Ur temat Coronakrisen
Nyheter corona

A-kassan ska ge bättre skydd

Höjd ersättning, lättare att kvalificera sig och ersättning från första dagen. Det är några av förändringarna i a-kassan som regeringen genomför med anledning av coronakrisen.

Publicerad 30 mars 2020
A-kassan ska ge bättre skydd
Finansminister Magdalena Andersson och finansmarknadsminister Per Bolund presenterade förändringar i a-kassan i dag. Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

Fakta: Så ska a-kassan ändras

  • Arbetsvillkoret sänks från 80 timmar i månaden till 60 timmar.
  • Kravet på medlemskap i en a-kassa för att få inkomstbaserad ersättning sänks från tolv till tre månader.
  • De sex karensdagarna i början av en arbetslöshetsperiod tas bort.
  • Grundbeloppet höjs från 365 kronor till 510 kronor per dag.
  • Maxersättningen höjs från 910 kronor till 1 200 kronor per dag under de första hundra dagarna.
  • Förändringarna gäller fram till årsskiftet.

Regeringen tillsammans med Centerpartiet och Liberalerna presenterar i dag en rad tillfälliga åtgärder för att förbättra sitsen för arbetstagare som drabbas av coronakrisen. Det handlar bland annat om ökad möjlighet till utbildning och förändringar av a-kassan.
– Vi ser till att fler omfattas av a-kassan och att fler ska ha en arbetslöshetsförsäkring som täcker upp till 80 procent av lönen, sade finansminister Magdalena Andersson när förslaget presenterades.

Det ska bland annat bli lättare att kvalificera sig till a-kassan och att få rätt till högre ersättning. Samtidigt höjs taket i a-kassan så att högsta ersättning blir 1 200 kronor per dag under de första hundra dagarna, och grundbeloppet höjs till 510 kronor per dag. Paketet innehåller även extra medel till a-kassorna och Arbetsförmedlingen.

Malin Ackholt. Foto: Peter Jönsson

Hotell- och restaurangfacket välkomnar insatsen, säger Malin Ackholt, HRF:s ordförande.
– Det är ett bra paket och jag tycker att regeringen har agerat väldigt fort. Samtidigt hade jag gärna sett att de hade tryckt upp nivåerna något, inte minst när det gäller grundbeloppet som vi ser kommer träffa många av våra medlemmar.

Malin Ackholt hoppas också på en lättnad i administrationen för a-kassorna, för att fler ska få ersättning snabbt.
– Det är viktigt att vi får lätta, tydliga regler att jobba med. Vi ser att den gruppen som kommer först är den som står helt utan inkomst, den stora gruppen extraanställda.

Andra insatser regeringen föreslår är satsningar på yrkeshögskolan, universitet och högskolor. Malin Ackholt tycker att det är bra.
– Jag tror att det är rätt väg att gå, att rusta människor för att komma starkare ur krisen. Jag är väldigt positiv till de här förslagen. Där har vi också en del att diskutera som parter, säger hon.

Ingår i temat: Coronakrisen 140 artiklar

Alla artiklar i temat (137 till)
Nyheter försäkring

Hon fick 40 000 för gammal skada

För tio år sedan skar kocken Jackie Lenander av en sena i ena tummen. Nyligen fick hon drygt 40 000 kronor från arbetsskadeförsäkringen.

Publicerad 29 juni 2021
Hon fick 40 000 för gammal skada
Jackie Lenander fick en arbetsskada på tummen på sin tidigare arbetsplats. På vänster tumme syns två små ärr från skärskadan. Foto: Daniel Nilsson

Om försäkringen

  • Den som drabbas av en arbetsskada, till exempel genom en olycka, kan få ersättning från Trygghetsförsäkringen vid arbetsskada, TFA. Den gäller för alla anställda på en arbetsplats med kollektivavtal.
  • Försäkringen administreras av Afa Försäkring. TFA kompletterar den lagstadgade arbetsskadeförsäkringen som alla anställda omfattas av, och som administreras av Försäkringskassan.
  • TFA kan lämna ersättning bland annat för inkomstförlust, kostnader, sveda och värk, ärr och medicinsk invaliditet.

