Ur temat Coronakrisen
Nyheter A-KASSA

Fler vill ha ersättning från a-kassan

I mars anmälde sig 5 000 branschanställda som arbetslösa hos arbetsförmedlingen. Det leder till högre tryck hos Hotell- och restauranganställdas a-kassa – HRAK.

Publicerad 17 april 2020
Fler vill ha ersättning från a-kassan
I mars anmälde sig 5 000 hotell- och restauranganställda som arbetslösa hos arbetsförmedlingen.

Samtidigt som allt fler blir arbetslösa är det också stort inflöde av nya medlemmar till HRAK. På en månad ökade antalet medlemmar med 17 procent, från 73 977 till 86 403.

– Vi är den a-kassa som ökar mest, säger Karin Pettersson, föreståndare på HRAK.

Från den 13 april gäller nya regler för a-kassan. De gäller dessutom retroaktivt från den 1 mars. Bland annat höjs grundbeloppet från 365 till 510 kronor per dag. Grundbeloppet får den som inte har varit med i en a-kassa tillräckligt länge för att få inkomstrelaterad ersättning. Däremot ska även den som vill ha grundbeloppet uppfylla arbetsvillkoret. Detta har regeringen tillfälligt ändrat, så att man ska ha jobbat minst 60 timmar i månaden i snitt under det senaste halvåret. Tidigare gällde 80 timmar.

– Vi tror att fler kommer att klara arbetsvillkoret nu. Det innebär också att fler kommer att kunna få den högre ersättningen, säger Karin Pettersson.

För den som varit med i a-kassan tillräckligt länge för att få inkomstbaserad ersättning har den högsta gränsen höjts för hur mycket man kan få, från 910 kronor per dag till 1 200 kronor.

Karin Pettersson 2013
Karin Pettersson, chef för HRAK.
Foto: Rebecka Uhlin

Sedan den 1 mars räknas dessutom varje månads medlemskap i en a-kassa som fyra månader, så att det i praktiken krävs tre månader för att få rätt till

inkomstrelaterad ersättning, i stället för tolv. Men det gäller bara om du inte redan får grundbeloppet.

– Är du redan inne i en ersättningsperiod är det det beslutet som gäller. För att få en ny prövning måste du ha ett uppehåll på minst en vecka. Det framgår av en dom i Högsta förvaltningsdomstolen, säger Karin Pettersson.

Det betyder att den som till exempel gick med i a-kassan i början av mars och förlorade jobbet några veckor senare har rätt till grundbeloppet, det vill säga 510 kronor per dag, förutsatt att man kan visa att man jobbat minst 60 timmar i månaden det senaste halvåret. När medlemsvillkoret är uppfyllt, den 1 juni, går det inte att begära den högre, inkomstrelaterade ersättningen utan att först avsluta den pågående ersättningsperioden. Man måste alltså gå utan pengar i minst en vecka för att få en ny prövning.

Trots det ökade inflödet av arbetslösa till HRAK har kassan hittills kunnat handlägga och betala ut ersättning inom rimlig tid. Däremot får många vänta länge för att nå fram på telefon, mejl och e-meddelanden.

– Vi har utvecklat rutiner i flera år för att kunna jobba smart och se till att folk får sina pengar. Och det lyckas vi bra med, säger Karin Pettersson.

Ingår i temat: Coronakrisen 139 artiklar

Alla artiklar i temat (136 till)
Nyheter tävling

Han ska få löken att glänsa i Årets kock

William Brittsjö var en av åtta tävlande som tog sig till final i Årets kock efter två hektiska tävlingsdagar.

Publicerad 22 juni 2021 Kommentera
Han ska få löken att glänsa i Årets kock
En av William Brittsjös favoritråvaror, gul lök, är också årets huvudråvara i finalen. Foto: Mostphotos, Privat

Åtta kockar ska göra upp om titeln Årets kock 2021 den 16 september. En av dem är du, grattis!
– Tack! Det är kul.

Hur var det att tävla?
– Det var extremt hård konkurrens, men det är bara att kämpa på. Dag två var det noll-noll igen, och då ger man allt.

Nu är det löken som ska skina, det är kul.

Hur förbereder du dig för finalen?
– Det handlar om att man inte vet vad som komma skall. Man tittar på föregående år och utgår från det.
Det gäller att utvidga sin bredd som matlagare. Man får utgå från sig själv och vad man gillar att laga. Vi vet ju huvudråvaran, gul lök. Det är en av mina favoritråvaror. Nu är det löken som ska skina, det är kul.

Huvudråvaran är känd, men mycket är en överraskning. Hur tänker du kring det?
– Råvarukorgen får man reda på samma dag, och så får man lite tid att förbereda sig.
Utmaningen är att man inte har någon exakt logistikkänsla när man inte hunnit träna på en rätt, så man får gå på magkänsla.

