Ur temat Coronakrisen
Nyheter BUDGET

Vårbudget får ris och ros

Regeringens vårändringsbudget handlar om att mildra effekterna av coronakrisen. Det blir mer pengar till åtgärder för att rädda jobb och företag, till utbildning och omställning i arbetslivet. En ”handlingskraftig budget”, tycker HRF:s ordförande Malin Ackholt.

Publicerad 15 april 2020
Vårbudget får ris och ros
HRF:s ordförande Malin Ackholt hade gärna sett ännu större resurser till landets a-kassor i regeringens budget. Foto: Peter Jönsson, Regeringskansliet webb-tv

I dag presenterade regeringen sin vårbudget, starkt präglad av coronapandemin. Mycket av innehållet var känt, efter de krispaket som lanserats den senaste tiden.
I går stod det också klart att man inför mer generösa regler om korttidspermittering. I stället för en lägsta arbetstid på 40 procent är det nu möjligt att permittera anställda ned till 20 procents arbetstid. Arbetsgivaren kan slippa lönekostnader på upp till 84 procent.
– Vi hade ju velat se att staten kan gå in och ta hela lönekostnaden, men det här är ett steg i rätt riktning, säger Malin Ackholt.

Samtidigt meddelade regeringen och samarbetspartierna att man kommer att öka kontrollen av företag som nyttjar korttidspermitteringen. Bland annat väntar fler kontroller av personalliggare och rättsliga åtgärder mot dem som lurar staten.
”Den som fifflar med det här stödet fifflar också med skattebetalarnas pengar” sade finansmarknadsminister Per Bolund vid en pressträff.

– Det är bra att man styr om resurser till ökad information och kontroll. Det handlar om legitimitet för systemet. Vi måste hjälpa folk att göra rätt, det här är ju något nytt på arbetsmarknaden, säger Malin Ackholt.

Hon hade velat se mer resurser till landets a-kassor i vårbudgeten, med tanke på det stora antalet varslade.
– Det behövs ytterligare ekonomiska resurser för att kunna hantera den enorma tillströmning som sker, inte minst i vår a-kassa.

Malin Ackholt utesluter inte att det kan komma fler åtgärder från regeringen.
– Vi har inte fått några indikationer på att pandemin närmar sig slutet, så det kommer antagligen att finnas anledning att utöka åtgärder.

Ingår i temat: Coronakrisen 171 artiklar

Alla artiklar i temat (168 till)