Ur temat Coronakrisen
Nyheter corona

”Över lag ser det bra ut”

Vårvärmen gör att antalet gäster åter ökar på kaféer, barer och restauranger. Samtidigt ökar kraven på företagen att se till att Folkhälsomyndighetens regler följs.

Publicerad 21 april 2020
”Över lag ser det bra ut”
Uteserveringarna har varit fulla på många ställen de senaste veckorna. Kommunerna arbetar nu med att kolla att Folkhälsomyndighetens regler följs. Foto: Roland Magnusson/Mostphotos

Våren har gjort intåg i delar av landet. Det syns inte minst på uteserveringarna, där gästerna nu flockas på många håll. Tillströmningen är ett välkommet tillskott i kassan, men också en utmaning i coronatider. I slutet av mars förbjöd Folkhälsomyndigheten trängsel och köer på kaféer, barer och restauranger. Företagen ska också se till att gäster håller avstånd, både till personal och till varandra. De som inte följer reglerna riskerar att få stänga.

Fakta: Så säger föreskrifterna

  • Restauranger, barer, kaféer, skolmatsalar och cateringverksamhet ska ha rutiner för hur verksamheten kan förhindra smittspridning av covid19 bland besökare.
  • Verksamheten ska regelbundet utföra riskbedömningar utifrån rekommendationer från Folkhälsomyndigheten och smittskyddsläkare.
  • Verksamheten ska i sin egenkontroll även ta fram instruktioner för hur personalen kan förhindra smittspridning.
  • För att förhindra smittspridning ska varje verksamhet säkerställa att det inte förekommer trängsel eller långa köer.
  • Gäster ska kunna hålla avstånd mellan varandra. Stående servering vid barer är inte tillåtet.

Under de senaste helgerna har inspektörer från kommunernas miljöförvaltningar kontrollerat hur reglerna följs. I Göteborg besöktes 138 restauranger, barer och kaféer under helgen. Av dessa hade ett tjugotal avvikelser, varav fyra ansågs som allvarliga.
– Vår samlade bedömning är att det över lag ser bra ut, men det finns förbättringar som kan göras hos en del av verksamheterna, säger Angelica Winter, avdelningschef på Miljöförvaltningen i Göteborg, i ett pressmeddelande.

I Malmö kontrollerades ett 20-tal ställen, men bara ett fick anmärkning. I Stockholm fick fem restauranger anmärkningar, efter en insats i helgen då ett 30-tal krogar inspekterades. Sammanlagt har miljöförvaltningen i Stockholm gjort totalt 210 kontroller sedan den 7 april, varav 33 har resulterat i anmärkningar. De ställen som fått anmärkningar får nu möjlighet att bättra sig innan ett uppföljande besök.

Per Persson
Per Persson. Foto: Peter Jönsson

På Hotell- och restaurangfacket har man fått in en del frågor från medlemmar som är oroliga för att deras arbetsgivare inte följer reglerna. Det berättar Per Persson, HRF:s avtalssekreterare.
– Vi har fått en del sådana signaler. Det är allvarligt, de här anställda är lika utsatta för smitta som de som jobbar i äldrevården.

Rådet till de anställda är att i första hand prata med arbetsgivaren, säger han. Och om det inte hjälper, att vända sig till lokalt eller regionalt skyddsombud. I sista hand är rådet att vända sig till myndigheterna, säger Per Persson.
– Det är jätteviktigt att arbetsgivaren får möjlighet att agera först. Men om man märker att den struntar i det, då tycker jag att man ska gå vidare. Man kan också kontakta sin HRF-avdelning.

Skulle ett skyddsombud bedöma att det är fara för de anställdas liv och hälsa har hen möjlighet att stoppa verksamheten, säger Per Persson.
– Om man ser att det är en hög risk att de anställda smittas så kan man sätta ett skyddsstopp. Vi hör att andra fackförbund har gjort det och de har inte fått fel hos Arbetsmiljöverket.

Ingår i temat: Coronakrisen 110 artiklar

Alla artiklar i temat (107 till)
Ur temat Coronakrisen
Nyheter CORONAKRISEN

LO vill ha vaccin till branschfolk

Riskgrupper och vårdanställda först. Näst på tur för vaccin borde de som jobbar i kontaktnära yrken stå, som hotell- och restauranganställda. Det menar LO i ett förslag.

Publicerad 15 januari 2021 Kommentera
LO vill ha vaccin till branschfolk
LO vill att anställda i kontaktnära yrken ska få vaccin när de prioriterade grupperna har vaccinerats. Foto: Colourbox

LO har presenterat ett förslag till åtgärdsprogram för att hindra smittspridning och få bukt med arbetslösheten i pandemins spår.

Bland annat föreslår man att de som jobbar i kontaktnära yrken ska stå på tur när de prioriterade grupperna fått sitt vaccin.

Therese Guovelin
Therese Guovelin. Foto: LO

Flera andra förslag tar tydligt sikte på det tuffa läget för hotell- och restaurangbranschen.
– Hela den näringen är ju oerhört hårt drabbad. Förutom att gäst- och kundunderlaget har försvunnit så har branschen drabbats av fler och fler rekommendationer och restriktioner, säger Therese Guovelin, LO:s vice ordförande.

