Ur temat Coronakrisen
Nyheter KORTTIDSARBETE

Fusk med korttidsarbete ska stoppas

Hotell- och restaurangfacket har samtal med företag som låtit korttidspermitterade arbeta mer än avtalat. Hittills har arbetsgivarna bättrat sig. Men om missbruket fortsätter kommer HRF att säga upp avtalen.

Publicerad 27 april 2020
Fusk med korttidsarbete ska stoppas
Håll koll på ditt schema så att arbetstiden blir rätt, manar Malin Ackholt. Foto: Peter Jönsson, Brita Nordholm

Många medlemmar kontaktar Hotell- och restaurangfacket och berättar att de är permitterade och får jobba mer än avtalat, berättar Malin Ackholt, förbundsordförande för HRF.
– Vi får mycket samtal om vad som gäller och förstår att folk får jobba mer. Vi reagerar på att det inte verkar gå rätt till.

Men Malin Ackholt påpekar att den arbetade tiden kan bli rätt räknat över en längre period.
– Det är som det är i vår bransch. Precis som i vanliga fall måste man gå in och kolla schemat.

Medlemmarna får rådgivning och om det behövs kontaktar HRF deras arbetsgivare. Fusk kommer att anmälas till Tillväxtverket.

Arbetsgivarna ska stämma av med Tillväxtverket efter tre månader.
– Om det skulle visa sig att arbetsgivare redan har fått ut pengar och fått för mycket ska detta betalas tillbaka i samband med avstämningen, säger Malin Ackholt.

HRF fortsätter att hålla ögonen öppna för fusk. Det kommer att bli extra viktigt när det från och med maj går att få stöd från staten för upp till 80 procent av arbetstiden. Nu gäller max 60 procent.
– Vi haft samtal med företag som inte har gjort rätt. De har hittills rättat till det direkt. Vi har ännu inte sagt upp något avtal. Men vi drar oss inte för att göra det framöver om det behövs, säger Malin Ackholt.

Ingår i temat: Coronakrisen 146 artiklar

Alla artiklar i temat (143 till)
Fråga om jobbet.
108
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här