Ur temat Coronakrisen
Nyheter arbetsmiljö

”Det verkar ha gått lite snabbt”

Från och med i dag börjar all personal med gästkontakt på Nordic Choice-kedjan bära munskydd. Inom HRF är man kritisk till hur införandet har gått till väga.

Publicerad 24 augusti 2020
”Det verkar ha gått lite snabbt”
Nordic Choice-kedjans beslut om att införa munskydd för personal som träffar gäster väcker facklig kritik. Foto: Aleksandr Davydov/Mostphotos
Mathias Berntsen. Foto: Johan Eklund

Förra veckan kom besked att Nordic Choice-kedjan gör det obligatoriskt med munskydd för anställda som träffar gäster. Det var ungefär samtidigt som de anställda och förtroendevalda i Hotell- och restaurangfacket fick reda på det. Det säger Mathias Berntsen, regionalt skyddsombud och svensk representant i kedjans nybildade EWC-råd.
– Vi fick det när beslutet redan var kommunicerat. Det var väl inte så bra, säger han.

I EWC-rådet ska frågor som påverkar anställda i flera länder diskuteras. Införandet av obligatoriskt munskydd hade varit en klockren fråga för rådet, säger Mathias Berntsen.
– Jag förstår att det finns en inlärningskurva för företaget att samarbeta med EWC-rådet, men i sådana här situationer är det extra viktigt att arbetsmiljöarbetet tas på allvar.

Kent Johansson. Foto: Jann Lipka/HRF

Även Kent Johansson, arbetsmiljöansvarig ombudsman på Hotell- och restaurangfacket, är kritisk.
– Det verkar ha gått lite snabbt. Skyddsombuden borde ha involverats och det borde ha gjorts ordentliga riskanalyser innan beslutet togs.

Att införa personlig skyddsutrustning, om nu munskydden kan klassas som detta, är en åtgärd som ska införas i sista hand, säger Kent Johansson.
– Enligt arbetsmiljölagen ska personlig skyddsutrustning, om det har beslutats på rätt sätt, införas först när man har vidtagit andra möjliga åtgärder.

Mathias Berntsen, som själv jobbar som nattportier, har i sig inget emot att bära munskydd. Men han tror att det finns risker med dem.
– Det finns risk att man invaggas i falsk trygghet som gör att man kanske inte håller på avstånd och andra säkerhetsrutiner.

Mathias Berntsen vill också se en ordentlig utbildning i hur man hanterar munskydden.
– Det måste till en utbildning, både skriftlig och muntlig om grundläggande handhavande. Annars finns det risk för ökad smittspridning.

Kenneth Hultgren, kommunikationschef för Nordic Choice, svarar så här på kritiken från HRF:
– Riskbedömningar görs på alla hotell innan munskydden införs på måndag. Då varje enskilt hotell är en egen juridisk enhet så måste riskbedömningen ske lokalt.
– I de dialoger som förts så har vi inte uppfattat kritik från de anställda. Vi upplever att de har full förståelse för att detta är en åtgärd som både är bra för dem och våra gäster.

På frågan varför munskydden inte diskuterades med företagets EWC-råd innan beslutet togs svarar Kenneth Hultgren så här:
– Det är ju detta som sker på hotellen innan munskydden tas i bruk.

Ingår i temat: Coronakrisen 140 artiklar

Alla artiklar i temat (137 till)
Nyheter konkurs

Fler konkurser – men framtiden ser ljus ut

I juli var konkurserna inom hotell- och restaurangbranschen elva procent fler än för ett år sedan. Personalbrist är en bidragande orsak, tror Richard Damberg på kreditupplysningsföretaget UC.

Publicerad 3 augusti 2021 Kommentera
Fler konkurser – men framtiden ser ljus ut
Konkurserna inom hotell och restaurang ökade i juli. En orsak är personalbrist, säger UC. Foto: Lisa Castilla
Richard Damberg. Foto: UC

Förra sommaren innebar ett välkommet avbrott i en fallande ekonomi för branschens företag. Men med hösten hopade sig återigen problem.
Smittan ökade, restriktioner skärptes och många tvingades ställa in de avgörande julborden.
Det, i kombination med små marginaler, resulterade i att hotell- och restaurangföretag toppade konkursstatistiken för 2020.

I våras minskade antalet konkurser, för att i juli åter vända uppåt.
– Det finns dels gamla skulder som gör att de här företagen går i konkurs. Men jag har hört från många håll att personalbrist är ett stort problem, säger Richard Damberg, kreditexpert på UC.

Kommer man bara över den här puckeln ser framtiden ljus ut

Enligt honom har många som jobbat i branschen sökt sig till andra sektorer eller börjat studera.
– Om det fanns fler att anställa skulle många företag kunna ha högre omsättning.

Men allt är inte nattsvart. UC gör bedömningen att efterfrågan kommer att öka.
– Kommer man bara över den här puckeln ser framtiden ljus ut.

Nyheter försäkring

Hon fick 40 000 för gammal skada

För tio år sedan skar kocken Jackie Lenander av en sena i ena tummen. Nyligen fick hon drygt 40 000 kronor från arbetsskadeförsäkringen.