År 2011 jobbade Jackie Lenander som kock på Casino Cosmopol i Malmö. En dag när hon skulle putsa ryggbiff slant hon med kniven och råkade skära av en sena i vänster tumme.
Det resulterade i en lång sjukskrivning, rehabilitering och nedsatt rörlighet. Trots det, och trots att Jackie haft många fackliga uppdrag, däribland försäkringsinformatör, anmälde hon inte sin skada till Afa Försäkring.
– Det är på något sätt så att alla skador är viktigare än sina egna. Dessutom hade jag flyttat och hade inte kvar alla papper, säger Jackie.

Preskriptionstiden för skadeersättning i arbetsskadeförsäkringen är tio år.
När den gränsen närmade sig bestämde sig Jackie till slut för att göra en anmälan.
– Jag hade det i bakhuvudet, att jag skulle fixa det innan tiden gått ut.

Det lönar sig verkligen att anmäla, och det var mycket enklare än jag trodde.

Jackie Lenander. Foto: Daniel Nilsson

Hon skickade in läkarintyg, bilder och filmer på problemen hon har med den skadade tummen i dag, och arbetsgivaren bekräftade att skadan var orsakad av arbetet.

Efter ett tag kom svaret från Afa Försäkring: hon har rätt till 40 500 kronor i ersättning. Bland annat bedömer Afa att Jackie fått två procents invaliditet på grund av skadan.

– Jag trodde att jag kanske skulle få en liten peng för ärrbildningen, men det är ju jättemycket pengar! Det lönar sig verkligen att anmäla, och det var mycket enklare än jag trodde, säger Jackie.

Så här anmäler du

Du gör själv din anmälan till Afa Försäkring.
Enklast är att göra det på afaforsakring.se där du loggar in på Mina sidor med Bank-ID.
Här fyller du i alla uppgifter om din arbetsskada och bifogar eventuella intyg.
Din arbetsgivare måste sedan bekräfta din anställning. Det kan ske digitalt eller via brev.
Handläggningstiden varierar, men målet är beslut inom 30 dagar. Det går också att anmäla via pappersblankett.

För att få fram de saknade sjuk- och läkarintygen vände hon sig till Försäkringskassan.
Förutom en mindre kostnad på 50 kronor för att få pappren utskrivna, var det inga problem alls, berättar Jackie.

Även från Afa Försäkring fick hon bra hjälp.
– De har varit jättebra och hjälpsamma, svarat snabbt på mina frågor.

Hon vill nu uppmana alla att anmäla sina arbetsskador.
– Anmäl! Det kan vara jättemycket pengar du har rätt till.

Ingår i temat: Coronakrisen 140 artiklar

Alla artiklar i temat (137 till)
Ur temat Coronakrisen
Nyheter LÄTTNADER

Alkoholstoppet tas bort

Nu kom det efterlängtade beskedet – från den 1 juli får restaurangerna ha öppet lika länge som vanligt. Det blir också tillåtet med fler gäster per sällskap.

Publicerad 28 juni 2021
Alkoholstoppet tas bort
Snart blir det tillåtet att servera alkohol efter 22.30 igen. Foto: Colourbox

Alkoholstoppet för serveringsställen tas bort den 1 juli. Det berättade övergångsregeringen och Folkhälsomyndigheten under en pressträff på måndagen.

Det är den höga vaccinationsgraden gör att Sverige kan öppnas enligt den plan som tidigare presenterats. Lättnaderna som nu presenterats ingår i steg två av planen.

På uteserveringar slopas begränsningen av storlek på sällskap helt från den 1 juli. Inomhus blir det tillåtet att servera åtta personer, i stället för dagens fyra.

Men det är fortfarande sittande servering och avstånd mellan borden som gäller. Anledningen är att man vill se hur det går innan de sista restriktionerna tas bort, för att undvika att det blir ett bakslag.

Malin Ackholt, förbundsordförande för Hotell- och restaurangfacket, hade hoppats på fler lättnader.

– Dagens besked är glädjande, men det är synd att det finns restriktioner kvar. De som inte har utomhusaktiviteter är fortfarande mer drabbade, säger Malin Ackholt.

När det gäller privata träffar är rådet att umgås utomhus och i mindre grupper. Butiker har kvar sina begränsningar för hur många som får vara i lokalen samtidigt.

Ingår i temat: Coronakrisen 140 artiklar