Ur temat Coronakrisen
Nyheter arbetsmiljö

Smittorisken oroar anställda

När gästerna börjar återvända till hotell- och restaurangbranschen stiger oron för smitta bland anställda. - Fulla serveringar innebär stor påfrestning för personalen, säger Kajsa Bysell, förtroendevald barista.

Publicerad 8 juni 2020
Smittorisken oroar anställda
När gästerna återvänder till branschen gäller det att hålla i rutinerna, säger Kajsa Bysell. Foto: Mostphotos
Kajsa Bysell. Foto: Privat

Efter månader av isolering börjar svenskarna åter våga sig ut till hotell, restauranger, kaféer och barer. Branschen har vidtagit stora åtgärder för att minska smittspridningen och följa Folkhälsomyndighetens regler. Det handlar om utglesade bord, nummerlappsystem, bordsservering och kraftigt förstärkta städrutiner.

Men hos många hotell- och restauranganställda finns nu en oro för att smittas av viruset. Det säger Kajsa Bysell, förtroendevald barista och ordförande i avdelning Stockholm-Gotland, som just nu sitter i HRF:s telefonjour.
– Vi pratar mycket om det, visst finns det en oro. Blir det nu fulla serveringar blir det en stor påfrestning för personalen.

Corona och arbetsmiljön

Arbetsgivaren är skyldig att ha ett systematiskt arbetsmiljöarbete. Där ingår att löpande göra riskbedömningar av arbetsmiljön på arbetsplatsen. Det gäller även i fråga om virus. Arbetsmiljöverket har information om hur sådana riskbedömningar kan se ut. Läs mer här.
Prevent har tagit fram en checklista för att bedöma risker för personalen att utsättas för coronaviruset, eller sjukdomen covid-19, i sitt arbete. Den finns här.

När gästerna är få är det lättare att hålla strikta rutiner för hygien och avstånd. Det är nu när de börjar bli fler igen som rutinerna prövas, säger Kajsa.
– Rutinerna måste verkligen sitta, även om det blir en tillströmning av gäster. Det ligger ett stort ansvar på arbetsgivarna där.

En viktig åtgärd för att skydda anställda från smitta på de arbetsplatser där gästerna nu börjar återvända, är att dra ner på korttidspermitteringarna, säger Kajsa.
– Med kravet på bordsservering så måste det vara fler som delar på det arbetet.

Hon betonar också att även gästerna har ansvar för att inte smittan sprids på hotell och restauranger.
– Alla bär ett eget ansvar i den här situationen. Det är inte meningen att vi som jobbar i branschen ska vara poliser som ser till att gästerna sköter sig.

Ingår i temat: Coronakrisen 140 artiklar

Alla artiklar i temat (137 till)
Nyheter försäkring

Hon fick 40 000 för gammal skada

För tio år sedan skar kocken Jackie Lenander av en sena i ena tummen. Nyligen fick hon drygt 40 000 kronor från arbetsskadeförsäkringen.

Publicerad 29 juni 2021
Hon fick 40 000 för gammal skada
Jackie Lenander fick en arbetsskada på tummen på sin tidigare arbetsplats. På vänster tumme syns två små ärr från skärskadan. Foto: Daniel Nilsson

Om försäkringen

  • Den som drabbas av en arbetsskada, till exempel genom en olycka, kan få ersättning från Trygghetsförsäkringen vid arbetsskada, TFA. Den gäller för alla anställda på en arbetsplats med kollektivavtal.
  • Försäkringen administreras av Afa Försäkring. TFA kompletterar den lagstadgade arbetsskadeförsäkringen som alla anställda omfattas av, och som administreras av Försäkringskassan.
  • TFA kan lämna ersättning bland annat för inkomstförlust, kostnader, sveda och värk, ärr och medicinsk invaliditet.

