Ur temat Coronakrisen
Nyheter arbetsmiljö

”Det verkar ha gått lite snabbt”

Från och med i dag börjar all personal med gästkontakt på Nordic Choice-kedjan bära munskydd. Inom HRF är man kritisk till hur införandet har gått till väga.

Publicerad 24 augusti 2020
”Det verkar ha gått lite snabbt”
Nordic Choice-kedjans beslut om att införa munskydd för personal som träffar gäster väcker facklig kritik. Foto: Aleksandr Davydov/Mostphotos
Mathias Berntsen. Foto: Johan Eklund

Förra veckan kom besked att Nordic Choice-kedjan gör det obligatoriskt med munskydd för anställda som träffar gäster. Det var ungefär samtidigt som de anställda och förtroendevalda i Hotell- och restaurangfacket fick reda på det. Det säger Mathias Berntsen, regionalt skyddsombud och svensk representant i kedjans nybildade EWC-råd.
– Vi fick det när beslutet redan var kommunicerat. Det var väl inte så bra, säger han.

I EWC-rådet ska frågor som påverkar anställda i flera länder diskuteras. Införandet av obligatoriskt munskydd hade varit en klockren fråga för rådet, säger Mathias Berntsen.
– Jag förstår att det finns en inlärningskurva för företaget att samarbeta med EWC-rådet, men i sådana här situationer är det extra viktigt att arbetsmiljöarbetet tas på allvar.

Kent Johansson. Foto: Jann Lipka/HRF

Även Kent Johansson, arbetsmiljöansvarig ombudsman på Hotell- och restaurangfacket, är kritisk.
– Det verkar ha gått lite snabbt. Skyddsombuden borde ha involverats och det borde ha gjorts ordentliga riskanalyser innan beslutet togs.

Att införa personlig skyddsutrustning, om nu munskydden kan klassas som detta, är en åtgärd som ska införas i sista hand, säger Kent Johansson.
– Enligt arbetsmiljölagen ska personlig skyddsutrustning, om det har beslutats på rätt sätt, införas först när man har vidtagit andra möjliga åtgärder.

Mathias Berntsen, som själv jobbar som nattportier, har i sig inget emot att bära munskydd. Men han tror att det finns risker med dem.
– Det finns risk att man invaggas i falsk trygghet som gör att man kanske inte håller på avstånd och andra säkerhetsrutiner.

Mathias Berntsen vill också se en ordentlig utbildning i hur man hanterar munskydden.
– Det måste till en utbildning, både skriftlig och muntlig om grundläggande handhavande. Annars finns det risk för ökad smittspridning.

Kenneth Hultgren, kommunikationschef för Nordic Choice, svarar så här på kritiken från HRF:
– Riskbedömningar görs på alla hotell innan munskydden införs på måndag. Då varje enskilt hotell är en egen juridisk enhet så måste riskbedömningen ske lokalt.
– I de dialoger som förts så har vi inte uppfattat kritik från de anställda. Vi upplever att de har full förståelse för att detta är en åtgärd som både är bra för dem och våra gäster.

På frågan varför munskydden inte diskuterades med företagets EWC-råd innan beslutet togs svarar Kenneth Hultgren så här:
– Det är ju detta som sker på hotellen innan munskydden tas i bruk.

Ingår i temat: Coronakrisen 98 artiklar

Alla artiklar i temat (95 till)
Nyheter SJUKDOM

Färre ska utförsäkras

Häromdagen presenterade regeringen en förändring av sjukförsäkringen som ska minska andelen avslag. Bra, men mer behövs, menar Robert Sjunnebo på LO-TCO Rättsskydd.  

Publicerad 27 november 2020 Kommentera
Färre ska utförsäkras
En ny formulering i lagen ska göra att färre blir utförsäkrade vid dag 180. Foto: Colourbox

Den som varit sjuk i 180 dagar ska prövas mot normalt förekommande arbete. Det innebär att man tittar på om du skulle klara något arbete, även om du inte kan göra det du gjorde när du blev sjuk.

Enligt dagens regler ska den prövningen ske såvida det inte finns särskilda skäl att låta sjukpenningen fortsätta.

I veckan meddelade regeringen och samarbetspartierna att man vill ändra begreppet ”särskilda skäl” till ”övervägande skäl”.

Robert Sjunnebo. Foto: LO-TCO Rättsskydd

– Det är en betydande justering. Samtidigt kvarstår alla andra problem med sjukförsäkringen. Till exempel Försäkringskassans krav på sjukintyg och dess innehåll. I princip har vi ett system där utbildade personers – läkares – bedömningar överprövas av personer som saknar medicinsk utbildning, säger Robert Sjunnebo, jurist och enhetschef på LO-TCO Rättsskydd.

