Ur temat Coronakrisen
Nyheter SMITTA

Få coronatillbud i branschen

Arbetsmiljöverket har hittills fått in sex anmälningar om hotell- och restauranganställda som kan ha exponerats för coronavirus på jobbet. Det kan jämföras med handelns 231 tillbudsanmälningar. Men vård- och omsorgsyrken toppar listan.

Publicerad 3 februari 2021
Få coronatillbud i branschen
Endast sex av drygt 7 000 anmälningar om allvarliga tillbud som har med corona att göra kommer från hotell och restaurang. Men det betyder inte att branschens anställda utsätts för mindre smitta. Foto: Colourbox
Ann Ponton Klevestedt. Foto: Arbetsmiljöverket

Om en anställd utsatts för risk, i det här fallet att smittas av covid-19, så ska arbetsgivaren göra en anmälan om allvarligt tillbud.
Den kallas 3:3a-anmälan, och fram till den 24 januari hade Arbetsmiljöverket fått in sex sådana från hotell- och restaurangbranschen.

Det hade kunnat vara fler, tror Ann Ponton Klevestedt, analyschef på Arbetsmiljöverket.
– Alla branscher anmodades inte att anmäla tillbud förra året. Det var inte förbjudet, men det stod tydligt på vår hemsida att det var vissa branscher som skulle göra det. Det är nog en del av förklaringen. Nu har vi ändrat till en allmän information om vad som ska anmälas.

När ska man anmäla tillbud?

Arbetstagaren ska ha exponerats för coronaviruset genom:
  • utandningsluft från en person som är misstänkt eller konstaterat smittad med covid-19.
  • kontakt med intorkade droppar som innehåller virus, så att viruset kan nå mun, näsa eller ögon via till exempel händerna.
  • att en arbetstagare utför arbetsmoment där fysisk distansering inte varit möjlig nära en person som är misstänkt eller konstaterat smittad med covid-19.

Det här gör att det bara finns fyra hotell- och restauranganställda i Arbetsmiljöverkets statistik över anmälda coronarelaterade arbetssjukdomar.
Inom vård och omsorg var de 11 160, inom transport 40 och inom handel 74 till antalet.
Arbetsmiljöverkets siffror speglar inte hur många som faktiskt insjuknat i covid-19 i olika yrkesgrupper.

– Nu när vi har ändrat informationen på vår hemsida finns det som ett scenario att det kommer in fler anmälningar från fler branscher. Det har redan börjat, säger Ann Ponton Klevestedt.

Ingår i temat: Coronakrisen 171 artiklar

Alla artiklar i temat (168 till)
Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här