Ur temat Coronakrisen
Nyheter EFTERLYSNING

”Varje enskild historia är så himla viktig”

Hur har pandemin påverkat ditt arbetsliv? Det vill Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek veta. Hotell- och restauranganställdas berättelser behövs för att det ska bli en demokratisk historieskrivning, säger projektledaren Catalina Benavente.

Publicerad 11 mars 2021
”Varje enskild historia är så himla viktig”
Nu kan du delta med din berättelse om att jobba i hotell- och restaurangbranschen under pandemin. Foto: Mostphotos, Colourbox
Catalina Benavente, arkivarie. Foto: Privat

Varför samlar ni in berättelser om hur covid-19 påverkat anställdas arbetsliv?
– Folkhälsomyndigheten gick tidigt ut och rekommenderade att människor skulle arbeta hemifrån, men det finns otroligt stora grupper som inte kan det, bland annat hotell- och restauranganställda. Vi får visserligen in arkivmaterial från fackförbunden, som protokoll och årsberättelser, men där ser man ganska lite om den enskildes arbetssituation.

Vad är det ni vill veta?
– Inom hotell och restaurang är det jättemånga företag som gått i konkurs. Många har mist sina anställningar eller blivit permitterade. Det är en väldigt drabbad bransch och vi vill veta hur de som arbetar där har påverkats. Varje enskild historia är så himla viktig för att det ska blir en demokratisk historieskrivning. Det är inte någon enkät med frågor utan vi vill att den som svarar berättar fritt. Det finns inga begränsningar, man kan svara med tre meningar eller skriva tio sidor.

Om projektet

Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek driver projektet ”När viruset kom till jobbet” som ska skildra hur pandemin har påverkat arbetsvillkor och arbetsmiljö för medlemmar i LO-förbunden. Du svarar anonymt via det här formuläret.

Vad händer med berättelserna sedan?
– Berättelserna ska kunna användas för framtida forskning, bland annat om effekterna av pandemin för arbetstagare inom LO-kollektivet. Svaren kommer att avidentifieras och detaljer tas bort så att det inte går att spåra någon. Längre fram ska det gå att komma till oss på arkivet och titta på materialet. Medlemmar i fackförbunden är särskilt välkomna. Vår förhoppning är också att LO-förbunden ska kunna använda materialet för att dra slutsatser om vad de kunde ha gjort annorlunda. Kanske också förbereda sig inför ett framtida liknande läge.

Ingår i temat: Coronakrisen 171 artiklar

Alla artiklar i temat (168 till)
Hämtar fler artiklar
Till startsidan

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här