Ur temat Coronakrisen
Nyheter A-KASSA

Fler vill ha ersättning från a-kassan

I mars anmälde sig 5 000 branschanställda som arbetslösa hos arbetsförmedlingen. Det leder till högre tryck hos Hotell- och restauranganställdas a-kassa – HRAK.

Publicerad 17 april 2020
Fler vill ha ersättning från a-kassan
I mars anmälde sig 5 000 hotell- och restauranganställda som arbetslösa hos arbetsförmedlingen.

Samtidigt som allt fler blir arbetslösa är det också stort inflöde av nya medlemmar till HRAK. På en månad ökade antalet medlemmar med 17 procent, från 73 977 till 86 403.

– Vi är den a-kassa som ökar mest, säger Karin Pettersson, föreståndare på HRAK.

Från den 13 april gäller nya regler för a-kassan. De gäller dessutom retroaktivt från den 1 mars. Bland annat höjs grundbeloppet från 365 till 510 kronor per dag. Grundbeloppet får den som inte har varit med i en a-kassa tillräckligt länge för att få inkomstrelaterad ersättning. Däremot ska även den som vill ha grundbeloppet uppfylla arbetsvillkoret. Detta har regeringen tillfälligt ändrat, så att man ska ha jobbat minst 60 timmar i månaden i snitt under det senaste halvåret. Tidigare gällde 80 timmar.

– Vi tror att fler kommer att klara arbetsvillkoret nu. Det innebär också att fler kommer att kunna få den högre ersättningen, säger Karin Pettersson.

För den som varit med i a-kassan tillräckligt länge för att få inkomstbaserad ersättning har den högsta gränsen höjts för hur mycket man kan få, från 910 kronor per dag till 1 200 kronor.

Karin Pettersson 2013
Karin Pettersson, chef för HRAK.
Foto: Rebecka Uhlin

Sedan den 1 mars räknas dessutom varje månads medlemskap i en a-kassa som fyra månader, så att det i praktiken krävs tre månader för att få rätt till

inkomstrelaterad ersättning, i stället för tolv. Men det gäller bara om du inte redan får grundbeloppet.

– Är du redan inne i en ersättningsperiod är det det beslutet som gäller. För att få en ny prövning måste du ha ett uppehåll på minst en vecka. Det framgår av en dom i Högsta förvaltningsdomstolen, säger Karin Pettersson.

Det betyder att den som till exempel gick med i a-kassan i början av mars och förlorade jobbet några veckor senare har rätt till grundbeloppet, det vill säga 510 kronor per dag, förutsatt att man kan visa att man jobbat minst 60 timmar i månaden det senaste halvåret. När medlemsvillkoret är uppfyllt, den 1 juni, går det inte att begära den högre, inkomstrelaterade ersättningen utan att först avsluta den pågående ersättningsperioden. Man måste alltså gå utan pengar i minst en vecka för att få en ny prövning.

Trots det ökade inflödet av arbetslösa till HRAK har kassan hittills kunnat handlägga och betala ut ersättning inom rimlig tid. Däremot får många vänta länge för att nå fram på telefon, mejl och e-meddelanden.

– Vi har utvecklat rutiner i flera år för att kunna jobba smart och se till att folk får sina pengar. Och det lyckas vi bra med, säger Karin Pettersson.

Ingår i temat: Coronakrisen 171 artiklar

Alla artiklar i temat (168 till)
Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här