Publicerad 29 juni 2021
Hon fick 40 000 för gammal skada
Jackie Lenander fick en arbetsskada på tummen på sin tidigare arbetsplats. På vänster tumme syns två små ärr från skärskadan. Foto: Daniel Nilsson

Om försäkringen

  • Den som drabbas av en arbetsskada, till exempel genom en olycka, kan få ersättning från Trygghetsförsäkringen vid arbetsskada, TFA. Den gäller för alla anställda på en arbetsplats med kollektivavtal.
  • Försäkringen administreras av Afa Försäkring. TFA kompletterar den lagstadgade arbetsskadeförsäkringen som alla anställda omfattas av, och som administreras av Försäkringskassan.
  • TFA kan lämna ersättning bland annat för inkomstförlust, kostnader, sveda och värk, ärr och medicinsk invaliditet.

År 2011 jobbade Jackie Lenander som kock på Casino Cosmopol i Malmö. En dag när hon skulle putsa ryggbiff slant hon med kniven och råkade skära av en sena i vänster tumme.
Det resulterade i en lång sjukskrivning, rehabilitering och nedsatt rörlighet. Trots det, och trots att Jackie haft många fackliga uppdrag, däribland försäkringsinformatör, anmälde hon inte sin skada till Afa Försäkring.
– Det är på något sätt så att alla skador är viktigare än sina egna. Dessutom hade jag flyttat och hade inte kvar alla papper, säger Jackie.

Preskriptionstiden för skadeersättning i arbetsskadeförsäkringen är tio år.
När den gränsen närmade sig bestämde sig Jackie till slut för att göra en anmälan.
– Jag hade det i bakhuvudet, att jag skulle fixa det innan tiden gått ut.

Det lönar sig verkligen att anmäla, och det var mycket enklare än jag trodde.

Jackie Lenander. Foto: Daniel Nilsson

Hon skickade in läkarintyg, bilder och filmer på problemen hon har med den skadade tummen i dag, och arbetsgivaren bekräftade att skadan var orsakad av arbetet.

Efter ett tag kom svaret från Afa Försäkring: hon har rätt till 40 500 kronor i ersättning. Bland annat bedömer Afa att Jackie fått två procents invaliditet på grund av skadan.

– Jag trodde att jag kanske skulle få en liten peng för ärrbildningen, men det är ju jättemycket pengar! Det lönar sig verkligen att anmäla, och det var mycket enklare än jag trodde, säger Jackie.

Så här anmäler du

Du gör själv din anmälan till Afa Försäkring.
Enklast är att göra det på afaforsakring.se där du loggar in på Mina sidor med Bank-ID.
Här fyller du i alla uppgifter om din arbetsskada och bifogar eventuella intyg.
Din arbetsgivare måste sedan bekräfta din anställning. Det kan ske digitalt eller via brev.
Handläggningstiden varierar, men målet är beslut inom 30 dagar. Det går också att anmäla via pappersblankett.

För att få fram de saknade sjuk- och läkarintygen vände hon sig till Försäkringskassan.
Förutom en mindre kostnad på 50 kronor för att få pappren utskrivna, var det inga problem alls, berättar Jackie.

Även från Afa Försäkring fick hon bra hjälp.
– De har varit jättebra och hjälpsamma, svarat snabbt på mina frågor.

Hon vill nu uppmana alla att anmäla sina arbetsskador.
– Anmäl! Det kan vara jättemycket pengar du har rätt till.

Ingår i temat: Coronakrisen 140 artiklar

Alla artiklar i temat (137 till)
Ur temat Coronakrisen
Nyheter LÄTTNADER

Alkoholstoppet tas bort

Nu kom det efterlängtade beskedet – från den 1 juli får restaurangerna ha öppet lika länge som vanligt. Det blir också tillåtet med fler gäster per sällskap.

Publicerad 28 juni 2021
Alkoholstoppet tas bort
Snart blir det tillåtet att servera alkohol efter 22.30 igen. Foto: Colourbox

Alkoholstoppet för serveringsställen tas bort den 1 juli. Det berättade övergångsregeringen och Folkhälsomyndigheten under en pressträff på måndagen.

Det är den höga vaccinationsgraden gör att Sverige kan öppnas enligt den plan som tidigare presenterats. Lättnaderna som nu presenterats ingår i steg två av planen.

På uteserveringar slopas begränsningen av storlek på sällskap helt från den 1 juli. Inomhus blir det tillåtet att servera åtta personer, i stället för dagens fyra.

Men det är fortfarande sittande servering och avstånd mellan borden som gäller. Anledningen är att man vill se hur det går innan de sista restriktionerna tas bort, för att undvika att det blir ett bakslag.

Malin Ackholt, förbundsordförande för Hotell- och restaurangfacket, hade hoppats på fler lättnader.

– Dagens besked är glädjande, men det är synd att det finns restriktioner kvar. De som inte har utomhusaktiviteter är fortfarande mer drabbade, säger Malin Ackholt.

När det gäller privata träffar är rådet att umgås utomhus och i mindre grupper. Butiker har kvar sina begränsningar för hur många som får vara i lokalen samtidigt.

Ingår i temat: Coronakrisen 140 artiklar