Ur temat Coronakrisen
Nyheter vaccinbevis

Så används covidpass i olika länder

Många länder kräver att resenärer ska kunna visa upp sitt covidpass vid in- eller utresa. Men i flera europeiska länder krävs intyg också vid restaurangbesök.

Publicerad 19 oktober 2021
Så används covidpass i olika länder
Vaccinationsintyg krävs i flera europeiska länder. Foto: Colourbox

Artikeln är från den 19 oktober. Sedan dess har många länder skärpt sina restriktioner. På swedenabroad.se  finns information om vad som gäller för olika resmål.

Sedan i juli finns möjligheten att ladda ned ett så kallat covidbevis. Intyget visar att du är vaccinerad, att du har testat negativt nyligen eller att du har tillfrisknat från covid-19.
Tanken är att intyget ska underlätta resor inom EU. Men det finns fler användningsområden.

I Sverige finns inga krav på vaccinationsintyg för exempelvis restaurangbesök, och enligt arbetsgivarorganisationen Visita är det heller inte något som diskuteras bland besöksnäringens företag.

Här är några exempel på hur vaccinationsintyg används i besöksnäringen i några europeiska länder i dag.

Krav på pass

  • Italien. Här krävs ett giltigt coronapass för det mesta. Bland annat för att få tillträde till den egna arbetsplatsen. Dessutom för att äta på restaurang, delta i mässor och konferenser, besöka nöjesparker, diskotek, bingohallar och kasinon.
  • Frankrike. Coronapass krävs för personer över 12 på kaféer och restauranger, även utomhus.
  • Estland. Obligatoriskt covidpass för alla över 18 vid bland annat bar- och restaurangbesök.

Delvis krav på pass

  • Tyskland. I regel krav på coronapass för att besöka till exempel restauranger, museer eller event.
  • Belgien. I delar av Belgien, bland annat Brysselregionen, är det obligatoriskt för alla över 16 att visa upp ett covidbevis vid besök på barer, restauranger och nattklubbar.
  • Finland. Krav på covidintyg kan användas på bland annat restauranger och nattklubbar om de omfattas av restriktioner, till exempel begränsade öppettider.

Inga krav på pass

  • Danmark. Danmark införde coronapass för inträde till bland annat restauranger och kaféer redan i april. Sedan i september betraktas covid-19 inte som en samhällskritisk sjukdom, och i princip alla restriktioner är borta, inklusive coronapasset.
  • Norge. Inget coronapass krävs för restaurangbesök.

Källa: Sweden abroad

Ingår i temat: Coronakrisen 171 artiklar

Alla artiklar i temat (168 till)