Ur temat Coronakrisen
Nyheter Smitta

Smittrisk för personal undersöks

I semestertider riskerar de som jobbar att exponeras för coronaviruset. Därför gör nu Arbetsmiljöverket en särskild inspektionsinsats. Men restaurangbranschen ingår inte i satsningen.

Publicerad 24 juni 2020
Smittrisk för personal undersöks
Offentliga miljöer, som Centralstationen i Stockholm, inspekteras. Foto: Mostphotos

Arbetsmiljöverket kommer under sommaren att göra närmare 300 inspektioner av smittrisken för bland andra väktare, städare och butikspersonal. Varje arbetsmoment ska riskbedömas i samverkan med personal och skyddsombud. Arbetsgivarna uppmanas att arbeta förebyggande, till exempel genom att ha tydliga avståndsmarkeringar och använda plexiglas som skyddar personalen.

Inspektionen gäller butiker som säljer livsmedel, dryck och tobak, säger projektledaren Elin Löfström-Engdahl.
– Vi ska också till systembolag och apotek. Sedan offentliga utrymmen där väktare och städare arbetar, som Centralstationen i Stockholm. Städare har en uttalad risk för smitta eftersom de kan komma i kontakt med kroppsvätskor. Väktare kan komma att jobba mycket nära människor.

Elin Löfström-Engdahl
Elin Löfström-Engdahl. Foto: Arbetsmiljöverket

Restaurangbranschen kommer däremot inte att inspekteras. Detta trots att personalen möter människor i situationer då det kan vara svårt att hålla avstånd, till exempel vid bordsservering.
– Vi har tidigare gjort stora tillsynsinsatser riktade mot hotell- och restaurangbranschen. Den här gången har vi prioriterat verksamheter där det rör sig mycket folk just nu, säger Elin Löfström-Engdahl.

Hon håller med om att det är mycket folk även på restauranger, men hänvisar till att de inspektioner som miljöförvaltningarna redan gör.
– De fokuserar inte på arbetsmiljö på samma sätt som vi gör, men de ska se till att det inte blir trängsel.

Under tiden uppmanar hon branschens arbetsgivare att vara noga med introduktion av ny personal.
– Det kan bli lägen där sommarjobbare kallas in på kort varsel. Då har de samma rätt till introduktion som i vanliga fall.

Ingår i temat: Coronakrisen 116 artiklar

Alla artiklar i temat (113 till)
Nyheter arbetsmiljö

HRF och Choice vill förebygga smitta

Hur kan hotellanställda skyddas mot coronavirus i sitt arbete? Det har HRF och Nordic Choice Hotels försökt ta reda på i ett gemensamt projekt. Målet är att ta fram ett verktyg, som en checklista, som kan användas på kedjans hotell.

Publicerad 1 mars 2021 Kommentera
HRF och Choice vill förebygga smitta
Nordic Choice Hotels och HRF tar gemensamt grepp på coronarisker i arbetsmiljön. Foto: Paul Wallén/Mostphotos, Colourbox
Alejandro Quezada

I augusti förra året gick Nordic Choice-kedjan ut med att alla deras anställda med gästkontakt skulle bära munskydd för att förhindra coronasmitta. Problemet var bara att beslutet inte hade förhandlats med Hotell- och restaurangfacket.

Till slut hittade parterna en lösning – ett gemensamt projekt för riskbedömning och riskhantering kring covid-19 på hotellen.
– Vi har tillsammans med företagshälsovården i form av läkare och arbetsmiljöingenjör gått igenom hur arbetet med smittorisker ser ut på hotellen, vilka åtgärder som har gjorts och vad som behöver göras, säger Alejandro Quezada, HRF-ombudsman och regionalt skyddsombud som arbetar med projektet.

Sex Choice-hotell har genomgått en fördjupad riskbedömning. Planen är att med erfarenheterna därifrån skapa ett verktyg som sedan ska kunna användas på samtliga hotell i Nordic Choice-kedjan.
– Branschen är bra på att hitta lösningar, men det har inte funnits ett standardiserat sätt att arbeta med det här. Vi vill ge hotellen en struktur att följa, någon form av mall eller checklista. Vi som parter vill ta ett grepp på hur man kan jobba förebyggande i arbetsmiljön, säger Alejandro Quezada.

Erfarenheterna från hotellen ska diskuteras på ett möte i nästa vecka.

Nyheter VÅRT HRF

Hallå där, Anne Carlén Hellgren

Att starta nytt jobb under en pandemi är inte optimalt. Men Anne Carlén Hellgren, ny kassör i HRF:s avdelning 31 Karlstad, är taggad.

Publicerad 1 mars 2021 Kommentera
Hallå där, Anne Carlén Hellgren
Anne Carlén Hellgren. Foto: Linn Malmén
Anne Carlén Hellgren. Foto: Linn Malmén

I december tog Anne Carlén Hellgren över rodret som kassör på HRF-kontoret i Karlstad.
Vad gjorde du tidigare?
– Jag kommer från Kommunal, där jag bland annat var regionalt fackligt ombud för privatanställda. Jag har stor erfarenhet av att arbeta med små privata arbetsgivare.

Vad lockade med HRF?
– Det är snabba puckar, kortare beslutsvägar och man får vara mer allround. Jag gillar att ha många bollar i luften, och det får man verkligen här. Det är underbart!

Vad tar du med från Kommunal?
– Förmågan att värva förtroendevalda. Att organisera, att väcka intresse. Jag har jobbat jättemycket med det. Ju fler förtroendevalda, desto mer kan vi påverka.

Nyheter konkurs

Här fortsätter konkurserna att öka

Konkurserna sjunker i de flesta branscher – men inte bland restauranger. Där ökade konkurserna med 48 procent i februari, jämfört med februari 2020. Det visar statistik från UC.

Publicerad 1 mars 2021 Kommentera
Här fortsätter konkurserna att öka
Förra året var ett krisår i restaurangbranschen. Nu verkar det som att konkurserna fortsätter att öka även i år. Foto: Colourbox
Richard Damberg. Foto: UC

Under krisåret 2020 gick nästan 700 svenska restauranger i konkurs, runt 200 fler än året innan. Och ännu har ökningen inte stannat upp, visar ny konkursstatistik.

– Restaurangbranschen är den enda branschen där konkurserna ökar jämfört med februari 2020, från 29 till 43. Det lär tyvärr inte blir bättre när kaféer och restauranger från och med i dag omfattas av nya, hårdare restriktioner, säger Richard Damberg, ekonom på kreditupplysningsföretaget UC.

Statistiken visar att konkurserna i landet sjönk med nästan 20 procent i februari, jämfört med samma månad 2020. Men restaurangbranschen går mot strömmen. Där steg i stället konkurserna med 48 procent.

Hittills i år har 102 restaurangföretag satts i konkurs. Det är en ökning med 26 procent jämfört med samma period förra året.

– De branscher som har drabbats hårdast av pandemin kommer att ha det fortsatt tufft ett tag till, men när väl vaccineringarna kommer i gång står hushållen redo att spendera pengar på restaurang, nöjen och upplevelser. I de branscherna är det relativt lätt att återanställa personal och startsträckan blir kort, säger Richard Damberg.

Fråga om jobbet.
100
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här