Ur temat Coronakrisen
Nyheter jobb

Unga drabbas hårt i krisen

Arbetslösheten bland unga stiger i pandemins spår. Mer än 60 000 personer mellan 18 och 24 är inskrivna på Arbetsförmedlingen. En förklaring är det tuffa läget för hotell- och restaurangbranschen.

Publicerad 8 januari 2021
Unga drabbas hårt i krisen
När hotell- och restaurangbranschen går på knäna drabbas unga. Nu ligger arbetslösheten på nästan tolv procent. Foto: Peter Kroon
Sandra Offesson. Foto: Niklas Lehman

För många är hotell- och restaurangjobb vägen in på den svenska arbetsmarknaden. När branschen är i kris drabbar det unga och dem som är nya i landet.
För personer mellan 18 och 24 år är arbetslösheten 11,8 procent, enligt Arbetsförmedlingens statistik.
– Konkurrensen om jobben ökar. Det riskerar att försena och försvåra inträdet för unga på svensk arbetsmarknad, säger Sandra Offesson, analytiker på Arbetsförmedlingen.

Före pandemin kunde man se att den som gått en yrkesinriktad gymnasieutbildning, som hotell- och restaurang, var ett hett byte för företagen. Nu är det betydligt tuffare.

Om siffrorna

  • Arbetsförmedlingens siffror skiljer sig från Statistiska centralbyråns, som rapporterar att nästan var fjärde ung är arbetssökande.
  • Det beror främst på att SCB räknar alla som söker ett jobb, även de som har annan huvudsaklig sysselsättning, som till exempel gymnasie- eller högskolestudier. De behöver inte vara inskrivna på arbetsförmedlingen.

För den som saknar gymnasieutbildning är läget än värre. Just nu utgör de en tredjedel av de unga arbetslösa.
– Den stora vattendelaren på svensk arbetsmarknad är ändå gymnasieutbildning. De som står längst ifrån ett jobb är de som saknar det, säger Sandra Offesson.

Hon tipsar om att den som inte slutfört gymnasiet har ett bra tillfälle att göra det nu.
– Kanske det bästa någonsin. Vår bedömning är att det kommer att finnas ett behov av arbetskraft när det här är över. Då kan det vara bra att man har den kompetens som efterfrågas, säger Sandra Offesson.

Ingår i temat: Coronakrisen 171 artiklar

Alla artiklar i temat (168 till)
Hämtar fler artiklar
Till startsidan

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här