löner och villkor var man i år tvungen att diskutera avtal om permittering. Avtalsrörelsen fick flyttas fram till i höst. Regeringen har skjutit till pengar för att mildra de effekter krisen har på företag och anställda.

I det nummer av Hotellrevyn som i dagarna når läsarna  kan man läsa flera artiklar om krisen. För dig som vill fortsätta följa utvecklingen – prenumerera på nyhetsbrevet. Då får du koll på våra nyheter om hur branschen påverkas.

Ingår i temat: Coronakrisen 171 artiklar

Alla artiklar i temat (168 till)
Hämtar fler artiklar
Till startsidan

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här