Ur temat Coronakrisen
Nyheter vaccin

New York vaccinerar restauranganställda

I Sverige kräver LO att anställda i kontaktnära yrken ska stå på tur för vaccin mot covid-19 efter riskgrupperna. I New York har guvernören meddelat att restauranganställda ska få tillgång till vaccin.

Publicerad 4 februari 2021
New York vaccinerar restauranganställda
Restauranganställda och taxiförare ska få tillgång till vaccin mot covid-19, meddelade guvernör Cuomo på tisdagen. Foto: Colourbox

I december beslutade New Yorks guvernör Andrew Cuomo att sätta stopp för servering inomhus på restauranger.
Beslutet togs sedan den amerikanska folkhälsomyndigheten pekat ut restauranger och barer som en högriskmiljö. Trots stängningen har smittspridningen ökat i staden.

I förra veckan stod det klart att restaurangerna återigen ska få servera mat inomhus, från den 14 februari. I samband med det kom krav på vaccinering av de anställda.

New Yorks borgmästare Bill de Blasio var en av dem som förde fram kravet.
Han sade bland annat att ”Nu kommer restauranganställda befinna sig i slutna utrymmen med människor som äter och dricker. Varenda läkare inom det här området eller varsomhelst annars kan tala om att det är bekymmersamt.”

Nu ser kravet ut att ha fått gehör.

Samtliga amerikanska delstater har fått extra tilldelning av vaccin, och i New York har bland annat restauranganställda och taxichaufförer pekats ut som grupper som ska skyddas härnäst, skriver New York Times.

Ingår i temat: Coronakrisen 171 artiklar

Alla artiklar i temat (168 till)