Ur temat Coronakrisen
Nyheter KORTTIDSARBETE

Extraanställda ersätter permitterade

”Varför är jag permitterad när andra jobbar på enstaka dagar?” Den frågan har Hotell- och restaurangfacket fått från medlemmar. Och svaret är inte solklart.

Publicerad 24 april 2020
Extraanställda ersätter permitterade
Det förekommer att arbetsgivare använder sig av extrapersonal i stället för att öka tjänstgöringsgraden för korttidspermitterade. Foto: Colourbox

För att en arbetsgivare ska få tillämpa korttidspermittering krävs att man först gör sig av med alla extra kostnader, däribland extraanställda. Först därefter kan den tillsvidareanställda personalen permitteras, och staten gå in och täcka lönekostnader.

Skulle behovet av arbetskraft öka är det i första hand den permitterade personalen som ska komma in och jobba. Men det kan ändå vara möjligt för företag att ta in personal på enstaka dagar, om det är kritiskt för verksamheten.

Om Enstaka dagar

Anställningsformen kan användas för anställningar där arbetstiden inte går att schemalägga. Den som jobbar kan antingen acceptera eller avvisa erbjudet arbete. Enligt kollektivavtalet har den som har arbetat i genomsnitt 15 timmar per vecka under minst en tvåmånadersperiod förtur till ytterligare enstaka dagar, om sådana finns att tillgå. Om man har arbetat i genomsnitt 15 timmar per vecka under ett helt år måste arbetsgivaren erbjuda annan anställningsform om den anställde begär det. Sysselsättningsgraden beräknas på genomsnittligt arbetad tid under föregående 12-månadersperiod.  

– Vår utgångspunkt är att den anställda personalen ska utföra det arbete som finns att utföra. Det finns en stor förståelse bland våra korttidspermitterade medlemmar att man kan bli inkallad för att jobba, säger HRF:s ordförande Malin Ackholt.

Hon har varit i kontakt med både Finansdepartementet och Tillväxtverket, som sköter korttidspermitteringarna. Beskedet är att eventuella felaktigheter kommer att justeras när det är dags för avstämning, var tredje månad. Men Malin Ackholt betonar att förbundet kommer att följa frågan nogsamt.

– Jag kommer med en dåres envishet fortsätta hävda att ingen hittills kunnat visa vad som är så kritiskt för verksamheten att de behöver ta in extra personal, i stället för ordinarie. Våra medlemmar vill inget hellre än att arbeta. Då upplevs det som djupt orättvist att arbetsgivaren tar in folk på enstaka dagar.

Ingår i temat: Coronakrisen 171 artiklar

Alla artiklar i temat (168 till)