Ur temat Coronakrisen
Nyheter arbetsmiljö

”Det verkar ha gått lite snabbt”

Från och med i dag börjar all personal med gästkontakt på Nordic Choice-kedjan bära munskydd. Inom HRF är man kritisk till hur införandet har gått till väga.

Publicerad 24 augusti 2020
”Det verkar ha gått lite snabbt”
Nordic Choice-kedjans beslut om att införa munskydd för personal som träffar gäster väcker facklig kritik. Foto: Aleksandr Davydov/Mostphotos
Mathias Berntsen. Foto: Johan Eklund

Förra veckan kom besked att Nordic Choice-kedjan gör det obligatoriskt med munskydd för anställda som träffar gäster. Det var ungefär samtidigt som de anställda och förtroendevalda i Hotell- och restaurangfacket fick reda på det. Det säger Mathias Berntsen, regionalt skyddsombud och svensk representant i kedjans nybildade EWC-råd.
– Vi fick det när beslutet redan var kommunicerat. Det var väl inte så bra, säger han.

I EWC-rådet ska frågor som påverkar anställda i flera länder diskuteras. Införandet av obligatoriskt munskydd hade varit en klockren fråga för rådet, säger Mathias Berntsen.
– Jag förstår att det finns en inlärningskurva för företaget att samarbeta med EWC-rådet, men i sådana här situationer är det extra viktigt att arbetsmiljöarbetet tas på allvar.

Kent Johansson. Foto: Jann Lipka/HRF

Även Kent Johansson, arbetsmiljöansvarig ombudsman på Hotell- och restaurangfacket, är kritisk.
– Det verkar ha gått lite snabbt. Skyddsombuden borde ha involverats och det borde ha gjorts ordentliga riskanalyser innan beslutet togs.

Att införa personlig skyddsutrustning, om nu munskydden kan klassas som detta, är en åtgärd som ska införas i sista hand, säger Kent Johansson.
– Enligt arbetsmiljölagen ska personlig skyddsutrustning, om det har beslutats på rätt sätt, införas först när man har vidtagit andra möjliga åtgärder.

Mathias Berntsen, som själv jobbar som nattportier, har i sig inget emot att bära munskydd. Men han tror att det finns risker med dem.
– Det finns risk att man invaggas i falsk trygghet som gör att man kanske inte håller på avstånd och andra säkerhetsrutiner.

Mathias Berntsen vill också se en ordentlig utbildning i hur man hanterar munskydden.
– Det måste till en utbildning, både skriftlig och muntlig om grundläggande handhavande. Annars finns det risk för ökad smittspridning.

Kenneth Hultgren, kommunikationschef för Nordic Choice, svarar så här på kritiken från HRF:
– Riskbedömningar görs på alla hotell innan munskydden införs på måndag. Då varje enskilt hotell är en egen juridisk enhet så måste riskbedömningen ske lokalt.
– I de dialoger som förts så har vi inte uppfattat kritik från de anställda. Vi upplever att de har full förståelse för att detta är en åtgärd som både är bra för dem och våra gäster.

På frågan varför munskydden inte diskuterades med företagets EWC-råd innan beslutet togs svarar Kenneth Hultgren så här:
– Det är ju detta som sker på hotellen innan munskydden tas i bruk.

Ingår i temat: Coronakrisen 171 artiklar

Alla artiklar i temat (168 till)
Hämtar fler artiklar
Till startsidan

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här