Ur temat Coronakrisen
Nyheter VACCINERING

Så vill LO vaccinera branschen

När massvaccinationen kommer i gång har LO förslag på hur man kan lösa logistiken. Tanken är att vaccinet ska komma till jobbet, så slipper de anställda köa för sin dos.

Publicerad 11 mars 2021
Så vill LO vaccinera branschen
Man måste göra det enkelt för den breda allmänheten att vaccineras, anser LO. Foto: Colourbox
Torbjörn Johansson. Foto: Fredrik Hjerling

När det blir dags för den breda allmänheten att vaccineras ser LO en risk för kötider och förlorad arbetsinkomst.
Därför har man tillsammans med tjänstemannaorganisationen PTK och Svenskt Näringsliv kommit med ett förslag som innebär att vaccinering ska kunna utföras på arbetsplatsen.
– Man måste göra det enkelt för den stora massan. Tar man en typisk arbetare är de inte hemma i dag, utan i produktion någonstans. Risken finns att massor av människor kommer att strunta i vaccinet om det tar tid och dessutom kostar pengar för att man måste ta ledigt, säger Torbjörn Johansson, avtalssekreterare på LO.

Tanken är att man ska använda den kapacitet som företagshälsovården har. Ett förslag som välkomnas av Peter Munck af Rosenschöld, vd på Sveriges företagshälsor.
– Vi har kapacitet att utföra 80 000 vaccinationer i veckan. Det vore dumt att inte ta våra resurser i anspråk, säger han.

Sveriges Företagshälsor
Peter Munck af Rosenschöld.

I dag har endast två av tio anställda i hotell- och restaurangbranschen tillgång till företagshälsovård, enligt Arbetsmiljöverkets statistik.
Men det ska inte behöva stå i vägen, säger Peter Munck af Rosenschöld.
– Vi ska kunna lösa det även på de arbetsplatser som inte har kontakt med en företagshälsa, säger Peter Munck af Rosenschöld.

Torbjörn Johansson pekar på att vaccinationsbussar ska kunna erbjuda arbetare vaccin nära arbetsplatsen.
– Problemet är lagen om offentlig upphandling. Den gör att det kan dra ut på tiden, men regeringen kan med stöd av pandemilagen upphäva det kravet i den här frågan.

Från till exempel Sveriges kommuner och regioner har förslaget mötts positivt, säger Torbjörn Johansson.
Och även om riksdag och regering äger frågan om lagstiftning, så är det upp till regionerna själva att besluta om logistiken kring vaccinering.
– Pandemin är enormt påfrestande för många branscher. Vi behöver få tillbaka folk till hotell, restauranger och affärer. Ju fortare vi får den stora bulken vaccinerad desto bättre. Det här är för viktigt för att slarvas bort, säger Torbjörn Johansson.

Ingår i temat: Coronakrisen 171 artiklar

Alla artiklar i temat (168 till)