Ur temat Coronakrisen
Nyheter LÖNER

Inkomstklyftan ökade under pandemin

En vd på storföretag tjänar 80 gånger mer än en servitör och 86 gånger mer än en städare. Det visar en rapport från LO. Klyftorna har dessutom blivit större under pandemin.

Publicerad 9 februari 2022
Inkomstklyftan ökade under pandemin
En hög vd:s inkomst motsvarar 80 servitörers lön. Foto: Mostphotos

Inkomstskillnaderna mellan arbetare och höga chefer har ökat under pandemin. Det visar LO:s rapport Makteliten – slår rekord trots pandemin.

Framför allt har inkomsterna stuckit iväg för vd:ar och koncernchefer på 50 stora svenska företag. Deras genomsnittliga inkomst 2020 motsvarar 65 industriarbetarlöner. Det innebär en ökning från 2019, då motsvarande siffra var 60.

Skillnaderna blir ännu större jämfört med andra arbetaryrken. Så många som 80 servitörer behöver arbeta ett år för att tillsammans få ihop motsvarande en vd-inkomst. För städare är antalet 86.

Om rapporten

  • LO har sedan 1950-talet gjort jämförelser mellan löner för arbetare och makteliten.
  • I årets rapport ingår 200 personer med höga positioner.
  • Hela inkomsten har räknats, inte bara grundlön utan även inkomster från sidouppdrag som styrelseuppdrag samt inkomster från kapital.

Susanna Gideonsson, ordförande för LO, reagerar särskilt på att skillnaderna ökat under pandemin.

– Ser vi på 2020 så var det ett pandemiår då arbetarna slet som bara den, kämpade och tog ansvar. Just det året passar man på att ta ett jättekliv och belöna sig själv med stora inkomster.

Till makteliten räknar LO personer med höga positioner inom näringsliv, politik, offentlig förvaltning och arbetsmarknadens parter. Övriga i gruppen tjänade inte lika mycket som vd:arna. Sett till samtliga i makteliten motsvarar deras inkomst 26 servitörslöner och 28 städarlöner.

Medelinkomsten för dem med höga positioner på arbetstagarsidan motsvarar 3,9 industriarbetarlöner. De på arbetsgivarsidan har mellan 6,2 och 32,4 gånger högre lön.

LO vill nu att kapitalskatten höjs och att det införs arvsskatt på stora arv samt en rättviseskatt på löner över en miljon.

Ingår i temat: Coronakrisen 171 artiklar

Alla artiklar i temat (168 till)
Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här