Ur temat Coronakrisen
Nyheter SMITTA

Motstridigt om smitta i restaurangmiljö

Restauranger, kaféer och barer är riskmiljöer för smitta enligt flera internationella studier. Men i studier från Uppsala ligger branschen långt ner på listan över miljöer som driver på covid-19.

Publicerad 28 april 2021
Motstridigt om smitta i restaurangmiljö
Få i undersökningen från Uppsala har smittats på restauranger, kaféer eller pubar. Foto: Volodymyr Melnyk/Mostphotos

En amerikansk studie samlade in mobildata från 98 miljoner personer. Sedan jämfördes infektionsnivåerna med var personerna hade befunnit sig när de varit utanför hemmet.
– Det visade sig att besök på restauranger var kopplat till flest fall med covid-19 av alla de miljöer som studerades, säger Tove Fall, professor i epidemiologi vid Uppsala universitet.

En annan amerikansk studie visade att de stater som stängde restauranger och nöjesetablissemang såg en stor effekt på smittspridningen. Det finns också en rad exempel med så kallade superspridarhändelser, där väldigt många blivit smittade efter att ha besökt en viss restaurang eller bar.

Tove Fall. Foto: Mikael Wallerstedt

Men tittar man på de siffror för smittspridning som samlas in i forskningsprojektet Crush Covid i Uppsala ligger restaurangbranschen inte särskilt högt på listan. De flesta tror att de smittats inom familjen, på arbetsplatser eller träffar med 2–5 personer.

Restauranger, kaféer och pubar är inte ens med bland de tio vanligaste miljöerna. Tove Fall har svårt att bedöma om det skulle se ut på liknande sätt om man gjorde motsvarande studier i andra delar av landet, men hon tror att de olika restriktionerna har betydelse.
Normalt sett finns flera kända riskfaktorer i krogmiljö, säger hon.

– Reglerna som finns på plats minskar med allra största sannolikhet riskerna för smitta, framför allt att det blir färre personer på samma yta, och att man inte står tätt tillsammans.

När Uppsala som första kommun i landet i oktober 2020 gick ut med lokala rekommendationer om att endast umgås med personer från det egna hushållet märktes en nedgång i smittspridningen, både allmänt och i restaurangmiljö. Restauranger, kaféer, pubar och studentnationer stod veckorna innan för 6–10 procent av smittspridningen. Sedan har den legat på 1–2 procent.

Men det kan finnas felkällor, påpekar Tove Fall.
– De som har svarat är personer som bokat tid för testning,  deltagit i smittspårningen och svarat på var de tror sig ha blivit smittade. Det kan också vara svårt att minnas var man vistats under den period man smittats.

Miljöerna med mest smitta

Här tror de som fick covid-19 i Uppsala län att de smittades vecka 1–15:

 1. Familj
 2. Arbetsplats
 3. Träff, 2–5 personer
 4. Affär
 5. Träff, 6–10 personer
 6. Arbetsplats/sjukvård
 7. Gymnasium, personal
 8. Kollektivtrafik
 9. Förskola
 10. Grundskola

Källa: Crush Covid, Uppsala universitet

Just nu är smittläget så allvarligt i Sverige att det skulle behövas begränsningar även för de miljöer som inte toppar listan för smittspridning, menar hon.
– Jag hade gärna sett att man i det här svåra läget ersatte restaurangföretagen för att hålla stängt, till exempel genom att de fick medel motsvarande tidigare års omsättning. Även om fallen inte är så många jämfört med i hem och på andra arbetsplatser så är det ett problem att smittan kan hoppa mellan olika bubblor.

Hämtmat som tillåtits i flera länder även när de annars stängt restaurangerna är heller inte oproblematiskt, säger hon.
– Det är ju klart mycket bättre, men frågan är hur det ser ut för personalen, hur lätt de har att hålla avstånd på sin arbetsplats.

Men Tove Fall tror trots allt att det kommer att bli bättre under sommaren.
– Jag är optimistisk på två-tre månaders sikt. I länder som Storbritannien och Israel där många vaccinerats ser vi att antalet nya fall är lågt. Risken att smittas är också betydligt lägre ute än inne.

Ingår i temat: Coronakrisen 140 artiklar

Alla artiklar i temat (137 till)
Nyheter konkurs

Fler konkurser – men framtiden ser ljus ut

I juli var konkurserna inom hotell- och restaurangbranschen elva procent fler än för ett år sedan. Personalbrist är en bidragande orsak, tror Richard Damberg på kreditupplysningsföretaget UC.

Publicerad 3 augusti 2021 Kommentera
Fler konkurser – men framtiden ser ljus ut
Konkurserna inom hotell och restaurang ökade i juli. En orsak är personalbrist, säger UC. Foto: Lisa Castilla
Richard Damberg. Foto: UC

Förra sommaren innebar ett välkommet avbrott i en fallande ekonomi för branschens företag. Men med hösten hopade sig återigen problem.
Smittan ökade, restriktioner skärptes och många tvingades ställa in de avgörande julborden.
Det, i kombination med små marginaler, resulterade i att hotell- och restaurangföretag toppade konkursstatistiken för 2020.

I våras minskade antalet konkurser, för att i juli åter vända uppåt.
– Det finns dels gamla skulder som gör att de här företagen går i konkurs. Men jag har hört från många håll att personalbrist är ett stort problem, säger Richard Damberg, kreditexpert på UC.

Kommer man bara över den här puckeln ser framtiden ljus ut

Enligt honom har många som jobbat i branschen sökt sig till andra sektorer eller börjat studera.
– Om det fanns fler att anställa skulle många företag kunna ha högre omsättning.

