Ur temat Coronakrisen
Nyheter CORONA

LO kräver fler åtgärder för branschen

Studiestipendier för dem som blir av med jobbet, högre a-kasseersättning och enklare regler. Det är några av LO:s krav till regeringen.

Publicerad 26 mars 2020
LO kräver fler åtgärder för branschen
Fler måste omfattas av a-kassa, och det måste bli enklare att ansöka om ersättningen. Det menar HRF och LO, som har lämnat en kravlista till regeringen. Foto: Peter Jönsson

Hittills har mer än 18 500 anställda inom hotell- och restaurangbranschen gått ned i arbetstid genom korttidsarbete. Men det räcker inte, menar LO. Nu vill de ge företagen möjlighet att heltidspermittera anställda under en period.
– Jag var på ett hotell i Stockholm i dag. De hade tre gäster på två uthyrda rum. Och de har väl 180-190 anställda. Vad ska alla dessa människor göra? Beläggningen på hotellen i Stockholm i måndags var nere på sex procent, det är en näst intill overklig situation, säger Malin Ackholt, Hotell- och restaurangfackets ordförande.

En annan angelägen fråga för Hotell- och restaurangfacket är rätten till a-kassa. Många extraanställda i branschen har blivit av med sina jobb, och många uppfyller inte villkoren för att få ersättning från a-kassan. I en kravlista till regeringen listar nu LO flera förändringar som man anser behövs omgående. Bland annat vill man se förenklade arbetsgivarintyg och ge a-kassorna tillgång till Skatteverkets inkomstuppgifter.
– Vi måste ha ett mycket mer förenklat regelverk som dels gör att det går att hantera volymerna som nu kommer in till a-kassorna, dels göra det enklare att ansöka om a-kassa. I vår bransch har vi många som haft flera arbetsgivare under kort tid. Att få intyg från alla är minst sagt besvärligt, säger Malin Ackholt.

Man föreslår också att arbetsvillkoret i försäkringen förändras. Dessutom vill HRF ha en kraftigt höjd grundersättning. Det är ersättningen som den får som inte uppfyller kravet för inkomstrelaterad ersättning. I dag ligger den på 365 kronor per dag.
– Det vi vill är att fler ska omfattas av a-kasseersättning, säger Malin Ackholt.

Den som trots generösare villkor inte har rätt till a-kasseersättning borde få ett studiestipendium i tre månader, anser LO. Detta förutsatt att man kan intyga att man jobbat i besöksnäringen. Kravet är att personen deltar i digitala studier på heltid.

Ett annat krav är att de som jobbar nära människor ska ha rätt till skyddsutrustning.

Ingår i temat: Coronakrisen 171 artiklar

Alla artiklar i temat (168 till)
Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här