Ur temat Coronakrisen
Nyheter corona

Scandic varslar halva styrkan

Scandic Hotels varslar hälften av kedjans fast anställda i Sverige, runt 2 000 personer. Det meddelade företaget i går. Anledningen är coronaviruset.

Publicerad 13 mars 2020
Scandic varslar halva styrkan
Scandic varslar runt 2 000 anställda i Sverige om uppsägning. Foto: Janus Orlov/Mostphotos
Jan Johansson. Foto: Scandic Hotels

Scandickedjan är den senaste i raden av branschföretag att varsla anställda om uppsägning med anledning av coronaviruset. I går meddelade kedjan att hälften av Scandics fast anställda i Sverige, runt 2 000 personer, varslas.
– Det är ett historiskt stort varsel, men det är också en historisk händelse. Det är svårt att förstå omfattningen av detta. Min egen uppfattning ändras dag för dag, siffrorna i dag är mycket mer alarmerande än de var för några dagar sedan, säger Jan Johansson, CFO på Scandic Hotels.

Scandic räknar med att nettoomsättningen för mars kommer att bli ”väsentligt sämre” än förutspått. Jan Johansson säger att det nu handlar om att göra allt för att skydda företagets likviditet.
– Vi behöver jobba med absolut allt vi kan för att göra det. Det är i det ljuset som varslet ska ses.
Jan Johansson säger att det nu krävs att staten kliver in med åtgärder.
– Det vi gör kommer inte att räcka. Det vill jag vara tydlig med.

Marianne Sundelius. Foto: Scandic Hotels

Marianne Sundelius är ordförande för det fackliga samrådet inom Scandic i Sverige. Hennes bild är att de anställda har tagit varslet bra.
– De förstår situationen. Vi har levt med det här väldigt länge. Däremot finns det en rädsla för själva viruset.
Det finns ännu inga inbokade tillfällen för förhandlingar, säger Marianne Sundelius som ska träffa ledningen för Scandic Sverige i dag.
– Men jag är trygg med att företaget in i det längsta försöker att rädda jobben. Vi hoppas att regeringen nu hjälper till. Annars kommer hela branschen att gå omkull, det handlar inte bara om Scandic.

Marianne Sundelius tycker att det är viktigt att poängtera för medlemmarna att ett varsel inte är detsamma som en faktisk uppsägning.
– Det är många som hör av sig med frågor nu, även utanför Scandic. Jag säger till alla att de ska höra av sig till sin avdelning om de får in något från sin arbetsgivare, vad det än är.

Ingår i temat: Coronakrisen 171 artiklar

Alla artiklar i temat (168 till)