Ur temat Coronakrisen
Nyheter stöd

Regeringen vill förlänga coronastöd

Regeringen meddelade i går att man vill förlänga möjligheten till korttidspermittering med sju månader. Samtidigt aviseras skärpta kontroller av företagens ansökningar, för att minska missbruket.

Publicerad 10 november 2020
Regeringen vill förlänga coronastöd
Regeringen vill förlänga stödet till företag som drabbats av coronapandemin. Foto: Michael Erhardsson/Mostphotos
Malin Ackholt. Foto: Peter Jönsson

Företag ska få möjlighet att korttidspermittera anställda fram till den 30 juni 2021. Det föreslår regeringen nu, efter en överenskommelse med Liberalerna och Centerpartiet. I dag kan korttidspermittering beviljas som längst i nio månader, en gräns som regeringen nu vill ta bort.

Hotell- och restaurangfacket välkomnar förslaget.
– Det är bra att möjligheten till korttidspermittering förlängs till de som behöver det, det bidrar med stabilitet till vår bransch. Våra medlemmar som är ute på arbetsplatserna får nu fortsatt möjlighet till kompetensutveckling under den tid som man är permitterad, säger HRF:s förbundsordförande Malin Ackholt i en kommentar.

Subventioneringsgraden kommer även fortsättningsvis vara 75 procent, för att de sista tre månaderna minska till 50 procent. Det ska också bli ökade kontroller av ansökningarna om korttidspermittering, för att förhindra att stödet missbrukas.

Jonas Siljhammar. Foto: Visita

Regeringen vill förlänga flera stödformer.
Möjligheten att få anstånd med skatteinbetalningar utökas med ytterligare ett år för alla som har beviljats anstånd enligt det nya regelverket. Även omställningsstödet förlängs med tre månader, samtidigt som maxbeloppet under perioden fastställs till 30 miljoner kronor per företag. En minskning från föregående period.

Arbetsgivarorganisationen Visita välkomnar förlängningen av stöden, men är kritiska till maxtaket på omställningsstödet.
– Det här är stora och i grunden livskraftiga företag som ger jobb till tusentals människor över hela Sverige. Att nästan ta bort stödet för dem är oerhört märkligt och riskerar att ännu fler förlorar jobbet, säger Visitas vd Jonas Siljhammar i ett pressmeddelande.

Ingår i temat: Coronakrisen 171 artiklar

Alla artiklar i temat (168 till)
Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här