Vad hoppas du på för råvaror?
– Jag är ju göteborgare så skaldjur vore jättehärligt. Eller lamm, det gillar jag.

Finalisterna till Årets kock 2021, med William Brittsjö som tvåa från höger.

Vilka egenskaper är bra att ha när man tävlar i matlagning?
– I grund och botten handlar det om att vara smaksäker. Det är bra att vara stabil mentalt om något går fel.
Framför allt är det jätteviktigt att man tycker det är kul, annars klarar man inte av den träning som krävs.
Jag går all in i år och tror på den maten jag lagar och anpassar den utifrån tävlingen.

Jag gillar känslan av att vara underdog.

Här är William

Namn: William Brittsjö
Ålder: 22 år.
Från: Göteborg.
Arbetsplats: Ricordi, Stockholm.

Du är ung, bara 22 år. Du tävlar mot kockar med större erfarenhet.
– Ålder är bara en siffra. Det gäller att vara förberedd, skapa sig rätt förutsättningar och laga mat som man själv tror på samt ha lite flyt med domarna.
Men jag gillar känslan av att vara underdog, då slipper man den värsta pressen.

Är du nervös?
– Ja, det är klart man är. Jag har drömt om det här i så många år.
Det är en utmaning, men det ska inte vara lätt att vinna Årets kock. Det gäller att laga så god mat man bara kan.

Ingår i temat: Coronakrisen 139 artiklar

Alla artiklar i temat (136 till)
Nyheter politik

HRF: ”Inte optimalt med nyval”

Riksdagen har uttryckt sitt misstroende mot Stefan Löfven. Olyckligt, tycker HRF:s ordförande Malin Ackholt. – Vi tror inte att nyval är det mest optimala för samhället och för våra medlemmar just nu, säger hon.

Publicerad 21 juni 2021 Kommentera
HRF: ”Inte optimalt med nyval”
Statsminister Stefan Löfven (S) håller pressträff i Rosenbad, efter att ha förlorat misstroendeomröstningen i riksdagen. Foto: Anders Wiklund/TT
Malin Ackholt. Foto: Peter Jönsson

Det var med marginal som riksdagen i dag röstade för ett misstroende mot statsminister Stefan Löfven.
Vänsterpartiet, som initierade omröstningen på grund av ett utredningsförslag om marknadshyror vid nybyggnation, fick med sig moderater, liberaler och sverigedemokrater och förklarade att Löfven inte längre har ledamöternas förtroende.

Hotell- och restaurangfackets ordförande Malin Ackholt tycker att beslutet är olyckligt.
– Vi befinner oss fortfarande i en pandemi. Vi tror inte att nyval är det mest optimala för samhället och för våra medlemmar just nu, säger hon.

Nu har Löfven en vecka på sig att bestämma om han ska utlysa nyval. Gör han det inte kommer han att entledigas från statsministerposten.

– Vi följer vad som händer på de områden som är viktiga för oss, som den höjda a-kasseersättningen och lagstiftning om trygghet och omställning, säger Malin Ackholt.

Nyheter DISKRIMINERING

Diskriminerad gäst får 30 000

En kvinna i rullstol försökte beställa ett glas vin under ett restaurangbesök, men nekades. Nu har restaurangen dömts i tingsrätten för diskriminering som har samband med funktionsnedsättning.

Publicerad 21 juni 2021 Kommentera
Diskriminerad gäst får 30 000
Gästen försökte beställa ett glas vin. Foto: Yuliya Zavalishina/Mostphotos

En eftermiddag för tre år sedan besökte kvinnan ett köpcentrum i södra Stockholm. På en av restaurangerna ville hon beställa ett glas vin, men möttes av nekande gester och huvudskakningar.
Efter flera försök bad kvinnan att få tala med restaurangchefen. Men inte heller då fick gästen någon förklaring till varför hon nekades att beställa. Kvinnan var vid tillfället nykter.

Kvinnan lämnade restaurangen och anmälde saken till Diskrimineringsombudsmannen, DO, som drev ärendet i tingsrätten.
Rätten gick på DO:s linje och dömde restaurangföretaget att betala 30 000 kronor i diskrimineringsersättning till kvinnan.

– Att man inte serveras alkohol är ett problem som många personer med funktionsnedsättning möter. Det kan vara förnedrande och göra att man undviker att beställa det man vill ha. Vi hoppas att domen kan bidra till att den här typen av diskriminering minskar, säger Martin Mörk, chef för DO:s processenhet i ett pressmeddelande.

Restaurangföretaget har fortfarande möjlighet att överklaga domen.

Fråga om jobbet.
106
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här