I semestertider riskerar de som jobbar att exponeras för coronaviruset. Därför gör nu Arbetsmiljöverket en särskild inspektionsinsats. Men restaurangbranschen ingår inte i satsningen.

Arbetsmiljöverket kommer under sommaren att göra närmare 300 inspektioner av smittrisken för bland andra väktare, städare och butikspersonal. Varje arbetsmoment ska riskbedömas i samverkan med personal och skyddsombud. Arbetsgivarna uppmanas att arbeta förebyggande, till exempel genom att ha tydliga avståndsmarkeringar och använda plexiglas som skyddar personalen.
Inspektionen gäller butiker som säljer livsmedel, dryck och tobak, säger projektledaren Elin Löfström-Engdahl.
– Vi ska också till systembolag och apotek. Sedan offentliga utrymmen där väktare och städare arbetar, som Centralstationen i Stockholm. Städare har en uttalad risk för smitta eftersom de kan komma i kontakt med kroppsvätskor. Väktare kan komma att jobba mycket nära människor.

Restaurangbranschen kommer däremot inte att inspekteras. Detta trots att personalen möter människor i situationer då det kan vara svårt att hålla avstånd, till exempel vid bordsservering.
– Vi har tidigare gjort stora tillsynsinsatser riktade mot hotell- och restaurangbranschen. Den här gången har vi prioriterat verksamheter där det rör sig mycket folk just nu, säger Elin Löfström-Engdahl.
Hon håller med om att det är mycket folk även på restauranger, men hänvisar till att de inspektioner som miljöförvaltningarna redan gör.
– De fokuserar inte på arbetsmiljö på samma sätt som vi gör, men de ska se till att det inte blir trängsel.
Under tiden uppmanar hon branschens arbetsgivare att vara noga med introduktion av ny personal.
– Det kan bli lägen där sommarjobbare kallas in på kort varsel. Då har de samma rätt till introduktion som i vanliga fall.