Ur temat Coronakrisen
Nyheter CORONA

Regeringens stöd välkomnas

Bokningarna har störtdykt på grund av coronaviruset. Det har lett till att många arbetsgivare varslar personal om uppsägning. I dag presenterade regeringen korttidspermittering som en lösning som ska kunna bromsa utvecklingen.

Publicerad 16 mars 2020
Regeringens stöd välkomnas
Bra åtgärder, men kanske inte tillräckliga, säger Malin Ackholt, HRF:s ordförande, om regeringens stödpaket som presenterades i dag. Foto: Peter Jönsson

UPPDATERAD 16 mars 14:05

– Det är en bra insats som regeringen och samarbetspartierna presenterar. Det kommer att hjälpa branschen. Men det kommer inte att räcka. Om du inte har några intäkter kommer kostnaderna fortfarande vara för höga, säger Malin Ackholt, ordförande i Hotell- och restaurangfacket.

Korttidspermittering innebär att anställda går ned i arbetstid, men får 90 procent av lönen. Arbetsgivaren betalar motsvarande hälften av lönen och staten skjuter till resten. Strax efter lunch på måndagen enades HRF och arbetsgivarorganisationen Visita om ett nytt kollektivavtal för att kunna tillämpa reglerna om korttidspermittering.

– Det kommer hjälpa en del. Men jag tror inte att vi kommer se att varsel dras tillbaka, säger Malin Ackholt.

Förutom att staten går in och bär en del av lönekostnaderna kommer företag ha möjlighet att skjuta på skatteinbetalningar. Totalt är statens stödpaket värt 300 miljarder kronor.

– Det är kris i vår bransch. Det är vi och Visita eniga om. Vi kommer att analysera regeringens paket under dagen. Vår bransch är en av Sveriges basnäringar. Det är viktigt att vi överlever.

Ingår i temat: Coronakrisen 171 artiklar

Alla artiklar i temat (168 till)
Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här