Ur temat Coronakrisen
Nyheter A-KASSA

Fler vill ha ersättning från a-kassan

I mars anmälde sig 5 000 branschanställda som arbetslösa hos arbetsförmedlingen. Det leder till högre tryck hos Hotell- och restauranganställdas a-kassa – HRAK.

Publicerad 17 april 2020
Fler vill ha ersättning från a-kassan
I mars anmälde sig 5 000 hotell- och restauranganställda som arbetslösa hos arbetsförmedlingen.

Samtidigt som allt fler blir arbetslösa är det också stort inflöde av nya medlemmar till HRAK. På en månad ökade antalet medlemmar med 17 procent, från 73 977 till 86 403.

– Vi är den a-kassa som ökar mest, säger Karin Pettersson, föreståndare på HRAK.

Från den 13 april gäller nya regler för a-kassan. De gäller dessutom retroaktivt från den 1 mars. Bland annat höjs grundbeloppet från 365 till 510 kronor per dag. Grundbeloppet får den som inte har varit med i en a-kassa tillräckligt länge för att få inkomstrelaterad ersättning. Däremot ska även den som vill ha grundbeloppet uppfylla arbetsvillkoret. Detta har regeringen tillfälligt ändrat, så att man ska ha jobbat minst 60 timmar i månaden i snitt under det senaste halvåret. Tidigare gällde 80 timmar.

– Vi tror att fler kommer att klara arbetsvillkoret nu. Det innebär också att fler kommer att kunna få den högre ersättningen, säger Karin Pettersson.

För den som varit med i a-kassan tillräckligt länge för att få inkomstbaserad ersättning har den högsta gränsen höjts för hur mycket man kan få, från 910 kronor per dag till 1 200 kronor.

Karin Pettersson 2013
Karin Pettersson, chef för HRAK.
Foto: Rebecka Uhlin

Sedan den 1 mars räknas dessutom varje månads medlemskap i en a-kassa som fyra månader, så att det i praktiken krävs tre månader för att få rätt till

inkomstrelaterad ersättning, i stället för tolv. Men det gäller bara om du inte redan får grundbeloppet.

– Är du redan inne i en ersättningsperiod är det det beslutet som gäller. För att få en ny prövning måste du ha ett uppehåll på minst en vecka. Det framgår av en dom i Högsta förvaltningsdomstolen, säger Karin Pettersson.

Det betyder att den som till exempel gick med i a-kassan i början av mars och förlorade jobbet några veckor senare har rätt till grundbeloppet, det vill säga 510 kronor per dag, förutsatt att man kan visa att man jobbat minst 60 timmar i månaden det senaste halvåret. När medlemsvillkoret är uppfyllt, den 1 juni, går det inte att begära den högre, inkomstrelaterade ersättningen utan att först avsluta den pågående ersättningsperioden. Man måste alltså gå utan pengar i minst en vecka för att få en ny prövning.

Trots det ökade inflödet av arbetslösa till HRAK har kassan hittills kunnat handlägga och betala ut ersättning inom rimlig tid. Däremot får många vänta länge för att nå fram på telefon, mejl och e-meddelanden.

– Vi har utvecklat rutiner i flera år för att kunna jobba smart och se till att folk får sina pengar. Och det lyckas vi bra med, säger Karin Pettersson.

Ingår i temat: Coronakrisen 110 artiklar

Alla artiklar i temat (107 till)
Ur temat Coronakrisen
Nyheter CORONAKRISEN

LO vill ha vaccin till branschfolk

Riskgrupper och vårdanställda först. Näst på tur för vaccin borde de som jobbar i kontaktnära yrken stå, som hotell- och restauranganställda. Det menar LO i ett förslag.

Publicerad 15 januari 2021 Kommentera
LO vill ha vaccin till branschfolk
LO vill att anställda i kontaktnära yrken ska få vaccin när de prioriterade grupperna har vaccinerats. Foto: Colourbox

LO har presenterat ett förslag till åtgärdsprogram för att hindra smittspridning och få bukt med arbetslösheten i pandemins spår.

Bland annat föreslår man att de som jobbar i kontaktnära yrken ska stå på tur när de prioriterade grupperna fått sitt vaccin.

Therese Guovelin
Therese Guovelin. Foto: LO

Flera andra förslag tar tydligt sikte på det tuffa läget för hotell- och restaurangbranschen.
– Hela den näringen är ju oerhört hårt drabbad. Förutom att gäst- och kundunderlaget har försvunnit så har branschen drabbats av fler och fler rekommendationer och restriktioner, säger Therese Guovelin, LO:s vice ordförande.

Hon menar att samhället inte har råd att låta en så viktig bransch gå under.
– Det skulle vara katastrof om man skulle behöva börja om från början. År efter år har omsättningen ökat, och det är en oerhört viktig bransch för sysselsättningen. Är det någonstans man kan skapa jobb snabbt är det inom hotell och restaurang.

