Ur temat Coronakrisen
Nyheter CORONAKRISEN

HRF: Nya restriktioner ogenomtänkta

I fredags aviserade regeringen nya restriktioner för att stoppa smittspridningen: ingen alkoholservering på restauranger efter 20.00 och max fyra gäster per sällskap. HRF är kritiskt.

Publicerad 21 december 2020
Malin Ackholt. Foto: Peter Jönsson

– Det är självklart att man måste göra allt för att minska smittspridningen, men att i det här läget lägga ytterligare restriktioner på en bransch som redan är full av restriktioner är inte rimligt, säger Malin Ackholt, förbundsordförande för Hotell- och restaurangfacket.

Hon har precis deltagit i ett snabbremissmöte som regeringen bjudit in till, och hon är skarpt kritisk.
– Man sätter anställda och företag i en väldigt problematisk situation. Detta är den tolfte åtgärden sedan mars månad för branschen, om jag minns rätt. Det finns inga marginaler kvar, det är inte genomtänkt.

På julafton föreslås de nya reglerna börja gälla. Gästsällskap begränsas till fyra personer och det blir stopp för alkoholförsäljning efter 20.00.
Malin Ackholt befarar att detta kan medföra att ännu fler anställda i branschen förlorar sina jobb.
– Vi såg efter att alkoholstoppet efter 22.00 att antalet som ansökte om ersättning från vår a-kassa ökade kraftigt. Det kan vara så att det här också får den följden.

Andra restriktioner som aviserades i fredags var maxtak för kunder i butiker och köpcentrum och förlängd hemundervisning för gymnasieelever. Dessutom stängs bibliotek, badhus och andra icke-nödvändiga kommunala verksamheter.

Ingår i temat: Coronakrisen 171 artiklar

Alla artiklar i temat (168 till)
Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här