Ur temat Coronakrisen
Nyheter stöd

Regeringen vill förlänga coronastöd

Regeringen meddelade i går att man vill förlänga möjligheten till korttidspermittering med sju månader. Samtidigt aviseras skärpta kontroller av företagens ansökningar, för att minska missbruket.

Publicerad 10 november 2020
Regeringen vill förlänga coronastöd
Regeringen vill förlänga stödet till företag som drabbats av coronapandemin. Foto: Michael Erhardsson/Mostphotos
Malin Ackholt. Foto: Peter Jönsson

Företag ska få möjlighet att korttidspermittera anställda fram till den 30 juni 2021. Det föreslår regeringen nu, efter en överenskommelse med Liberalerna och Centerpartiet. I dag kan korttidspermittering beviljas som längst i nio månader, en gräns som regeringen nu vill ta bort.

Hotell- och restaurangfacket välkomnar förslaget.
– Det är bra att möjligheten till korttidspermittering förlängs till de som behöver det, det bidrar med stabilitet till vår bransch. Våra medlemmar som är ute på arbetsplatserna får nu fortsatt möjlighet till kompetensutveckling under den tid som man är permitterad, säger HRF:s förbundsordförande Malin Ackholt i en kommentar.

Subventioneringsgraden kommer även fortsättningsvis vara 75 procent, för att de sista tre månaderna minska till 50 procent. Det ska också bli ökade kontroller av ansökningarna om korttidspermittering, för att förhindra att stödet missbrukas.

Jonas Siljhammar. Foto: Visita

Regeringen vill förlänga flera stödformer.
Möjligheten att få anstånd med skatteinbetalningar utökas med ytterligare ett år för alla som har beviljats anstånd enligt det nya regelverket. Även omställningsstödet förlängs med tre månader, samtidigt som maxbeloppet under perioden fastställs till 30 miljoner kronor per företag. En minskning från föregående period.

Arbetsgivarorganisationen Visita välkomnar förlängningen av stöden, men är kritiska till maxtaket på omställningsstödet.
– Det här är stora och i grunden livskraftiga företag som ger jobb till tusentals människor över hela Sverige. Att nästan ta bort stödet för dem är oerhört märkligt och riskerar att ännu fler förlorar jobbet, säger Visitas vd Jonas Siljhammar i ett pressmeddelande.

Ingår i temat: Coronakrisen 133 artiklar

Alla artiklar i temat (130 till)
Ur temat Coronakrisen
Nyheter Nöjesparker

Grönan anställer 1 100

I dagarna kommer Gröna Lund i Stockholm att skriva under runt 1 100 anställningsavtal för säsongsjobbare. ”Nu kommer vi att göra många glada”, säger Magnus Widell, vd på Gröna Lund.

Publicerad 17 maj 2021 Kommentera
Grönan anställer 1 100
Från den 1 juni lättas restriktionerna och nöjesparkerna kan öppna. Det betyder jobb för 1 100 personer på Gröna Lund, berättar vd Magnus Widell. Foto: Colourbox, Frans Hällqvist

Det har varit en lång väntan för nöjesparker, som har tvingats hålla stängt i mer än ett år. I förra veckan kom beskedet att de får öppna den 1 juni, med viss begränsning.
– Vi är lättade och glada. Vi har levt med ganska mycket besvikelse under så lång tid, säger Magnus Widell.

För nöjesparker gäller att de får ta in en besökare per 20 kvadratmeter. Det betyder för Gröna Lunds del att de kan ta in 3 100 personer samtidigt. För att maxa antalet besökare kommer man att erbjuda förmiddags- eller eftermiddagspass.
– Om vi får den beläggningen som restriktionerna tillåter så kommer vi att gå runt. Men det ger oss inte utrymme att investera i nytt, säger Magnus Widell.

Det är många säsongsjobbare som har levt med osäkerhet kring om de ska få jobba i sommar eller inte. För 1 100 personer som kommer att anställas på Gröna Lund är inkomsterna i sommar säkrade.

I nuläget känner jag ingen oro över att vi inte får ihop tillräckligt med personal.

– Det har varit en väldigt stor oro, och det finns folk som har hoppat av. I nuläget känner jag ingen oro över att vi inte får ihop tillräckligt med personal. Det som kan bli problematiskt, inte bara för oss, det är på kocksidan, säger Magnus Widell.

Även om man är lättad över att restriktionerna anpassas den 1 juni så lever besvikelsen över hur nöjesparkernas verksamhet hanterats kvar.
– Vi är de enda parkerna i Europa som inte fått hålla öppet. Jag tycker att man har använt oss som symbolpolitik, som ett bevis på att man tar pandemin på allvar, säger Magnus Widell.

Ingår i temat: Coronakrisen 133 artiklar

Alla artiklar i temat (130 till)
Ur temat Coronakrisen
Nyheter restriktioner

Senare stängning skjuts fram

I dag meddelade regeringen och Folkhälsomyndigheten att de begränsningar som nu gäller kommer att förlängas till den 1 juni. Det innebär att restaurangernas stängning ligger kvar på 20.30 i ytterligare ett par veckor.  

Publicerad 12 maj 2021 Kommentera
Senare stängning skjuts fram
Ingen alkoholservering efter 20, och stängning 20.30. Restriktionerna gäller fortsatt och fram till 1 juni. Foto: Mostphotos

Många hade hoppats att den 17 maj skulle vara dagen som restriktionerna lättades något. Så blir inte fallet.

– Vi är inte där än, sade statsminister Stefan Löfven på en presskonferens.

Enligt regeringen och Folkhälsomyndigheten ligger smittspridningen fortsatt på för hög nivå, även om det finns positiva tecken. Trycket på vården är högt, och regionerna har uttryckt önskemål om att inte gå för fort fram med lättnader.

– Vi hade hoppats på en lättnad, framför allt av öppettiderna på restauranger, eftersom vi vet att de hade klarat av det. Men myndigheterna gjorde en annan bedömning, säger Malin Ackholt, Hotell- och restaurangfackets ordförande.

Från den 1 juni kommer däremot restriktionerna att justeras. Då förlängs de begränsade öppettiderna för restauranger till 22.30.

Samma datum kommer nöjesparkerna att kunna öppna upp, med en begränsning på en person per 20 kvadratmeter. För Gröna Lunds del innebär det att man kan ta emot max 3 100 gäster samtidigt, en femtedel av det normala antalet besökare.

– Det känns helt fantastiskt att vi nu äntligen får slå upp portarna, efter 1,5 år av nedstängning, säger Gröna Lunds vd Magnus Widell i ett pressmeddelande.

Ingår i temat: Coronakrisen 133 artiklar

Alla artiklar i temat (130 till)
Ur temat Coronakrisen
Nyheter bokning

Scandic blir vaccinmottagning

Scandic öppnar upp för vaccinering mot covid-19 i sina lokaler. Hos Scandic Swania i Trollhättan blir en konferenslokal från i dag plats för massvaccinering. Jättebra, tycker Merlita Andersson som arbetar i housekeeping.

Publicerad 12 maj 2021 Kommentera
Scandic blir vaccinmottagning
En lokal hos Scandic Swania används för vaccinering. Foto: Scandic