Nyheter SMITTA

Motstridigt om smitta i restaurangmiljö

Restauranger, kaféer och barer är riskmiljöer för smitta enligt flera internationella studier. Men i studier från Uppsala ligger branschen långt ner på listan över miljöer som driver på covid-19.

Publicerad 28 april 2021
Motstridigt om smitta i restaurangmiljö
Få i undersökningen från Uppsala har smittats på restauranger, kaféer eller pubar. Foto: Volodymyr Melnyk/Mostphotos

En amerikansk studie samlade in mobildata från 98 miljoner personer. Sedan jämfördes infektionsnivåerna med var personerna hade befunnit sig när de varit utanför hemmet.
– Det visade sig att besök på restauranger var kopplat till flest fall med covid-19 av alla de miljöer som studerades, säger Tove Fall, professor i epidemiologi vid Uppsala universitet.

En annan amerikansk studie visade att de stater som stängde restauranger och nöjesetablissemang såg en stor effekt på smittspridningen. Det finns också en rad exempel med så kallade superspridarhändelser, där väldigt många blivit smittade efter att ha besökt en viss restaurang eller bar.

Tove Fall. Foto: Mikael Wallerstedt

Men tittar man på de siffror för smittspridning som samlas in i forskningsprojektet Crush Covid i Uppsala ligger restaurangbranschen inte särskilt högt på listan. De flesta tror att de smittats inom familjen, på arbetsplatser eller träffar med 2–5 personer.

Restauranger, kaféer och pubar är inte ens med bland de tio vanligaste miljöerna. Tove Fall har svårt att bedöma om det skulle se ut på liknande sätt om man gjorde motsvarande studier i andra delar av landet, men hon tror att de olika restriktionerna har betydelse.
Normalt sett finns flera kända riskfaktorer i krogmiljö, säger hon.

– Reglerna som finns på plats minskar med allra största sannolikhet riskerna för smitta, framför allt att det blir färre personer på samma yta, och att man inte står tätt tillsammans.

När Uppsala som första kommun i landet i oktober 2020 gick ut med lokala rekommendationer om att endast umgås med personer från det egna hushållet märktes en nedgång i smittspridningen, både allmänt och i restaurangmiljö. Restauranger, kaféer, pubar och studentnationer stod veckorna innan för 6–10 procent av smittspridningen. Sedan har den legat på 1–2 procent.

Men det kan finnas felkällor, påpekar Tove Fall.
– De som har svarat är personer som bokat tid för testning,  deltagit i smittspårningen och svarat på var de tror sig ha blivit smittade. Det kan också vara svårt att minnas var man vistats under den period man smittats.

Miljöerna med mest smitta

Här tror de som fick covid-19 i Uppsala län att de smittades vecka 1–15:

  1. Familj
  2. Arbetsplats
  3. Träff, 2–5 personer
  4. Affär
  5. Träff, 6–10 personer
  6. Arbetsplats/sjukvård
  7. Gymnasium, personal
  8. Kollektivtrafik
  9. Förskola
  10. Grundskola

Källa: Crush Covid, Uppsala universitet

Just nu är smittläget så allvarligt i Sverige att det skulle behövas begränsningar även för de miljöer som inte toppar listan för smittspridning, menar hon.
– Jag hade gärna sett att man i det här svåra läget ersatte restaurangföretagen för att hålla stängt, till exempel genom att de fick medel motsvarande tidigare års omsättning. Även om fallen inte är så många jämfört med i hem och på andra arbetsplatser så är det ett problem att smittan kan hoppa mellan olika bubblor.

Hämtmat som tillåtits i flera länder även när de annars stängt restaurangerna är heller inte oproblematiskt, säger hon.
– Det är ju klart mycket bättre, men frågan är hur det ser ut för personalen, hur lätt de har att hålla avstånd på sin arbetsplats.

Men Tove Fall tror trots allt att det kommer att bli bättre under sommaren.
– Jag är optimistisk på två-tre månaders sikt. I länder som Storbritannien och Israel där många vaccinerats ser vi att antalet nya fall är lågt. Risken att smittas är också betydligt lägre ute än inne.

Nyheter restriktioner

Senare stängning skjuts fram

I dag meddelade regeringen och Folkhälsomyndigheten att de begränsningar som nu gäller kommer att förlängas till den 1 juni. Det innebär att restaurangernas stängning ligger kvar på 20.30 i ytterligare ett par veckor.  

Publicerad 12 maj 2021 Kommentera
Senare stängning skjuts fram
Ingen alkoholservering efter 20, och stängning 20.30. Restriktionerna gäller fortsatt och fram till 1 juni. Foto: Mostphotos

Många hade hoppats att den 17 maj skulle vara dagen som restriktionerna lättades något. Så blir inte fallet.

– Vi är inte där än, sade statsminister Stefan Löfven på en presskonferens.