Hon menar att samhället inte har råd att låta en så viktig bransch gå under.
– Det skulle vara katastrof om man skulle behöva börja om från början. År efter år har omsättningen ökat, och det är en oerhört viktig bransch för sysselsättningen. Är det någonstans man kan skapa jobb snabbt är det inom hotell och restaurang.

Några av LO:s förslag

  • Rätt att få covid-19 klassad som arbetsskada om man smittas på jobbet.
  • Prioriterad vaccinering för anställda i kontaktnära yrken.
  • Hyressubventioner riktade till företag.
  • Riktat omställningsstöd.
  • Ekonomiska bidrag vid betydande regelförändringar.
  • Möjlighet till heltidspermittering.
  • Krav på kollektivavtal för att korttidspermittera.
  • Statligt stöd för kompetensutveckling och validering.
  • Ekonomiskt tillskott till de värst drabbade a-kassorna.

Bland annat föreslår LO att regeringen går in med hyressubventioner och ekonomiskt stöd ”vid betydande regelförändringar så som inskränkning av alkoholförsäljning”.

Arbetslösheten är en annan viktig fråga för LO. Många har förlorat sina jobb när verksamheter tvingas dra ned på öppettider eller till och med stänga. Bland annat vill man att regeringen skjuter till medel så att den som saknar gymnasieutbildning får möjlighet att utbilda sig, med rimlig ersättning. Dessutom vill LO att företag ges möjlighet att korttidspermittera på heltid.

– Företagen måste kunna övervintra och behålla sin personal. Det är inte så enkelt att stänga och sedan starta igen när det vänder, säger Therese Guovelin.

Ingår i temat: Coronakrisen 110 artiklar

Alla artiklar i temat (107 till)
Ur temat Coronakrisen
Nyheter Alkoholstopp

HRF kräver besked från regeringen

I morse meddelade regeringen att förbudet mot alkoholförsäljning efter klockan 20 förlängs. Nu kräver HRF besked om riktade stöd till branschen.

Publicerad 14 januari 2021 Kommentera
HRF kräver besked från regeringen
HRF:s förbundsordförande Malin Ackholt kräver besked om riktade stöd till branschen. Foto: Colourbox, Peter Jönsson

Vid jul skärptes förbudet mot alkoholförsäljning. I stället för den tidigare restriktionen som satte stopp vid klockan 22 blev det nu klockan 20 som gällde. Den nya begränsningen skulle gälla till och med den 15 januari, men förlängs alltså med nio dagar.

– Det är besvärande att regeringen inte kan lämna besked tidigare, när man ändå har gjort bedömningen att smittläget är oförändrat, säger Malin Ackholt, ordförande för Hotell- och restaurangfacket.

Hon anser att besöksnäringen drabbas orimligt hårt av restriktioner.
– I synnerhet som man inte kunnat visa att den är drivande i smittspridningen. Vi har ställt frågor om det, men inte fått några svar.

Redan före jul utlovades att kompensation skulle komma. Enligt Malin Ackholt väntar branschen fortfarande.

– Det är snart en månad sedan man sade det. Och förutom ökade möjligheter att korttidspermittera har man inte lämnat några besked. Vi har haft ett besvärligt läge i snart elva månader. Det finns inga marginaler längre. Våra medlemmar behöver åtgärder som ger rimlighet och förutsägbarhet för både företag och anställda.

Ingår i temat: Coronakrisen 110 artiklar

Alla artiklar i temat (107 till)
Ur temat Avtal 2020
Nyheter AVTAL 2020

Fyra avtal kvar att förhandla

Vid årsskiftet skulle de 20 centrala kollektivavtalen vara klara. Men för fyra avtal fortsätter förhandlingarna under 2021. HRF:s avtalssekreterare Per Persson tror att de snart är i hamn.

Publicerad 14 januari 2021 Kommentera
Fyra avtal kvar att förhandla
Under januari kommer de sista avtalen bli klara, tror Per Persson, HRF:s avtalssekreterare. Foto: Colourbox, Mostphotos
Per Persson
Per Persson. Foto: Peter Jönsson

I eftermiddag fortsätter HRF förhandlingarna om två kollektivavtal – Almega nöje och Almega bowling.
– Det vi diskuterar just nu är avräkningen till tjänstepensionen. Almega vill inte räkna som vi gjort i andra avtal, säger HRF:s avtalssekreterare Per Persson.

Kvar på förhandlingsbordet finns även cateringavtalet med Flygarbetsgivarna.
– Där är det bara detaljer kvar så det borde vi sy ihop nästa vecka. Jag tror och hoppas att alla avtal kommer att vara på plats under januari.

Men inte ens när man är överens om siffrorna är avtalsrörelsen över. Då återstår att sprida avtalen och diskussioner i de olika arbetsgrupper som tillsatts för att lösa vissa frågor.
– Det är det som är charmen, att det håller på hela tiden. Riksavtalen är dessutom bara bottenplattan. Jag hoppas att förtroendevalda och ombudsmän fortsätter att förhandla ännu bättre överenskommelser lokalt, säger Per Persson.

Det fjärde avtalet som återstår är Almega bingo. Där inleds förhandlingar nästa vecka.

Ingår i temat: Avtal 2020 32 artiklar

Alla artiklar i temat (29 till)
Fråga om jobbet.
100
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här