Ur temat Coronakrisen
Nyheter ARBETSMARKNAD

Fortsatt många varsel i branschen

Arbetslösheten ökar, men varseltakten minskar något. Det visar Arbetsförmedlingens senaste siffror. Men hotell- och restaurangbranschen är fortfarande den som är mest utsatt för varsel.

Publicerad 20 april 2020
Fortsatt många varsel i branschen
Varslen ökar men inte i samma takt som i mars. Foto: Peter Kroon/Arbetsförmedlingen

Arbetslösheten i Sverige fortsätter att öka och är nu uppe i 8 procent. Förra veckan skrev 13 190 personer in sig som arbetslösa. Samma vecka förra året var det 5 001. Det rapporterar Arbetsförmedlingen.

Under perioden 1 mars till 19 april varslades totalt 60 134 personer om uppsägning. Av dem fanns 16 708 inom hotell- och restaurangbranschen.

Efterfrågan på arbetskraft har stannat upp nästan helt inom hotell- och restaurangbranschen, konstaterar Arbetsförmedlingen. Behovet är däremot stort inom vård och omsorg samt inom gröna näringar som skogsarbete och bärplockning.

Men varslen ökar inte i samma takt som i början av coronakrisen.
– Det är en påtaglig dämpning vilket kan bero på att Tillväxtverket börjat bevilja stöd för korttidsarbetet, säger Annika Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen.

För hotell- och restaurangbranschens del ökade dock varslen med 7 procent den senaste veckan.

Enligt en ny rapport från konsultbyrån McKinsey är hotell- och restaurangbranschen en av de hårdast drabbade branscherna i Europa. Hela tre av fyra jobb är i farozonen för uppsägningar eller permitteringar. Totalt uppskattar McKinsey att 26 procent av alla europeiska jobb riskerar att påverkas.

Ingår i temat: Coronakrisen 171 artiklar

Alla artiklar i temat (168 till)
Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här