Ur temat Coronakrisen
Nyheter SMITTA

Få anmälningar om smitta i branschen

Utbildningssektorn hamnar i topp när det gäller anmälningar om allvarliga coronatillbud. Hotell och restaurang återfinns först på plats tolv av branscherna, med 351 anmälda tillbud.

Publicerad 5 november 2021
Få anmälningar om smitta i branschen
Restriktionerna i branschen kan ha haft effekt på smittspridningen, säger Pernilla Niia, regionchef på Arbetsmiljöverket.
Pernilla Niia. Foto: Arbetsmiljöverket

Den som utsatts för risk att smittas av covid -19 på jobbet kan anmäla det till Arbetsmiljöverket.
Hittills har myndigheten fått in över 40 000 allvarliga tillbudsanmälningar kopplade till corona. Av dem kommer 351 från hotell- och restaurangbranschen.

– Det går bara att spekulera i varför det är så pass få anmälningar, och det är alltid vanskligt. Men många hotell och restauranger har ju varit stängda under pandemin eller haft kraftigt begränsat besöksantal. Det kan vara så att åtgärderna fått effekt och att smitta inte skett på dessa arbetsplatser. Det kan också bero på att inte alla arbetsgivare har haft koll på att de ska anmäla allvarliga tillbud kopplat till coronasmitta, skriver Pernilla Niia, regionchef på Arbetsmiljöverket, i ett mejlsvar.

Flest anmälda tillbud har utbildningssektorn, som hade 50 procent fler anmälningar än vård och omsorg.
Samtidigt har coronakommissionen kommit fram till att undersköterskor är den hårdast drabbade yrkesgruppen vad gäller smitta och sjukdom.

Men det går inte att dra slutsatsen att de som anmält flest tillbud också är de som drabbats värst av smitta, menar Pernilla Niia.
– Skolor ingår ofta i större koncerner eller är offentligt drivna. Där finns ett systematiskt arbetsmiljöarbete. Det har gått ut information via Sveriges Kommuner och Regioner, fackliga organisationer och skyddsombud om att anmälningar om smitta på jobbet ska anmälas. Den informationen kanske är välkänd i skolorna. Det är också så att skolorna tillsammans är Sveriges största arbetsplats – både elever och lärare omfattas av arbetsmiljölagen.

Ingår i temat: Coronakrisen 171 artiklar

Alla artiklar i temat (168 till)
Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här