Ur temat Coronakrisen
Nyheter restriktioner

Pandemilagen förlängs

Regeringen meddelade på torsdagen att de tillfälliga lagar som införts på grund av pandemin förlängs med fyra månader, till slutet av januari.

Publicerad 13 augusti 2021
Pandemilagen förlängs
Regeringen förlänger den tillfälliga lagen, som innebär att restauranger är ansvariga för att gäster kan hålla avstånd. Foto: Mostphotos

Mer än halva Sveriges befolkning över 18 år, 57,6 procent, har fått två vaccindoser. Mindre än 20 procent är helt ovaccinerade. Trots det ökar smittspridningen igen. Därför beslutade regeringen i går, torsdag, att förlänga den tillfälliga pandemilagen som gör det möjligt att införa restriktioner. Samtidigt förlängs också lagen om tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställen.

Under sommaren har flera restriktioner lättats. Öppettider kunde förlängas, nöjesparkerna fick öppna och begränsning av antalet gäster per sällskap på uteserveringar togs bort. Planen var att ytterligare lättnader skulle komma den 1 september.
Gårdagens besked blev i stället att regeringen vill ha fortsatt möjlighet att snabbt sätta in skärpta restriktioner.

Den så kallade pandemilagen omfattar bland annat allmänna sammankomster och offentliga tillställningar, kollektivtrafik, handelsplatser liksom platser för privata sammankomster, som festvåningar.

Lagen om tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställen innebär att restauranger ansvarar för att det inte blir trängsel, att gästerna kan hålla tillräckligt avstånd och att verksamheten har rutiner för att undvika smittspridning.

Ingår i temat: Coronakrisen 171 artiklar

Alla artiklar i temat (168 till)