Georgios har sökt 150 jobb
Georgios Gkoratsas. Foto: Melker Dahlstrand
Fokus ARBETSLÖSHET

Georgios har sökt 150 jobb

Frukostvärden Georgios Gkoratsas blev arbetslös i september 2020. Sedan dess har han letat jobb både i och utanför hotell- och restaurangbranschen – utan resultat.

Publicerad 2 mars 2021

De senaste tio åren har Georgios Gkoratsas klivit upp klockan fyra på morgonen för att bege sig till frukosten på Scandic Norra bantorget i Stockholm.
– Jag har kommit till jobbet och träffat kollegor och vänner. Det brukade vara upp till 400 gäster på vardagarna och nästan 500 på helgen. Vi har jobbat hårt, men det har varit bra.

Sedan dök gästantalet drastiskt.
– Våra liv vändes upp och ner från en dag till en annan, säger Georgios.

I början av pandemin kände han hopp, tänkte att gästerna skulle återvända och varslen om uppsägning dras tillbaka. Men pandemin fortsatte.

Georgios gick ut i arbetslöshet i september, efter att ha varit korttidspermitterad under fem månaders uppsägningstid. De var 29 anställda som sades upp samtidigt.
– Det var katastrof, inte alls roligt. Jag och mina kollegor undrade över vad som händer i framtiden, hur klarar vi oss när det är pandemi och vi är arbetslösa? Jag försökte lugna dem, och mig.

Det var mycket oro och missförstånd.

Som fackligt förtroendevald fick han många frågor, både från kollegorna på det egna hotellet och från andra uppsagda runt om i Stockholm. Han har förklarat rättigheter och vad de ska göra i processen med a-kassa, arbetsförmedling och Trygghetsfonden TSL.
– De hade mycket frågor och ibland hade de hört något från någon som inte visste exakt vad som gäller, som att de inte skulle få pengar. Det var mycket oro och missförstånd.

Vid det här laget har han sökt 150 jobb och kallats till en intervju. Han söker brett, inte bara inom branschen.

Det har varit svårt att vänja sig vid ett liv utan arbete.
­– Det är så tråkigt. Jag har förlorat inte bara jobbet utan också mina vänner. De första månaderna var jag lite förvirrad. Jag kände mig ensam och lite ledsen. Jag vaknade klockan fyra–fem och visste inte vad jag skulle göra. På dagen var min fru på jobbet och sonen i skolan.

Han började ta långa promenader för att lugna nerverna och kunna sova bättre. Hemma slutade han att lyssna så mycket på svenska och grekiska nyheter, som hela tiden handlade om covid.
– Jag har massor av böcker hemma, jag försöker läsa på svenska. Jag ska göra roliga saker, som matlagning som jag älskar. Inte bara vara passiv.

Just nu befinner sig vår bransch i den största utmaningen ever.

Han är 54 år och har tidigare kollegor som är äldre än så.
– Vilka möjligheter har vi att få jobb? Redan före pandemin var det lättare för yngre att få jobb. Och nu finns det så många människor som blivit av med jobbet, i alla branscher.

Georgios Gkoratsas får stöd i jobbjakten av Bea Ahlperby.

Georgios funderar på om han behöver byta bransch.
– Jag har inte någon stabil plan. Det är inte normala tider så det är svårt att veta. Just nu befinner sig vår bransch i den största utmaningen ever.

Bea Ahlperby är handledare på Arbetslivsresurs, som jobbar med omställning. Hon stöttar Georgios i jobbsökandet.
Hittills har han kommit på en anställnings­intervju. Där skulle det kunna finnas en öppning, men inte så länge hotellen har så låg beläggning som nu.

De tittar också på vad det finns för kurser.
– Men de flesta kurserna är digitala och börjar om flera månader. Och jobben som finns på Platsbanken och arbetsförmedlingen kräver erfaren och utbildad personal.

Georgios sitter fortfarande i avdelningsstyrelsen för HRF Stockholm-Gotland.
– Det är inte så mycket aktiviteter. Men jag ska börja som handledare på en tvärfacklig LO-kurs på grekiska. Jag ska hjälpa människor från mitt land att förstå hur facket fungerar och berätta om den svenska modellen.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här