Ur temat Coronakrisen
Nyheter kontroll

Ny lag ska få krogar att följa reglerna

Regeringen föreslår i dag en ny tillfällig lag för att tvinga restauranger att följa Folkhälsomyndighetens regler. Målet är mer tydlighet och skärpt kontroll.

Publicerad 15 maj 2020
Ny lag ska få krogar att följa reglerna
Om förslaget blir verklighet kommer kommunerna att kunna besluta om vite mot krogar som har för trångt mellan gästerna. Foto: Mostphoto
Lena Hallengren. Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

– Förslaget innebär att en ny tillfällig lag införs om smittskyddsåtgärder på serveringsställen. De smittskyddsåtgärder som ägare till ett serveringsställe måste vidta kommer att skrivas in i lag, sade socialminister Lena Hallengren när hon presenterade förslaget i dag.

Lagförslaget innehåller alltså inte några nya regler för restaurangerna. En skillnad blir att kommunerna nu kan besluta om att stänga ställen som inte följer reglerna, till exempel om trängsel bland gäster. Med den nya lagen får kommunerna även rätt att besluta om vite i de fall där bestämmelserna inte följs.
– Det vi vill åstadkomma är en skärpt tillsyn och skärpt kontroll av serveringsställen. Det kommer bli tydligare vem som har ansvaret och vilka regler som gäller, säger Lena Hallengren.

Förslaget är ett utkast till lagrådsremiss som regeringen nu kommer att samla in synpunkter på. Målet är att lagen ska träda i kraft den 1 juli.

Ingår i temat: Coronakrisen 171 artiklar

Alla artiklar i temat (168 till)