Ur temat Coronakrisen
Fokus FACKET OCH PANDEMIN

Här fick HRF fler förtroendevalda

I HRF:s avdelning Syd ökade antalet förtroendevalda under 2020. Man använde sig av digitala möten, telefonsamtal och en viktig lagparagraf.

Publicerad 7 april 2021
Här fick HRF fler förtroendevalda
Förtroendemannalagen och telefonen användes flitigt i Syd. Foto: Mostphotos, Colourbox

– Vi lyckades ändra om snabbt i vår planerade verksamhet. På många sätt blev pandemin en ögonöppnare för nya sätt att arbeta.
Det säger Johan Svensson, kassör i avdelning Syd, där de förtroendevalda blivit 15–20 procent fler under pandemin.

Att till exempel ställa om till digitala möten har gett dem möjlighet att möta betydligt fler medlemmar, säger han.

Viktigt skydd för förtroendevalda

Enligt förtroendemannalagen paragraf 8 kan förtroendevalda undantas från turordningslistan vid uppsägning på grund av arbetsbrist eller permittering, om det är av särskild betydelse för den fackliga verksamheten på arbetsplatsen.
Annars kan facket ogiltigförklara uppsägningen. Då gäller fackets mening tills tvisten prövats i domstol.

Avdelningen har också genomfört stora kontaktinsatser där man kontaktat nästan alla medlemmar, särskilt dem som riskerat att bli uppsagda.
– Vi har haft jäkligt duktiga förtroendevalda som har ringt. Vi har pratat om fackets värde, och att det bygger på att medlemmarna engagerar sig, säger Johan Svensson.

För att behålla befintliga förtroendevalda har avdelningens strategi varit att alltid hävda undantaget för förtroendevalda, säger Johan Svensson.

– Förtroendevalda har en särställning som gör att vi kan ha möjlighet att göra undantag för dem vid en arbetsbristsituation. Vi har nästan inte förlorat någon förtroendevald på det sättet.

Ingår i temat: Coronakrisen 171 artiklar

Alla artiklar i temat (168 till)