Ur temat Coronakrisen
Nyheter BRANSCHEN ÖPPNAR

De laddar för rusning

I dag försvinner de sista restriktionerna och regelverket ser ut som före pandemin. Bara personalbristen kan bromsa branschen nu.

Publicerad 29 september 2021
De laddar för rusning
Nadia Wallmark driver restaurang och nattklubb i Skellefteå. Hon och personalen har förberett sig på många gäster när restriktionerna försvinner. Foto: Privat, Istockphoto

Den 29 september är en andra nationaldag. Det tycker Malin Ackholt, HRF:s ordförande.

– Det är väldigt glädjande att verksamheterna nu kan öppna upp. Det är bra för våra medlemmar, det är bra för branschen och det är bra för Sverige.

Malin Ackholt
Malin Ackholt. Foto: Peter Jönsson

Men det finns orosmoln på horisonten.
– Vi har fått vissa signaler om att man inte är klar med personalplaneringen. Det är inte rimligt att våra medlemmar som har jobbat hårt under hela pandemin ska fortsätta pressas. Ansvaret för bemanning och arbetsmiljö ligger helt på arbetsgivarna, säger Malin Ackholt.

Att det är hård konkurrens om de anställda kan Nadia Wallmark, vd på Restaurang Rustique i Skellefteå, vittna om.
– Just nu är det enorm personalbrist. Vi gick från permitteringar till fullt ös. Man får hålla hårt i de små guldkornen vi har.

Nadia Wallmark hade räknat med en långsammare öppningstakt.
När beskedet om slopade restriktioner kom blev det bråttom.

Rustique har även nattklubb, och när beskedet kom började bokningarna trilla in.
– Vi har försökt förbereda oss, men vi trodde det skulle gå mer stegvis, så vi blev väldigt tagna på sängen. Restaurangmässigt har vi haft bra med folk fast vi har haft restriktioner. Vi har bord som man kan boka till nattklubben nu, och det är full huggsexa om dem.

Vi kommer att fortsätta pusha för att tänka smittsäkert, inte minst för personalens skull.Nadia Wallmark, Rustique

Inför öppningen har man extrabemannat för att undvika kaos.
Rustique har också valt att släppa in färre gäster.
– Vi värnar om gästernas och vår egen säkerhet. Vi kommer att fortsätta vara noga med hygienen, handspriten står framme i lokalen och vi kommer att fortsätta pusha för att tänka smittsäkert, inte minst för personalens skull.

Att restriktionerna försvinner är dock positivt, menar Nadia Wallmark.

– Det är jätteroligt. Det är en stor chans för vår bransch. Men man får inte tappa hjärnan bara för att restriktionerna är över.

Personalbristen kan öppna nya möjligheter för folk i branschen. Det menar Malin Ackholt.

– Jag tycker att varje medlem ska ta chansen att förhandla sig till bättre villkor. Man är som mest attraktiv för en arbetsgivare innan man skriver på ett anställningsavtal. Ta chansen att kräva en rimlig lön och en trygg anställning.

Det är inte bara restriktionerna som försvinner. Även systemet med korttidsarbete för företag med ekonomiska problem som beror på coronapandemin tas bort.

Samtidigt återinförs karensdagen. LO har varnat för att det kan leda till högre sjuknärvaro på arbetsplatserna, eftersom många inte har råd att stanna hemma vid lättare symtom.

Ingår i temat: Coronakrisen 171 artiklar

Alla artiklar i temat (168 till)
Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här