Ur temat Coronakrisen
Nyheter testning

Skistarpersonal screenas för covid

Just nu pågår masstestning för covid-19 bland säsongsanställda i region Jämtland Härjedalen. Patrik Svärd, klubbordförande på Skistar i Åre, tycker att det är bra.

Publicerad 10 mars 2021
Skistarpersonal screenas för covid
Säsongsanställda i Jämtland och Härjedalen erbjuds covidtestning. Skistars personal i Åre hör till dem som har testats. Foto: Skistar
Patrik Svärd. Foto: Sandra Lee Pettersson

Inför årets skidsäsong fanns stor oro för att smittspridningen av coronaviruset skulle ta fart på landets skidorter. Nu erbjuder region Jämtland Härjedalen veckovis masstestning av säsongsanställda i bland annat Åre och Vemdalen. På Skistar i Åre har såväl säsongsanställda och fast personal testats.
– Det känns suveränt. Nu vet vi att ingen går och har det, det känns väldigt bra, säger Patrik Svärd, ordförande för HRF-klubben på Skistar i Åre.

Statistiken för regionen visar att antalet bekräftade fall är på väg ner i Åre. Patrik Svärd säger att arbetsgivaren jobbat hårt för att undvika smitta bland personal och gäster.
– Vi har varit supernoga med rutinerna. Vi har haft olika fikarum, desinficerat lifthusen mellan användningarna. Det visar att strategin har fungerat. En bonus är att vi inte heller har haft någon influensa, ingen vinterkräksjuka.

I Vemdalsområdet har flera utbrott av covid-19 rapporterats senaste veckorna. Bland annat fick ett hotell i Storhogna stänga tillfälligt efter att personal blivit sjuka.

Niclas Sjögren Berg. Foto: Skistar

Även här ska ska Skistars personal nu testas, tillsammans med annan personal inom näringen. Det berättar Skistars operationella chef Niclas Sjögren Berg.
– Åre var lite tidigare ut, men de senaste dagarna har de börjat även i Vemdalen.

Och även här kommer all personal testas, säger Niclas Sjögren Berg.
– Det är lika bra att ta den fasta personalen också. Men det viktigaste ur smittosynpunkt är säsongarna, eftersom de bor med varandra, ibland 4-5 stycken tillsammans.

Han poängterar att testningen är helt frivillig.
– Men såvitt jag vet har ingen tackat nej så länge. Alla vill ju att det här ska bli bra.

I region Dalarna, där bland annat Sälen och Idre Fjäll ligger, har masstestning ännu inte påbörjats. Men det pågår diskussioner om en liknande insats, säger Niclas Sjögren Berg.
– Jag vet att destinationsbolaget i Sälen har kontakt med smittskyddet i Dalarna. Var den diskussionen landar vet jag inte.

Statistik från smittskyddet i region Dalarnas visar att smittan de senaste veckorna ökat i stora delar av regionen, dock inte i fjällkommunerna där ökningen har avstannat.

 

Ingår i temat: Coronakrisen 171 artiklar

Alla artiklar i temat (168 till)
Hämtar fler artiklar
Till startsidan

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här