Ur temat Coronakrisen
Nyheter corona

”Över lag ser det bra ut”

Vårvärmen gör att antalet gäster åter ökar på kaféer, barer och restauranger. Samtidigt ökar kraven på företagen att se till att Folkhälsomyndighetens regler följs.

Publicerad 21 april 2020
”Över lag ser det bra ut”
Uteserveringarna har varit fulla på många ställen de senaste veckorna. Kommunerna arbetar nu med att kolla att Folkhälsomyndighetens regler följs. Foto: Roland Magnusson/Mostphotos

Våren har gjort intåg i delar av landet. Det syns inte minst på uteserveringarna, där gästerna nu flockas på många håll. Tillströmningen är ett välkommet tillskott i kassan, men också en utmaning i coronatider. I slutet av mars förbjöd Folkhälsomyndigheten trängsel och köer på kaféer, barer och restauranger. Företagen ska också se till att gäster håller avstånd, både till personal och till varandra. De som inte följer reglerna riskerar att få stänga.

Fakta: Så säger föreskrifterna

  • Restauranger, barer, kaféer, skolmatsalar och cateringverksamhet ska ha rutiner för hur verksamheten kan förhindra smittspridning av covid19 bland besökare.
  • Verksamheten ska regelbundet utföra riskbedömningar utifrån rekommendationer från Folkhälsomyndigheten och smittskyddsläkare.
  • Verksamheten ska i sin egenkontroll även ta fram instruktioner för hur personalen kan förhindra smittspridning.
  • För att förhindra smittspridning ska varje verksamhet säkerställa att det inte förekommer trängsel eller långa köer.
  • Gäster ska kunna hålla avstånd mellan varandra. Stående servering vid barer är inte tillåtet.

Under de senaste helgerna har inspektörer från kommunernas miljöförvaltningar kontrollerat hur reglerna följs. I Göteborg besöktes 138 restauranger, barer och kaféer under helgen. Av dessa hade ett tjugotal avvikelser, varav fyra ansågs som allvarliga.
– Vår samlade bedömning är att det över lag ser bra ut, men det finns förbättringar som kan göras hos en del av verksamheterna, säger Angelica Winter, avdelningschef på Miljöförvaltningen i Göteborg, i ett pressmeddelande.

I Malmö kontrollerades ett 20-tal ställen, men bara ett fick anmärkning. I Stockholm fick fem restauranger anmärkningar, efter en insats i helgen då ett 30-tal krogar inspekterades. Sammanlagt har miljöförvaltningen i Stockholm gjort totalt 210 kontroller sedan den 7 april, varav 33 har resulterat i anmärkningar. De ställen som fått anmärkningar får nu möjlighet att bättra sig innan ett uppföljande besök.

Per Persson
Per Persson. Foto: Peter Jönsson

På Hotell- och restaurangfacket har man fått in en del frågor från medlemmar som är oroliga för att deras arbetsgivare inte följer reglerna. Det berättar Per Persson, HRF:s avtalssekreterare.
– Vi har fått en del sådana signaler. Det är allvarligt, de här anställda är lika utsatta för smitta som de som jobbar i äldrevården.

Rådet till de anställda är att i första hand prata med arbetsgivaren, säger han. Och om det inte hjälper, att vända sig till lokalt eller regionalt skyddsombud. I sista hand är rådet att vända sig till myndigheterna, säger Per Persson.
– Det är jätteviktigt att arbetsgivaren får möjlighet att agera först. Men om man märker att den struntar i det, då tycker jag att man ska gå vidare. Man kan också kontakta sin HRF-avdelning.

Skulle ett skyddsombud bedöma att det är fara för de anställdas liv och hälsa har hen möjlighet att stoppa verksamheten, säger Per Persson.
– Om man ser att det är en hög risk att de anställda smittas så kan man sätta ett skyddsstopp. Vi hör att andra fackförbund har gjort det och de har inte fått fel hos Arbetsmiljöverket.

Ingår i temat: Coronakrisen 90 artiklar

Alla artiklar i temat (87 till)
Nyheter KARPALTUNNEL

Bra att veta om ”baristahandled”

Så uppstår besväret som ger stickningar, fummel och domnade händer – karpaltunnelsyndrom.