Några av LO:s förslag

  • Rätt att få covid-19 klassad som arbetsskada om man smittas på jobbet.
  • Prioriterad vaccinering för anställda i kontaktnära yrken.
  • Hyressubventioner riktade till företag.
  • Riktat omställningsstöd.
  • Ekonomiska bidrag vid betydande regelförändringar.
  • Möjlighet till heltidspermittering.
  • Krav på kollektivavtal för att korttidspermittera.
  • Statligt stöd för kompetensutveckling och validering.
  • Ekonomiskt tillskott till de värst drabbade a-kassorna.

Bland annat föreslår LO att regeringen går in med hyressubventioner och ekonomiskt stöd ”vid betydande regelförändringar så som inskränkning av alkoholförsäljning”.

Arbetslösheten är en annan viktig fråga för LO. Många har förlorat sina jobb när verksamheter tvingas dra ned på öppettider eller till och med stänga. Bland annat vill man att regeringen skjuter till medel så att den som saknar gymnasieutbildning får möjlighet att utbilda sig, med rimlig ersättning. Dessutom vill LO att företag ges möjlighet att korttidspermittera på heltid.

– Företagen måste kunna övervintra och behålla sin personal. Det är inte så enkelt att stänga och sedan starta igen när det vänder, säger Therese Guovelin.

Ingår i temat: Coronakrisen 110 artiklar

Alla artiklar i temat (107 till)
Ur temat Coronakrisen
Nyheter Alkoholstopp

HRF kräver besked från regeringen

I morse meddelade regeringen att förbudet mot alkoholförsäljning efter klockan 20 förlängs. Nu kräver HRF besked om riktade stöd till branschen.

Publicerad 14 januari 2021 Kommentera
HRF kräver besked från regeringen
HRF:s förbundsordförande Malin Ackholt kräver besked om riktade stöd till branschen. Foto: Colourbox, Peter Jönsson

Vid jul skärptes förbudet mot alkoholförsäljning. I stället för den tidigare restriktionen som satte stopp vid klockan 22 blev det nu klockan 20 som gällde. Den nya begränsningen skulle gälla till och med den 15 januari, men förlängs alltså med nio dagar.

– Det är besvärande att regeringen inte kan lämna besked tidigare, när man ändå har gjort bedömningen att smittläget är oförändrat, säger Malin Ackholt, ordförande för Hotell- och restaurangfacket.

Hon anser att besöksnäringen drabbas orimligt hårt av restriktioner.
– I synnerhet som man inte kunnat visa att den är drivande i smittspridningen. Vi har ställt frågor om det, men inte fått några svar.

Redan före jul utlovades att kompensation skulle komma. Enligt Malin Ackholt väntar branschen fortfarande.

– Det är snart en månad sedan man sade det. Och förutom ökade möjligheter att korttidspermittera har man inte lämnat några besked. Vi har haft ett besvärligt läge i snart elva månader. Det finns inga marginaler längre. Våra medlemmar behöver åtgärder som ger rimlighet och förutsägbarhet för både företag och anställda.

Ingår i temat: Coronakrisen 110 artiklar

Alla artiklar i temat (107 till)
Ur temat Avtal 2020
Nyheter AVTAL 2020

Fyra avtal kvar att förhandla

Vid årsskiftet skulle de 20 centrala kollektivavtalen vara klara. Men för fyra avtal fortsätter förhandlingarna under 2021. HRF:s avtalssekreterare Per Persson tror att de snart är i hamn.

Publicerad 14 januari 2021 Kommentera
Fyra avtal kvar att förhandla
Under januari kommer de sista avtalen bli klara, tror Per Persson, HRF:s avtalssekreterare. Foto: Colourbox, Mostphotos
Per Persson
Per Persson. Foto: Peter Jönsson

I eftermiddag fortsätter HRF förhandlingarna om två kollektivavtal – Almega nöje och Almega bowling.
– Det vi diskuterar just nu är avräkningen till tjänstepensionen. Almega vill inte räkna som vi gjort i andra avtal, säger HRF:s avtalssekreterare Per Persson.

Kvar på förhandlingsbordet finns även cateringavtalet med Flygarbetsgivarna.
– Där är det bara detaljer kvar så det borde vi sy ihop nästa vecka. Jag tror och hoppas att alla avtal kommer att vara på plats under januari.

Men inte ens när man är överens om siffrorna är avtalsrörelsen över. Då återstår att sprida avtalen och diskussioner i de olika arbetsgrupper som tillsatts för att lösa vissa frågor.
– Det är det som är charmen, att det håller på hela tiden. Riksavtalen är dessutom bara bottenplattan. Jag hoppas att förtroendevalda och ombudsmän fortsätter att förhandla ännu bättre överenskommelser lokalt, säger Per Persson.

Det fjärde avtalet som återstår är Almega bingo. Där inleds förhandlingar nästa vecka.

Ingår i temat: Avtal 2020 32 artiklar

Alla artiklar i temat (29 till)
Fråga om jobbet.
100
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här