Ur temat Coronakrisen
Nyheter utbildning

Rusning till branschutbildningar

Coronakrisen får många att söka sig till skolbänken. Branschens utbildningar vittnar om rekordstort söktryck. Nu satsar regeringen mer pengar på yrkeshögskolan.

Publicerad 11 maj 2020
Rusning till branschutbildningar
Intresset för att plugga på branschutbildningar har ökat kraftigt under coronakrisen. Foto: Mostphotos

När anmälningstiden gick ut till höstens högskoleutbildningar i år hade drygt 407 000 personer anmält sig. Det är 13 procent, eller 47 000 personer, fler än förra året. Även landets YH-utbildningar vittnar om betydligt fler sökande än vanligt inför hösten. Det gäller inte minst för hotell-, restaurang- och turismutbildningarna.

Fredrik Önrup är utbildningsledare på Företagsekonomiska Insitutets YH-utbildning Food & Beverage Manager.
– Vi känner av ett ökat söktryck, det gör vi. Det är fler som har sökt både i Göteborg och Stockholm. Vi har haft ungefär 50 procent fler ansökningar i år, säger han.

Lena Flodin, utbildningschef på Yrkesakademien, vittnar om att även branschutbildningarna som riktar sig till chefer och ägare är extra sökta i år. Till exempel är det mycket stort söktryck till den nya korta YH-utbildningen Sustainability Management, som riktar sig till ledare och egenföretagare.
– Det är även mycket ökat söktryck på utbildningen Affärsutvecklare i Besöksnäringen. Det är en dubblering jämfört med motsvarande tid förra året.

I förra veckan meddelade regeringen att man vill satsa 80 miljoner kronor på fler kurser och platser inom yrkeshögskolan. Tanken är att utbildningsanordnare ska kunna ansöka om pengar till nya korta och långa utbildningar för att dessa ska starta redan i år.
– Vi satsar på kurser och kurspaket inom yrkeshögskolan för att möta utbildningsbehoven i de branscher som drabbats hårdast av coronakrisen. Nu behöver vi se till att platserna kan erbjudas så snabbt som möjligt för att fler ska få chans att vidareutbilda sig eller utbilda sig för att byta bransch och stå rustade när konjunkturen vänder igen, säger utbildningsminister Anna Ekström.

Sammanlagt hoppas man att satsningen ska kunna ge ytterligare 3 500 personer möjlighet att studera en YH-utbildning redan i år.

Ingår i temat: Coronakrisen 171 artiklar

Alla artiklar i temat (168 till)