Publicerad 20 oktober 2020 Kommentera
Bra att veta om ”baristahandled”
Killen på bilden är modell, annars skulle vi tipsa honom om att göra övningen i punkt 3. Foto: Istockphoto

1 En viktig tunnel. Karpaltunneln sitter mitt i handleden, och leder den viktiga medianusnerven till fingrarna.  Karpaltunnelsyndrom är när nerven kommer i kläm.

2 Ond natt. Får du domningar och stickningar i händer och fingrar, ofta på natten? Då kan det vara just detta syndrom du råkat ut för. Nedsatt känsel, fumlighet, svårt att greppa och lätt att tappa saker är andra tecken. En del blir så svaga att det är svårt att skruva upp till exempel korken på en pet-flaska. Det kan också göra ont i handen och handleden.

3 Tidig insats. Gör armar uppåt sträck och knyt fingrarna, tio gånger per vaken timme. Det kan minska svullnaden i tidiga stadier.

4 Branschjobb frestar på. Upprepade monotona rörelser där man använder mycket kraft är en vanlig orsak. Det blir värre om man inte hinner ta paus. Kockar, städare, diskare och baristor har ofta sådant arbete. Det är inte för inte som karpaltunnelsyndrom också kallas baristahandled.

5 Hjälp finns. En arbetsterapeut kan ge behandling och träning. Stödskena är bra för att undvika böjda handleder som klämmer nerven. Kortisonspruta hjälper ibland. Ibuprofen eller andra antiinflammatoriska medel kan hjälpa. Du kan också prova behandling hos kiropraktor eller naprapat.

6 Dags för kniven. Om inget annat hjälper kan det bli operation. Ett snitt över karpaltunneln skär av ledbandet som täcker den och trycket minskar. Sedan läker ledbandet ihop av sig självt. Efteråt blir det lite mer utrymme för nerven.

7 Ta det lugnt. Efter operationen är du öm och ska ta det lugnt, speciellt under de första veckorna. Går du tillbaka för tidigt till ett arbete som överbelastar handen kan det leda till att operationen måste göras om. Det brukar behövas två till sex veckors sjukskrivning.

Källor: Danderyds sjukhus, Akademiska sjukhuset, 1177

Nyheter LAS

”Vi har kämpat”

I dag beslutade LO:s styrelse att säga nej till det bud som fanns för en överenskommelse om trygghet och omställning. ”Nu har vi försökt, och nu har vi slutligen gett upp för den här gången” säger LO:s ordförande Susanna Gideonsson.

Publicerad 16 oktober 2020 Kommentera
”Vi har kämpat”
Det blev en del sena förhandlingskvällar, men till slut sade LO nej till avtalsförslaget. Foto: Mostphotos

I går återupptog LO, PTK och Svenskt Näringsliv förhandlingarna om trygghet och omställning. I dag på eftermiddagen stod det klart att parterna inte kunnat enas.

– Vi har verkligen försökt att ända in i kaklet få till stånd en överenskommelse, men inte lyckats, sade LO:s ordförande Susanna Gideonsson vid en pressträff.

Att arbetsmarknadens parter inte kommit överens om ett avtal betyder att den utredning som presenterades i juni ska ligga till grund för ny lagstiftning.

Susanna Gideonsson. Foto: Joacim Schwartz

– Vi kan konstatera att den politiska inblandning som kom efter januariavtalet inte har varit av godo. Utgångspunkten för samtalet har blivit annorlunda. Det har alltid funnits ett annat alternativ som har legat på sidan om och som faktiskt har påverkat våra förhandlingar.

Enligt Susanna Gideonsson lyckades inte facken få till stånd mer trygghet för medlemmarna.

– Vi har lyckats bra på vissa bitar. Vi har lyckats mindre bra på de bitar som faktiskt var huvudanledningen till att vi begärde förhandling. Den om att lagen om anställningsskydd inte fungerar, att det är alldeles för många som står utan skydd, som inte ens omfattas av lagen.

Dagens besked innebär att många fackförbund i stället kommer att driva frågor om trygghet i den pågående avtalsrörelsen. HRF har till exempel kompletterat sina yrkanden till Visita med krav på ökat skydd mot hyvling och starkare rättigheter för deltidsanställda.

