Ur temat Coronakrisen
Nyheter corona

”Det är viktigt att ha koll”

God handhygien, koll på Folkhälsomyndighetens råd och noggrannare städning. Så hanterar hotell- och restaurangbranschen coronaviruset. Men hotellexperten tycker att det finns mer att göra.

Publicerad 6 mars 2020
”Det är viktigt att ha koll”
Att skärpa upp städningen är ett sätt för besöksbranschen att rusta sig för coronaviruset, säger Anders Johansson. Foto: Craig Robinson/Mostphotos
Anders Johansson. Foto: Al Torres Photography Inc

Coronaviruset har främst spridits över Europa via resenärer. Då är det extra viktigt med en förberedd besöksnäring, säger hotellexperten Anders Johansson från företaget Hospitality vision.
– Vi har ju sett fall från andra länder där folk har blivit smittade på konferenser på hotell, så det är viktigt att ha koll. Man är inte riktigt förberedd för det här.
Anders Johansson säger att det finns en rad saker som svenska hotell kan lära från hotell runt om i världen.
– Det handlar framför allt om att skärpa till städningen. De senaste åren har det handlat om att det ska göras så fort och effektivt som möjligt, men om man ska garantera gästens säkerhet och kunna säga att det inte finns någon smittorisk måste man satsa mer på städningen.

Det handlar också om att skydda de anställda, säger Anders Johansson. Det kan till exempel vara att desinficera receptionsdisken med jämna mellanrum, eller att intervjua gästerna vid incheckning om var de har varit tidigare.
– Man kan ju fundera på om receptionisterna skulle behöva munskydd, säger han.

Fakta: Detta gäller för dig som anställd

  • Om din arbetsgivare beordrar dig att stanna hemma för att förhindra smittspridning har du rätt till lön.
  • Du kan inte stanna hemma för att undvika smitta, om din arbetsgivare inte har godkänt det. Då räknas det som ogiltig frånvaro.
  • Om du är sjuk ska du sjukskriva dig som vanligt och har rätt till sjuklön.
  • Covid-19 räknas som en allmänfarlig och samhällsfarlig sjukdom. Du kan få en särskild smittbärarpenning från Försäkringskassan, förutsatt att du har läkarintyg.

Anders Johansson anser att branschpersonal har en viktig funktion för att stoppa smittspridningen, genom att hålla bättre koll på gästerna. Om en gäst blir sjuk är det viktigt att kunna spåra andra som kan ha utsatts för smitta.
– I Sverige är vi ganska dåliga på att ta telefonnummer och e-post på hotellgästerna. Och vid dagskonferenser så förekommer det ju i princip aldrig att man registrerar besökarna, förutom kanske med namn. Då kan man inte heller spåra upp dem.

Han tror inte att det kommer att vara något större problem för hotellen att anpassa verksamheten.
– Hotellbranschen är snabb på förändringar. Det här är ju inga svåra saker. Om man väl bestämmer sig för att göra en ny rutin så är det bara att köra.

Ingår i temat: Coronakrisen 127 artiklar

Alla artiklar i temat (124 till)
Nyheter BOK

Hon skriver bok om sitt fackliga liv

Jenny Bengtsson, arbetsmiljöinspektör som under flera år var aktiv i HRF har skrivit en bok om sitt fackliga liv. I juni kommer den ut.

Publicerad 13 april 2021 Kommentera
Hon skriver bok om sitt fackliga liv
Jenny Bengtsson var under flera år fackligt aktiv i HRF. I juni kommer hennes bok om den tiden. Foto: Jeanette Andersson

Berätta hur ett fackligt liv kan se ut i bokformat.
– Jag tar upp högt och lågt. Dels det fackliga strävandet på min gamla arbetsplats. Hur vi organiserade oss och tjatade på kollegor att gå med i facket, försökte få upp organisationskulturen. Alltifrån det till förbundsstyrelsen där jag satt mellan 2011 och 2017. Men också om hur Kommunalskandalen hanterades och om val på olika nivåer.
– Jag skriver också om arbetsmarknaden i stort, om sånt vi jobbade emot, som utnyttjande av arbetskraftsinvandrare och sexuella trakasserier.

Kan du ge något exempel?
– Det finns ett citat i boken: Varför ska ni slåss om småsaker? Det var en vd som sade. Då handlade det om en ob-ersättning på tvåtusen för en medlem. För honom var det ingenting, för oss var det en liv- eller dödfråga. Våra löner var skitlåga, och då är tvåtusen mycket.

