Ur temat Coronakrisen
Nyheter corona

A-kassan ska ge bättre skydd

Höjd ersättning, lättare att kvalificera sig och ersättning från första dagen. Det är några av förändringarna i a-kassan som regeringen genomför med anledning av coronakrisen.

Publicerad 30 mars 2020
A-kassan ska ge bättre skydd
Finansminister Magdalena Andersson och finansmarknadsminister Per Bolund presenterade förändringar i a-kassan i dag. Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

Fakta: Så ska a-kassan ändras

  • Arbetsvillkoret sänks från 80 timmar i månaden till 60 timmar.
  • Kravet på medlemskap i en a-kassa för att få inkomstbaserad ersättning sänks från tolv till tre månader.
  • De sex karensdagarna i början av en arbetslöshetsperiod tas bort.
  • Grundbeloppet höjs från 365 kronor till 510 kronor per dag.
  • Maxersättningen höjs från 910 kronor till 1 200 kronor per dag under de första hundra dagarna.
  • Förändringarna gäller fram till årsskiftet.

Regeringen tillsammans med Centerpartiet och Liberalerna presenterar i dag en rad tillfälliga åtgärder för att förbättra sitsen för arbetstagare som drabbas av coronakrisen. Det handlar bland annat om ökad möjlighet till utbildning och förändringar av a-kassan.
– Vi ser till att fler omfattas av a-kassan och att fler ska ha en arbetslöshetsförsäkring som täcker upp till 80 procent av lönen, sade finansminister Magdalena Andersson när förslaget presenterades.

Det ska bland annat bli lättare att kvalificera sig till a-kassan och att få rätt till högre ersättning. Samtidigt höjs taket i a-kassan så att högsta ersättning blir 1 200 kronor per dag under de första hundra dagarna, och grundbeloppet höjs till 510 kronor per dag. Paketet innehåller även extra medel till a-kassorna och Arbetsförmedlingen.

Malin Ackholt. Foto: Peter Jönsson

Hotell- och restaurangfacket välkomnar insatsen, säger Malin Ackholt, HRF:s ordförande.
– Det är ett bra paket och jag tycker att regeringen har agerat väldigt fort. Samtidigt hade jag gärna sett att de hade tryckt upp nivåerna något, inte minst när det gäller grundbeloppet som vi ser kommer träffa många av våra medlemmar.

Malin Ackholt hoppas också på en lättnad i administrationen för a-kassorna, för att fler ska få ersättning snabbt.
– Det är viktigt att vi får lätta, tydliga regler att jobba med. Vi ser att den gruppen som kommer först är den som står helt utan inkomst, den stora gruppen extraanställda.

Andra insatser regeringen föreslår är satsningar på yrkeshögskolan, universitet och högskolor. Malin Ackholt tycker att det är bra.
– Jag tror att det är rätt väg att gå, att rusta människor för att komma starkare ur krisen. Jag är väldigt positiv till de här förslagen. Där har vi också en del att diskutera som parter, säger hon.

Ingår i temat: Coronakrisen 171 artiklar

Alla artiklar i temat (168 till)
Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här