HRF:s ordförande Malin Ackholt säger i ett uttalande att ”Förslaget till överenskommelse var inte tillräckligt bra. Vi har gått in med ambitionen att sluta ett avtal som kan hålla över tid. Vi kan konstatera att Svenskt Näringsliv inte har gått oss till mötes i viktiga trygghetsfrågor för våra medlemmar på den framtida arbetsmarknaden”.

Susanna Gideonsson antydde på pressträffen att arbetsmarknadens parter inte kan ta ansvar för den politiska kris som eventuellt uppstår nu när man inte lyckades landa en överenskommelse.

– Vi har kämpat. Vi har trott på en överenskommelse, vi tror på den svenska modellen, vi tror på starka parter. Vi tror på facklig styrka, och det kommer vi att fortsätta göra.

Ingår i temat: Coronakrisen 90 artiklar

Alla artiklar i temat (87 till)
Nyheter TRÄNGSEL

Fortsatt trängsel kan leda till vite

Trängseln på restaurangerna ser inte ut att minska. Fortfarande får många anmärkningar vid inspektion och när nattklubbarna i Stockholm öppnade blev klagomålen fler.

Publicerad 16 oktober 2020 Kommentera
Fortsatt trängsel kan leda till vite
Senaste helgen var det mycket folk på nattklubbar kring Stureplan. Foto: Roland Lundgren/Mostphotos

Sedan i juli har minst en tredjedel av de ställen som inspekterats av kommunernas miljöförvaltningar fått anmärkningar, både i Stockholm och Göteborg.

Förra helgen öppnade dessutom flera av de nattklubbar kring Stureplan i Stockholm som varit stängda. Enligt vittnesmål ska gästerna inte ha hållit säkerhetsavstånd.
– Efter helgen har vi fått in ett antal klagomål på ställen runt Stureplan. Vi tar till oss det och arbetar nu med hur vi kommer att gå vidare, säger Kristine Fornander, enhetschef på livsmedelskontrollen.

Kristine Fornander, enhetschef livsmedelskontrollen, Stockholm.

Av de 19 restauranger och kaféer som inspekterades under lördagen i Stockholm fick 7 anmärkningar. Nattklubbar ingick inte bland dem som fick besök.

Kommer de att inspekteras den här helgen?
– Vi berättar aldrig på förhand. Våra inspektioner är alltid oanmälda, säger Kristine Fornander.

Ungefär 35 procent av de ställen som inspekterats sedan i juli har fått anmärkningar.
– Det är för mycket. Vi har hållit på med det här så länge nu att fler borde klara att se till att avstånd hålls och bord glesas ut. Men jag förstår att det är svårt, säger Kristine Fornander.

Sedan i juli har kommunerna ansvar för att serveringsställen följer regler och ser till att det inte blir trängsel. De kan också komma med föreläggande om vite, det vill säga böter. Det vanligaste i Stockholm är att restaurangerna först får en anmärkning och chans att rätta till bristerna. Har de inte gjort det vid ett andra besök blir det föreläggande med vite.

Så många har inspekterats

  • Stockholm: sedan i juli har 999 serveringsställen inspekterats. 382 har fått anmärkningar. 35 har fått beslut om krav på åtgärder med vite.
  • Göteborg: sedan i juli har 959 inspekterats. 303 har fått anmärkningar. 26 har fått beslut om krav på åtgärder med vite.

Ungefär tio procent av dem som haft anmärkningar har inte åtgärdat bristerna vid det andra besöket. Ett fåtal av dem gör det inte heller till besök nummer tre. Då skickar inspektionen vidare ärendet till förvaltningsrätten som bestämmer om utdömande av vite. Ännu har inga sådana beslut kommit, men 35 företag i Stockholm riskerar att få betala.

Skulle bristerna vara mycket stora kan inspektörerna även stänga ett ställe direkt. Sedan månadsskiftet mars-april har 19 ställen fått stänga. Samtliga har kunnat öppna igen. Sedan kommunen tog över ansvaret och viten infördes är det bara tre som fått stänga.

Vid inspektionerna i Göteborg helgen 2–3 oktober fick 7 av 26 inspekterade anmärkningar för att det var för trångt.

Ingår i temat: Coronakrisen 90 artiklar

Alla artiklar i temat (87 till)
Fråga om jobbet.
101
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här