År 2011 jobbade Jackie Lenander som kock på Casino Cosmopol i Malmö. En dag när hon skulle putsa ryggbiff slant hon med kniven och råkade skära av en sena i vänster tumme.
Det resulterade i en lång sjukskrivning, rehabilitering och nedsatt rörlighet. Trots det, och trots att Jackie haft många fackliga uppdrag, däribland försäkringsinformatör, anmälde hon inte sin skada till Afa Försäkring.
– Det är på något sätt så att alla skador är viktigare än sina egna. Dessutom hade jag flyttat och hade inte kvar alla papper, säger Jackie.

Preskriptionstiden för skadeersättning i arbetsskadeförsäkringen är tio år.
När den gränsen närmade sig bestämde sig Jackie till slut för att göra en anmälan.
– Jag hade det i bakhuvudet, att jag skulle fixa det innan tiden gått ut.

Det lönar sig verkligen att anmäla, och det var mycket enklare än jag trodde.

Jackie Lenander. Foto: Daniel Nilsson

Hon skickade in läkarintyg, bilder och filmer på problemen hon har med den skadade tummen i dag, och arbetsgivaren bekräftade att skadan var orsakad av arbetet.

Efter ett tag kom svaret från Afa Försäkring: hon har rätt till 40 500 kronor i ersättning. Bland annat bedömer Afa att Jackie fått två procents invaliditet på grund av skadan.

– Jag trodde att jag kanske skulle få en liten peng för ärrbildningen, men det är ju jättemycket pengar! Det lönar sig verkligen att anmäla, och det var mycket enklare än jag trodde, säger Jackie.

Så här anmäler du

Du gör själv din anmälan till Afa Försäkring.
Enklast är att göra det på afaforsakring.se där du loggar in på Mina sidor med Bank-ID.
Här fyller du i alla uppgifter om din arbetsskada och bifogar eventuella intyg.
Din arbetsgivare måste sedan bekräfta din anställning. Det kan ske digitalt eller via brev.
Handläggningstiden varierar, men målet är beslut inom 30 dagar. Det går också att anmäla via pappersblankett.

För att få fram de saknade sjuk- och läkarintygen vände hon sig till Försäkringskassan.
Förutom en mindre kostnad på 50 kronor för att få pappren utskrivna, var det inga problem alls, berättar Jackie.

Även från Afa Försäkring fick hon bra hjälp.
– De har varit jättebra och hjälpsamma, svarat snabbt på mina frågor.

Hon vill nu uppmana alla att anmäla sina arbetsskador.
– Anmäl! Det kan vara jättemycket pengar du har rätt till.

Ingår i temat: Coronakrisen 140 artiklar

Alla artiklar i temat (137 till)
Ur temat Coronakrisen
Nyheter LÄTTNADER

Alkoholstoppet tas bort

Nu kom det efterlängtade beskedet – från den 1 juli får restaurangerna ha öppet lika länge som vanligt. Det blir också tillåtet med fler gäster per sällskap.

Publicerad 28 juni 2021
Alkoholstoppet tas bort
Snart blir det tillåtet att servera alkohol efter 22.30 igen. Foto: Colourbox

Alkoholstoppet för serveringsställen tas bort den 1 juli. Det berättade övergångsregeringen och Folkhälsomyndigheten under en pressträff på måndagen.

Det är den höga vaccinationsgraden gör att Sverige kan öppnas enligt den plan som tidigare presenterats. Lättnaderna som nu presenterats ingår i steg två av planen.

På uteserveringar slopas begränsningen av storlek på sällskap helt från den 1 juli. Inomhus blir det tillåtet att servera åtta personer, i stället för dagens fyra.

Men det är fortfarande sittande servering och avstånd mellan borden som gäller. Anledningen är att man vill se hur det går innan de sista restriktionerna tas bort, för att undvika att det blir ett bakslag.

Malin Ackholt, förbundsordförande för Hotell- och restaurangfacket, hade hoppats på fler lättnader.

– Dagens besked är glädjande, men det är synd att det finns restriktioner kvar. De som inte har utomhusaktiviteter är fortfarande mer drabbade, säger Malin Ackholt.

När det gäller privata träffar är rådet att umgås utomhus och i mindre grupper. Butiker har kvar sina begränsningar för hur många som får vara i lokalen samtidigt.

Ingår i temat: Coronakrisen 140 artiklar