Ur temat Coronakrisen
Nyheter CORONA

Karensen slopas

Karensavdraget dras tillfälligt in på grund av coronaviruset, och korttidsarbete införs redan från 1 maj. Det meddelade regeringen i dag.

Publicerad 11 mars 2020
Karensen slopas
Den som blir sjuk slipper tillfälligt karensavdraget. Det meddelade regeringen i dag, med anledning av coronavirusets spridning. Foto: Colourbox

Under en och en halv månad från och med i dag kommer den som blir sjuk slippa karensen. Kostnaden, på runt en miljard per månad, står staten för. Anledningen är att man vill minska spridning av covid-19. Åtgärden kan förlängas om behovet finns.

Ett annat besked var att möjligheten till korttidsarbete tidigareläggs. Korttidsarbete är en möjlighet för fack och arbetsgivare att undvika uppsägningar genom att komma överens om att anställda går ned i arbetstid och lön under en period då företaget har svårt ekonomiskt. Staten går då in och täcker en del av inkomstförlusten för den anställde. Reformen var tänkt att gälla från 1 augusti, men kommer att träda i kraft redan den 1 maj.

Dessutom får ekonomiskt utsatta företag anstånd med att betala in arbetsgivaravgifter.

– Vi står beredda att vidta ytterligare åtgärder om det kommer krävas givet utvecklingen, sade finansminister Magdalena Andersson vid en pressträff.

Ingår i temat: Coronakrisen 171 artiklar

Alla artiklar i temat (168 till)
Hämtar fler artiklar
Till startsidan

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här