Den föreslagna förändringen vilar på utredningen av sjukförsäkringen som presenterades tidigare i år. Enligt Robert Sjunnebo är det viktigt att resonemanget som fördes i utredningen också lyfts i det kommande lagförslaget.

– Till exempel föreslår utredningen att det typiskt sett ska räcka med en läkares bedömning att man kan återgå till sitt ordinarie jobb före dag 365 för att slippa omprövning vid dag 180. Man ska heller inte exkludera vissa diagnoser som i dag, till exempel psykiska.

Kostnaden för reformen beräknas till 300 miljoner kronor per år. Statens kostnader för sjukpenning 2019 låg på drygt 36 miljarder kronor, enligt Försäkringskassans årsredovisning. Att de nya reglerna skulle leda till några dramatiska effekter motsägs av kostnaden.

– Det är en given slutsats, det är inte jättemånga som kommer att påverkas. Reformen står inte i paritet till de stora ord som användes när den presenterades. Sjukförsäkringen har väldigt stora problem, det här begränsar en liten del av dem, säger Robert Sjunnebo.

Nyheter TÄVLING

Paulina blev Årets sommarjobbare

Det var som väntat färre nominerade till Årets sommarjobbare 2020, men tre värdiga pristagare kunde ändå utses. En av dem är Paulina Sandberg på Tallhöjden hotell och restaurang i Simlångsdalen.

Publicerad 26 november 2020 Kommentera
Paulina blev Årets sommarjobbare
Paulina Sandberg sommarjobbade på Tallhöjden hotell och restaurang. Foto: Tallhojden.se, Privat
Paulina Sandberg. Foto: Privat

Priset Årets sommarjobbare är till för att lyfta fram unga inom hotell- och restaurangbranschen. Det var av naturliga skäl färre nominerade i år. Men initiativtagaren Fredrik Åström, vd på Svenska kulturpärlor, säger att de som trots allt fick sommarjobb i år har fått göra en stor insats.

En av dem är Paulina Sandberg, 17 år, som vann i kategorin hotell. Paulina arbetade på Tallhöjden hotell och restaurang.
– Jag städade stugor och rum, stod i disken och serverade. Det var väldigt varierande och jättekul att lära sig.
Paulina går samhällsprogrammet på gymnasiet och fortsätter att arbeta helger på hotellet. Hon skulle kunna tänka sig att arbeta inom hotell- och restaurangbranschen även i framtiden.
– Det är en möjlighet. I så fall skulle jag helst arbeta med servering, eftersom jag tycker att det är kul att prata med gästerna.

Hon visste inte att hennes chef nominerat henne förrän hon fick priset.
– Jag blev jätteglad. Jag fick höra att det var för att jag jobbat mycket och varit social med gästerna. Det var kul att höra.

Amanda Nordenby, Katrinelunds gästgiveri och sjökrog, fick priset i kategorin restaurang och Gabriella Fröslev, Hotell Gässlingen, i kategorin kök.
De tre vinnarna får varsitt stipendium för en två veckor lång kurs på Swiss Education Center.

Ingår i temat: Coronakrisen 98 artiklar

Alla artiklar i temat (95 till)
Nyheter stipendium

Facklig feminism får resurser

För tredje gången ska LO dela ut ett stipendium för facklig feminism. Summan, 50 000 kronor, ska användas för att lyfta viktiga jämställdhetsfrågor ute på arbetsplatserna.

Publicerad 26 november 2020 Kommentera
Facklig feminism får resurser
För tredje året utlyser LO ett fackligt feministiskt stipendium. Foto: Colourbox

Efter det fackliga metoo-uppropet föddes idén till ett feministiskt stipendium för att stötta initiativ för att öka jämställdheten ute på LO-medlemmars arbetsplatser. 2021 kommer stipendiet att delas ut för tredje gången.

– Det är inget pris man får för något man redan gjort. Det här är ett stöd för personer som vill göra till exempel en studie, en utbildning eller dylikt, säger Joa Bergold, utredare på LO.

Joa Bergold. Foto: LO

I år fick Musikerförbundet stipendiet för att studera kvinnliga dansbandsmusikers villkor. Året dessförinnan delades stipendiet mellan Seko Sjöfolk och ett kvinnligt nätverk inom Elektrikerna, Byggnads och Målarna.

– LO-förbunden är lika till sin struktur, men har olika utmaningar. Genom det här stipendiet vill vi belysa hur det ser ut på LO-medlemmarnas arbetsplatser, säger Joa Bergold.

Hon uppmanar den som tidigare sökt att göra det igen.
– Att man inte fick pengar då var inte för att ansökan var dålig. Det har varit väldigt många bra initiativ.

Sista ansökningsdag är den 15 januari. Här kan du läsa mer om hur du söker.

Ingår i temat: Coronakrisen 98 artiklar

Alla artiklar i temat (95 till)
Fråga om jobbet.
101
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här