I helgen fick fem Stockholmsrestauranger stänga efter att det vid upprepade inspektioner varit för trångt mellan gästerna. Hotell- och restaurangfacket välkomnar nedstängningarna.

I fredags kväll inspekterade kommunens miljöförvaltning hur Stockholms restauranger följde Folkhälsomyndighetens riktlinjer. De flesta, två tredjedelar av de kontrollerade ställena, klarade sig bra. Övriga elva fick anmärkningar.
Fakta: Så säger föreskrifterna
- Restauranger, barer, kaféer, skolmatsalar och cateringverksamhet ska ha rutiner för hur verksamheten kan förhindra smittspridning av covid19 bland besökare.
- Verksamheten ska regelbundet utföra riskbedömningar utifrån rekommendationer från Folkhälsomyndigheten och smittskyddsläkare.
- Verksamheten ska i sin egenkontroll även ta fram instruktioner för hur personalen kan förhindra smittspridning.
- För att förhindra smittspridning ska varje verksamhet säkerställa att det inte förekommer trängsel eller långa köer.
- Gäster ska kunna hålla avstånd mellan varandra. Stående servering vid barer är inte tillåtet.
I lördags gjordes återbesök på de krogar som fått anmärkningar. På fem ställen hade man inte vidtagit tillräckliga åtgärder för att undvika trängsel. Nu har Smittskydd Stockholm beslutat att dessa måste stänga.
– Anledning till beslutet har framför allt varit trängsel både inne i lokaler och utanför, säger Per Follin, smittskyddsläkare i Region Stockholm.
Hotell- och restaurangfacket tycker att det är bra att inspektionerna görs.
– Det är bara synd att inte alla följer regelverket. Vi välkomnar myndigheternas beslut att stänga ner dem som inte gör det. Det handlar om säkerheten för både våra medlemmar och gästerna på de här restaurangerna, säger Malin Ackholt, HRF:s förbundsordförande.
De stängda krogarna kan nu åtgärda bristerna och be om en ny inspektion.