Vem hoppas du ska läsa boken?
– Jag vill att man ska kunna plocka upp den här boken som icke fackligt engagerad och känna att ”det här ska jag gå med i”. Men det är ingen solskenshistoria. Jag hade själv velat ha en bok om vad man kan möta när jag engagerade mig, bland annat gubberiet i fackföreningsrörelsen. Jag skriver om män i olika roller som agerar på ett mer eller mindre sexistiskt sätt. De känns som cementklumpar i rörelsen.

Finns det något du saknar?
– När jag lämnade branschen lovade jag mig själv att inte engagera mig fackligt igen, men det höll ju inte. Så jag är fortfarande aktiv men i ett annat LO-förbund.
– Det jag saknar från HRF är alla fackliga kamrater och vår uppfinningsrikedom. Branschen brottas med problem och vi behövde hitta nya sätt att nå ut. Allt var inte bra, men en del var det tyckte jag.

Fakta

Glöden i ögonen – Facklig kamp i medgång och motgång kommer ut på Verbal förlag i juni.

Så boken är inte ett avslut på din fackliga gärning?
– Nej, jag har skrivit om mitt fackliga liv, första halvlek. Det skulle vara väldigt fint om det fanns fler böcker om hur det känns. Hur det kan kännas att ha sin första förhandling, nervositeten och osäkerheten. Det finns hur mycket som helst att berätta. Drömmen är att på sikt skriva en ungdomsbok om facklig organisering. Och en samlingsbok med fackliga berättelser. Det måste ju vara vi som skriver. Det finns reportageböcker, studier och rapporter. Men inte berättelser om det fackliga kneget.

Ingår i temat: Coronakrisen 127 artiklar

Alla artiklar i temat (124 till)
Nyheter Permittering

Många företag vill permittera mer

Nyligen meddelade regeringen att möjligheten att korttidspermittera förlängs till den 30 juni. Hotell- och restaurangfacket, som hittills tecknat mer än 3 000 avtal om korttidspermittering, märker av företagarnas intresse.

Publicerad 9 april 2021 Kommentera
Många företag vill permittera mer
Den senaste veckan har HRF fått in hundratals listor från företag som vill permittera personal. Foto: Colourbox

När perioden att ansöka om korttidspermittering förlängdes ändrades också reglerna. Från och med den 29 mars kan företagare inte ansöka om ersättning i efterhand. Det här har lett till att många arbetsgivare nu kontaktar HRF.
Dessutom meddelade Folkhälsomyndigheten på torsdagen att restriktionerna för restaurangbranschen förlängs till den 2 maj, vilket sannolikt inte dämpar intresset för att permittera personal.

– Vi har fått in hundratals permitteringslistor den senaste veckan, säger Per Persson, avtalssekreterare.

Permittering

Permitteringsgraden och löneavdraget finns i fyra nivåer:

  • 20 % permittering = 4 % lägre lön
  • 40 % permittering = 6 % lägre lön
  • 60 % permittering = 7,5 % lägre lön
  • 80 % permittering = 12 % lägre lön.

Arbetsgivare har möjlighet att justera permitteringsgraden för de anställda.
Men det är viktigt, säger Per Persson, att den som är permitterad kontrollerar att löneavdraget är rätt, så att man inte går miste om lön.

– Om man upptäcker felaktigheter ska man först prata med sin arbetsgivare. Om det inte hjälper ska man kontakta sin lokala HRF-avdelning, så får man hjälp.

Ingår i temat: Coronakrisen 127 artiklar

Alla artiklar i temat (124 till)
Hej Gäst SVEN MELANDER

”Jag har mina stamställen”

Sven Melander gillar rejäla biffar på tallriken och långa skohorn på hotellrummet.

Publicerad 9 april 2021 Kommentera
”Jag har mina stamställen”
Sven Melander – journalist, skådespelare, youtuber och författare till kokboken Upp i vikt kvickt. Foto: Karin Törnblom/TT

Hur väljer du restaurang?
– Jag har mina stamställen. Jag är traditionell, äter gärna en ordentlig biff eller någon god fisk. Men ibland bjuder mina barn pappa på middag och då blir det lite annat.

Vad får dig att återvända till ett ställe?
– Bra personal. Det är jävla roligt om folk känner igen en. Numera blir jag igenkänd, men jag gick ju på krogen innan jag var någon slags offentlig person också. 

Något speciellt som du vill ska finnas på ditt hotellrum?
– Nja, det brukar ju finnas säng, någonstans att stuva in grejerna, ett litet skrivbord och tv. Men det jag uppskattar är långa skohorn. Det behöver man när man blir äldre.

Fråga om jobbet.
102
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här