Ur temat Coronakrisen
Nyheter KONKURS

Osäker framtid för hotell och restaurang

Hotell- och restaurangbranschen drabbades av högst andel konkurser förra året. Nu går de mot en oviss vår, enligt Richard Damberg, kreditexpert på upplysningsföretaget UC.

Publicerad 1 februari 2021
Osäker framtid för hotell och restaurang
Antalet konkurser kan öka under våren. Särskilt utsatta är restauranger som hade räknat med julbordsintäkter. Foto: Mostphotos

Förra året ökade antalet konkurser inom hotell och restaurang med 38 procent. Det var mer än i någon annan sektor.

– Vi förstår ju varför. Man kan nästan vara lite förvånad över att det inte var ännu värre, säger Richard Damberg.

Han tror att branschens snabba omställningsförmåga har bidragit till att hålla företag flytande, liksom de stöd som regeringen beslutat om.

Richard Damberg. Foto: UC

– Det var en ganska kraftig ökning av konkurser under våren, som sedan lättade upp under sommaren. Men sedan kom den andra vågen och alla uteblivna julbordsintäkter. Om det är så att många ligger precis på gränsen och hade kunnat räddas av julborden kan det mycket väl bli en puckel av konkurser under våren.

Richard Damberg tror att många hotell och restauranger försöker vänta ut smittspridning och restriktioner, för att kunna möta ett uppdämt behov från gäster så småningom.

– Hushållen har ju fortfarande utrymme att konsumera. Jag tror att vi kommer se en rekyl uppåt i upplevelseindustri och restaurang.

Ingår i temat: Coronakrisen 171 artiklar

Alla artiklar i temat (168 till)