Enligt regeringen och Folkhälsomyndigheten ligger smittspridningen fortsatt på för hög nivå, även om det finns positiva tecken. Trycket på vården är högt, och regionerna har uttryckt önskemål om att inte gå för fort fram med lättnader.

– Vi hade hoppats på en lättnad, framför allt av öppettiderna på restauranger, eftersom vi vet att de hade klarat av det. Men myndigheterna gjorde en annan bedömning, säger Malin Ackholt, Hotell- och restaurangfackets ordförande.

Från den 1 juni kommer däremot restriktionerna att justeras. Då förlängs de begränsade öppettiderna för restauranger till 22.30.

Samma datum kommer nöjesparkerna att kunna öppna upp, med en begränsning på en person per 20 kvadratmeter. För Gröna Lunds del innebär det att man kan ta emot max 3 100 gäster samtidigt, en femtedel av det normala antalet besökare.

– Det känns helt fantastiskt att vi nu äntligen får slå upp portarna, efter 1,5 år av nedstängning, säger Gröna Lunds vd Magnus Widell i ett pressmeddelande.

Nyheter bokning

Scandic blir vaccinmottagning

Scandic öppnar upp för vaccinering mot covid-19 i sina lokaler. Hos Scandic Swania i Trollhättan blir en konferenslokal från i dag plats för massvaccinering. Jättebra, tycker Merlita Andersson som arbetar i housekeeping.

Publicerad 12 maj 2021 Kommentera
Scandic blir vaccinmottagning
En lokal hos Scandic Swania används för vaccinering. Foto: Scandic

 Hotelldirektör Charlotta Sandblom berättar att det var vårdföretaget Kry som kontaktade dem för en visning av lokalerna.
– De kände till vårt Stay safe-arbete och vi har en konferenslokal i markplan med separat entré direkt utifrån.

Charlotta Sandblom tvekade inte att upplåta lokalerna för vaccinering.
– Det är klart att vi funderade på hur det här skulle påverka personal och gäster, men det är friska personer som kommer och det är jätteroligt i dessa tider att få bokningar. Samtidigt bidrar vi till samhällsnyttan.

Swania är ett av flera Scandic som tillfrågats om vaccinering i sina lokaler, säger Charlotta Sandblom.
– Våra hotell ligger ofta stadsnära och har bra lokaler.

Merlita Andersson. FOTO: Privat.

Housekeeping på Scandic Swania kommer att sköta den dagliga städningen. Kry ansvarar själva för all hantering och städning av den medicinska utrustningen.

Merlita Andersson som arbetar i housekeeping har varit med och förberett lokalen inför vaccineringarna.

– Vi har städat så att allt ska vara klart tills de kommer med sina saker för vaccineringen. Det här är jättebra, bra att fylla huset, säger hon.

Nyheter FÖRHANDLING

HRF kräver svar om enstaka dagar

Ett företag har under nio månader haft enstaka dagar-anställningar motsvarande 53 000 arbetstimmar. Hotell- och restaurangfacket har begärt central förhandling.

Publicerad 11 maj 2021 1 kommentar
HRF kräver svar om enstaka dagar
Ett företag har lagt ut 53 000 arbetstimmar i anställningsformen enstaka dagar. Nu har HRF begärt central förhandling med Visita. Foto: Colourbox

I förra årets avtalsrörelse var enstaka dagar en av de stora frågorna för Hotell- och restaurangfacket. Anställningsformen ska användas när det inte går att schemalägga arbetstiden, om arbetet är oregelbundet till sin karaktär eller när arbetsgivaren har behov av tillfällig arbetskraft. HRF:s bild var att enstaka dagar tillämpades mer än nödvändigt.

I det nya kollektivavtalet finns en skrivning som innebär att den arbetsgivare som anses ha missbrukat anställningsformen inte längre ska kunna använda den. Nu står den första centrala förhandlingen för dörren.

– Vi kommer att jobba aktivt med den här frågan hela avtalsperioden, säger Emil Bäckström, central ombudsman på HRF.

Så säger avtalet

Gröna riks 4§ 1:2
”De centrala parterna kan vid central förhandling komma överens om att ett bolag temporärt ska undantas från rätten att använda sig av anställningsformen anställning för enstaka dagar. Fråntagandet av ovanstående rätt kan aktualiseras om de centrala parterna bedömer att bolaget konsekvent och grovt bryter mot kollektivavtalets förutsättningar för att använda sig av anställningsformen. Fråntagande av rättigheten gäller under den tid och vid den/de enhet/er som parterna överenskommer.”

Det aktuella företaget har under perioden april–december lagt ut 53 000 timmar i enstaka dagar. Det motsvarar ungefär 25 heltidstjänster.

Emil Bäckström har begärt förhandling med Visita, men något datum är ännu inte satt.

– Om Visita är seriösa med att vilja stävja det här måste de också inse att det här är ett typexempel på missbruk av enstaka dagar.

Fråga om jobbet.
105
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här