Men allt är inte nattsvart. UC gör bedömningen att efterfrågan kommer att öka.
– Kommer man bara över den här puckeln ser framtiden ljus ut.

Nyheter försäkring

Hon fick 40 000 för gammal skada

För tio år sedan skar kocken Jackie Lenander av en sena i ena tummen. Nyligen fick hon drygt 40 000 kronor från arbetsskadeförsäkringen.

Publicerad 29 juni 2021
Hon fick 40 000 för gammal skada
Jackie Lenander fick en arbetsskada på tummen på sin tidigare arbetsplats. På vänster tumme syns två små ärr från skärskadan. Foto: Daniel Nilsson

Om försäkringen

 • Den som drabbas av en arbetsskada, till exempel genom en olycka, kan få ersättning från Trygghetsförsäkringen vid arbetsskada, TFA. Den gäller för alla anställda på en arbetsplats med kollektivavtal.
 • Försäkringen administreras av Afa Försäkring. TFA kompletterar den lagstadgade arbetsskadeförsäkringen som alla anställda omfattas av, och som administreras av Försäkringskassan.
 • TFA kan lämna ersättning bland annat för inkomstförlust, kostnader, sveda och värk, ärr och medicinsk invaliditet.

År 2011 jobbade Jackie Lenander som kock på Casino Cosmopol i Malmö. En dag när hon skulle putsa ryggbiff slant hon med kniven och råkade skära av en sena i vänster tumme.
Det resulterade i en lång sjukskrivning, rehabilitering och nedsatt rörlighet. Trots det, och trots att Jackie haft många fackliga uppdrag, däribland försäkringsinformatör, anmälde hon inte sin skada till Afa Försäkring.
– Det är på något sätt så att alla skador är viktigare än sina egna. Dessutom hade jag flyttat och hade inte kvar alla papper, säger Jackie.

Preskriptionstiden för skadeersättning i arbetsskadeförsäkringen är tio år.
När den gränsen närmade sig bestämde sig Jackie till slut för att göra en anmälan.
– Jag hade det i bakhuvudet, att jag skulle fixa det innan tiden gått ut.

Det lönar sig verkligen att anmäla, och det var mycket enklare än jag trodde.

Jackie Lenander. Foto: Daniel Nilsson

Hon skickade in läkarintyg, bilder och filmer på problemen hon har med den skadade tummen i dag, och arbetsgivaren bekräftade att skadan var orsakad av arbetet.

Efter ett tag kom svaret från Afa Försäkring: hon har rätt till 40 500 kronor i ersättning. Bland annat bedömer Afa att Jackie fått två procents invaliditet på grund av skadan.

– Jag trodde att jag kanske skulle få en liten peng för ärrbildningen, men det är ju jättemycket pengar! Det lönar sig verkligen att anmäla, och det var mycket enklare än jag trodde, säger Jackie.

Så här anmäler du

Du gör själv din anmälan till Afa Försäkring.
Enklast är att göra det på afaforsakring.se där du loggar in på Mina sidor med Bank-ID.
Här fyller du i alla uppgifter om din arbetsskada och bifogar eventuella intyg.
Din arbetsgivare måste sedan bekräfta din anställning. Det kan ske digitalt eller via brev.
Handläggningstiden varierar, men målet är beslut inom 30 dagar. Det går också att anmäla via pappersblankett.

För att få fram de saknade sjuk- och läkarintygen vände hon sig till Försäkringskassan.
Förutom en mindre kostnad på 50 kronor för att få pappren utskrivna, var det inga problem alls, berättar Jackie.

Även från Afa Försäkring fick hon bra hjälp.
– De har varit jättebra och hjälpsamma, svarat snabbt på mina frågor.

Hon vill nu uppmana alla att anmäla sina arbetsskador.
– Anmäl! Det kan vara jättemycket pengar du har rätt till.

Ingår i temat: Coronakrisen 140 artiklar

Alla artiklar i temat (137 till)
Ur temat Coronakrisen
Nyheter LÄTTNADER

Alkoholstoppet tas bort

Nu kom det efterlängtade beskedet – från den 1 juli får restaurangerna ha öppet lika länge som vanligt. Det blir också tillåtet med fler gäster per sällskap.

Publicerad 28 juni 2021
Alkoholstoppet tas bort
Snart blir det tillåtet att servera alkohol efter 22.30 igen. Foto: Colourbox

Alkoholstoppet för serveringsställen tas bort den 1 juli. Det berättade övergångsregeringen och Folkhälsomyndigheten under en pressträff på måndagen.

Det är den höga vaccinationsgraden gör att Sverige kan öppnas enligt den plan som tidigare presenterats. Lättnaderna som nu presenterats ingår i steg två av planen.

På uteserveringar slopas begränsningen av storlek på sällskap helt från den 1 juli. Inomhus blir det tillåtet att servera åtta personer, i stället för dagens fyra.

Men det är fortfarande sittande servering och avstånd mellan borden som gäller. Anledningen är att man vill se hur det går innan de sista restriktionerna tas bort, för att undvika att det blir ett bakslag.

Malin Ackholt, förbundsordförande för Hotell- och restaurangfacket, hade hoppats på fler lättnader.

– Dagens besked är glädjande, men det är synd att det finns restriktioner kvar. De som inte har utomhusaktiviteter är fortfarande mer drabbade, säger Malin Ackholt.

När det gäller privata träffar är rådet att umgås utomhus och i mindre grupper. Butiker har kvar sina begränsningar för hur många som får vara i lokalen samtidigt.

Ingår i temat: Coronakrisen 140 artiklar