Ur temat Coronakrisen
Nyheter SMITTA

Motstridigt om smitta i restaurangmiljö

Restauranger, kaféer och barer är riskmiljöer för smitta enligt flera internationella studier. Men i studier från Uppsala ligger branschen långt ner på listan över miljöer som driver på covid-19.

Publicerad 28 april 2021
Motstridigt om smitta i restaurangmiljö
Få i undersökningen från Uppsala har smittats på restauranger, kaféer eller pubar. Foto: Volodymyr Melnyk/Mostphotos

En amerikansk studie samlade in mobildata från 98 miljoner personer. Sedan jämfördes infektionsnivåerna med var personerna hade befunnit sig när de varit utanför hemmet.
– Det visade sig att besök på restauranger var kopplat till flest fall med covid-19 av alla de miljöer som studerades, säger Tove Fall, professor i epidemiologi vid Uppsala universitet.

En annan amerikansk studie visade att de stater som stängde restauranger och nöjesetablissemang såg en stor effekt på smittspridningen. Det finns också en rad exempel med så kallade superspridarhändelser, där väldigt många blivit smittade efter att ha besökt en viss restaurang eller bar.

Tove Fall. Foto: Mikael Wallerstedt

Men tittar man på de siffror för smittspridning som samlas in i forskningsprojektet Crush Covid i Uppsala ligger restaurangbranschen inte särskilt högt på listan. De flesta tror att de smittats inom familjen, på arbetsplatser eller träffar med 2–5 personer.

Restauranger, kaféer och pubar är inte ens med bland de tio vanligaste miljöerna. Tove Fall har svårt att bedöma om det skulle se ut på liknande sätt om man gjorde motsvarande studier i andra delar av landet, men hon tror att de olika restriktionerna har betydelse.
Normalt sett finns flera kända riskfaktorer i krogmiljö, säger hon.

– Reglerna som finns på plats minskar med allra största sannolikhet riskerna för smitta, framför allt att det blir färre personer på samma yta, och att man inte står tätt tillsammans.

När Uppsala som första kommun i landet i oktober 2020 gick ut med lokala rekommendationer om att endast umgås med personer från det egna hushållet märktes en nedgång i smittspridningen, både allmänt och i restaurangmiljö. Restauranger, kaféer, pubar och studentnationer stod veckorna innan för 6–10 procent av smittspridningen. Sedan har den legat på 1–2 procent.

Men det kan finnas felkällor, påpekar Tove Fall.
– De som har svarat är personer som bokat tid för testning,  deltagit i smittspårningen och svarat på var de tror sig ha blivit smittade. Det kan också vara svårt att minnas var man vistats under den period man smittats.

Miljöerna med mest smitta

Här tror de som fick covid-19 i Uppsala län att de smittades vecka 1–15:
  1. Familj
  2. Arbetsplats
  3. Träff, 2–5 personer
  4. Affär
  5. Träff, 6–10 personer
  6. Arbetsplats/sjukvård
  7. Gymnasium, personal
  8. Kollektivtrafik
  9. Förskola
  10. Grundskola
Källa: Crush Covid, Uppsala universitet

Just nu är smittläget så allvarligt i Sverige att det skulle behövas begränsningar även för de miljöer som inte toppar listan för smittspridning, menar hon.
– Jag hade gärna sett att man i det här svåra läget ersatte restaurangföretagen för att hålla stängt, till exempel genom att de fick medel motsvarande tidigare års omsättning. Även om fallen inte är så många jämfört med i hem och på andra arbetsplatser så är det ett problem att smittan kan hoppa mellan olika bubblor.

Hämtmat som tillåtits i flera länder även när de annars stängt restaurangerna är heller inte oproblematiskt, säger hon.
– Det är ju klart mycket bättre, men frågan är hur det ser ut för personalen, hur lätt de har att hålla avstånd på sin arbetsplats.

Men Tove Fall tror trots allt att det kommer att bli bättre under sommaren.
– Jag är optimistisk på två-tre månaders sikt. I länder som Storbritannien och Israel där många vaccinerats ser vi att antalet nya fall är lågt. Risken att smittas är också betydligt lägre ute än inne.

Ingår i temat: Coronakrisen 171 artiklar

Alla artiklar i temat (168 till)
Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här