Ur temat Coronakrisen
Nyheter Smitta

Smittrisk för personal undersöks

I semestertider riskerar de som jobbar att exponeras för coronaviruset. Därför gör nu Arbetsmiljöverket en särskild inspektionsinsats. Men restaurangbranschen ingår inte i satsningen.

Publicerad 24 juni 2020
Smittrisk för personal undersöks
Offentliga miljöer, som Centralstationen i Stockholm, inspekteras. Foto: Mostphotos

Arbetsmiljöverket kommer under sommaren att göra närmare 300 inspektioner av smittrisken för bland andra väktare, städare och butikspersonal. Varje arbetsmoment ska riskbedömas i samverkan med personal och skyddsombud. Arbetsgivarna uppmanas att arbeta förebyggande, till exempel genom att ha tydliga avståndsmarkeringar och använda plexiglas som skyddar personalen.

Inspektionen gäller butiker som säljer livsmedel, dryck och tobak, säger projektledaren Elin Löfström-Engdahl.
– Vi ska också till systembolag och apotek. Sedan offentliga utrymmen där väktare och städare arbetar, som Centralstationen i Stockholm. Städare har en uttalad risk för smitta eftersom de kan komma i kontakt med kroppsvätskor. Väktare kan komma att jobba mycket nära människor.

Elin Löfström-Engdahl
Elin Löfström-Engdahl. Foto: Arbetsmiljöverket

Restaurangbranschen kommer däremot inte att inspekteras. Detta trots att personalen möter människor i situationer då det kan vara svårt att hålla avstånd, till exempel vid bordsservering.
– Vi har tidigare gjort stora tillsynsinsatser riktade mot hotell- och restaurangbranschen. Den här gången har vi prioriterat verksamheter där det rör sig mycket folk just nu, säger Elin Löfström-Engdahl.

Hon håller med om att det är mycket folk även på restauranger, men hänvisar till att de inspektioner som miljöförvaltningarna redan gör.
– De fokuserar inte på arbetsmiljö på samma sätt som vi gör, men de ska se till att det inte blir trängsel.

Under tiden uppmanar hon branschens arbetsgivare att vara noga med introduktion av ny personal.
– Det kan bli lägen där sommarjobbare kallas in på kort varsel. Då har de samma rätt till introduktion som i vanliga fall.

Ingår i temat: Coronakrisen 171 artiklar

Alla artiklar i temat (168 till)
Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här